Opinto-opas
Tutustu opintojen sisältöön opinto-oppaassa
Lue lisääHaluatko olla vaikuttamassa lasten ja nuorten kouluhyvinvointiin? Olla tukemassa ja auttamassa nuoria ja ennaltaehkäisemässä ongelmien syntyä?
Xamkissa alkaa uusi sosionomikoulutus, jossa painotetaan koulukuraattorin tehtävissä tarvittavaa osaamista.
Koulukuraattorina autat ja tuet työssäsi oppilaita, joilla on vaikeuksia oppimisessa, koulunkäynnissä, opiskelussa tai ihmissuhteissa. Myös oppilaiden kasvuun ja kehitykseen liittyvät asiat ovat erikoisalaasi.
Työskentelet niin yksittäisten oppilaiden kuin koko koulu- ja opiskelijayhteisönkin kanssa. Tärkeä osa työstäsi on ennaltaehkäistä vaikeuksia koulussa ja opiskelussa.
Teet yhteistyötä oppilaan ja tämän perheen, opettajien, viranomaisten ja muiden oppilaan elämässä tärkeiden tahojen kanssa.
Laki virallistaa sosionomien (AMK) kelpoisuuden ja aseman kuraattoreina, ja heidän ammattinimikkeekseen tulee kuraattori.
Sosionomi – hyvinvoinnin tukemisen moniosaaja
Sosionomi on läsnä asiakkaiden arjessa ja auttaa, ohjaa ja tukee erilaisissa elämäntilanteissa auttaen lapsen, nuoren ja aikuisen kasvua ja hyvän elämän etsintää. Hän tukee eri-ikäisten asiakkaiden itsenäistä selviytymistä ja elämänhallintaa.
Opit kohtaamaan erilaisissa, haastavissakin elämäntilanteissa olevia ihmisiä ja tukemaan heitä elämän käännekohdissa. Osaat asettua tasaveroiseen vuorovaikutussuhteeseen asiakkaasi ja hänen läheistensä kanssa.
Asiakkaiden tukemisessa ja kuntoutumisessa hyödynnät vuorovaikutuksen, kasvatuksen ja ohjauksen keinoja. Osaat ohjata asiakkaitasi palvelujärjestelmässä ja tunnet sitä koskevan lainsäädännön.
Tutkinnon suoritettuasi osaat soveltaa opintojesi aikana hankkimiasi sosiaalialan tietoa ja taitoja käytännön asiakastyössä ja sosiaalialan kehittämistehtävissä.
kuraattori | kouluhyvinvointi | opiskelijahyvinvointi | kouluyhteisön hyvinvointi | oppilaanohjaus |
Kouluhyvinvoinnin ja kuraattorityön koulutuksessa painotetaan erityisesti koulu- ja opiskelijahyvinvoinnin edistämistä, lapsen ja nuoren kehityksen tuntemista ja kehityshaasteita, oppimista ja ohjausta, vuorovaikutustaitoja sekä verkostoyhteistyötä.
Tärkeitä kuraattorin ominaisuuksia ovat erilaisuuden hyväksyminen, myönteisyys ja hyvä henkinen tasapaino.
Sosionomikoulutuksessa opiskelet tietoja ja taitoja, joiden avulla:
Opinnoissa korostuvat itsenäinen opiskelu ja sosiaalialan ongelmien käsittely pienryhmissä. Näin opit selvittämään vaativiakin asiakastilanteita sekä itsenäisesti että osana tiimiä.
Sosionomiopintojen tietoperustan luovat sosiaalitieteellinen, yhteiskuntatieteellinen, kasvatustieteellinen, psykologinen ja terveydenhuollollinen tieto sekä taide- ja ilmaisuaineet.
Asiakastyön ja sosiaalisen toimintakyvyn edistämisen rinnalla opiskelet yhteiskunnallista vaikuttamista, kehittämistä, johtamista sekä verkostotyötä. Koulutus perustuu hyvinvointi- ja vuorovaikutustyön erityisosaamiseen.
Koulutus antaa valmiudet tuottaa, arvioida ja kehittää sosiaalialan palveluita ja menetelmiä sekä syventää oman ammatillisuuden erityisosaamista.
Kouluhyvinvointiin suuntautunut opintopolku ei sisällä varhaiskasvatuksen sosionomiksi pätevöittäviä opintoja. Voit täydentää sosionomintutkintoasi myöhemmin siten, että saat myös varhaiskasvatuksen sosionomin kelpoisuuden.
Työelämäyhteistyö on mukana koulutuksessa koko opintojen ajan, ei pelkästään harjoittelujaksojen kautta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että opiskelijat työstävät aitoja työelämään liittyviä tehtäviä osana opintojaan.
Xamkin opiskelijana sinulla on hyvät mahdollisuudet kansainvälistyä monin eri tavoin. Voit lähteä ulkomaille opiskeluvaihtoon tai harjoitteluun. Ulkomailla opiskelu tarjoaa mielenkiintoisten opintojen lisäksi myös uusia kokemuksia, ystäviä, kielitaitoa ja itsevarmuutta. Xamkilla on laaja partneriverkosto, yhteensä yli 300 noin 40 maassa. Lue lisää kansainvälistymisestä.
Xamkin opiskelijoilta edellytetään omien päätelaitteiden käyttöä (esim. kannettavia tietokoneita). Lisätietoja löydät Xamkin nettisivulta.
Opinnot voit suorittaa päiväopintoina. Opintojen kesto on keskimäärin 3 – 3,5 vuotta.
Päiväopiskelu on päätoimista, ja lähiopetus toteutetaan pääsääntöisesti arkipäivisin. Opinnoissa vaihtelevat erilaiset oppimistavat ja ympäristöt lähiopetuksesta itsenäisesti tehtäviin oppimistehtäviin ja tentteihin, ryhmätyöskentelyyn, verkko-opintoihin, työelämän projekteihin ja hankkeisiin sekä käytännön harjoittelussa tapahtuvaan oppimiseen.
Ensimmäisen ja toisen vuoden harjoittelujaksot on ajoitettu työjärjestykseen ja loput kaksi jokainen ajoittaa itse opintojen lomaan.
Tässä podcastissa Jouni Korhonen keskustelee lehtori Olli ”Opa” Rissasen kanssa Xamkin uudesta kouluhyvinvointiin ja kuraattorityöhön keskittyvästä sosionomikoulutuksesta, joka on ainoa laatuaan Suomessa. Podcastissa pohditaan lasten ja nuorten hyvinvoinnin haasteiden muutoksia vuosien varrella ja keinoja niihin vastaamiseen uuden koulutuksen näkökulmasta. Lisäksi keskustellaan, millainen koulutus tulee olemaan, mitä opinnot sisältävät ja millaiset työllisyysnäkymät koulutuksesta valmistuvalla on.
Koulutus rakentuu ydinosaamisen ja täydentävän osaamisen opinnoista. Kaikille yhteisissä ydinosaamisen opinnoissa opit ammatin ja tutkinnon perusasiat. Täydentävissä opinnoissa voit valita sinua kiinnostavia opintoja omalta alaltasi tai muilta aloilta.
Harjoittelua koulutuksessa on 45 opintopistettä (op), yhteensä 31 viikkoa. Harjoittelu jakaantuu eri lukuvuosille neljään jaksoon (7, 7, 10 ja 7 viikkoa).
Opinnäytetyö on laajuudeltaan 15 op.
Sosionomin opinnot rakentuvat seuraavasti:
Sosionomien työtilanne on hyvä. Valmistuttuasi voit työskennellä kouluyhteisössä kuraattorina tai muissa vastaavissa kouluhyvinvointiin suuntautuneissa sosiaalialan tehtävissä.
Sosionomina voit hakeutua työskentelemään myös kasvatus- ja ohjaustehtävissä, sosiaalisen tuen ja kuntoutuksen tehtävissä, alan esimiestehtävissä sekä kehittämistehtävissä, tai voit toimia sosiaalialan yrittäjänä. Työpaikkasi voi löytyä julkiselta, yksityiseltä tai kolmannelta sektorilta.
Sosionomien työpaikkoja löytyy esimerkiksi lastensuojelussa, perhetyössä ja oppilas- sekä opiskelijahuollossa. Työpaikkasi voi olla myös vammaispalveluissa, vanhuspalveluissa ja aikuisten parissa esimerkiksi kuntouttavassa työtoiminnassa, päihde- ja kriminaalityössä tai mielenterveystyössä.
Järjestöjen, yhdistysten sekä yksityisten sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yritysten tuottamien sosiaalipalvelujen merkitys sosionomien työllistäjinä on kasvanut. Voit työllistää itsesi myös sosiaalialan yrittäjänä.
Sosiaalipalveluiden lisäksi voit työskennellä useissa muissakin työtehtävissä, esimerkiksi terveydenhuollossa, Kelassa, työvoimapalveluissa ja nuorisotoimessa.
Kuraattorin lisäksi sinusta voi tulla esimerkiksi
Lue lisää sosionomin työstä TE-palveluiden Ammattinetistä.
Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki astui voimaan 1.3.2016. Uuden lain myötä sosiaalityöntekijän, sosionomin ja geronomin ammateista tuli laillistettuja sosiaalihuollon ammatteja. Sosionomin ammatissa voi toimia vain tutkinnon suorittanut, laillistettu ammattihenkilö. Tutkinnon suoritettuasi haet ammattioikeudet Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta.
Lisätietoa ammattioikeuksista on tarjolla Valviran sivuilla.
Xamkissa opintoihin kuuluu alusta alkaen paljon erilaista yhteistyötä työelämän kanssa.
Lue tarinoita, katso videoita ja tutustu työelämän tarjoamiin mahdollisuuksiin Xamkissa!
Lue lisää työelämäyhteistyöstäHyödyllisin oppimani asia on, että vaikka en ole täydellinen, olen silti riittävän hyvä tullakseni siksi, miksi haluan tulla. Kun ympärillä on oikeanlaisia ihmisiä tukena, oppii itsekin antamaan omat virheensä anteeksi.
Koulutusvastaava Olli Rissanen
olli.rissanen@xamk.fi
puh. 050 565 0265
Hakijapalvelut
hakijapalvelut@xamk.fi
044 702 8891 tai 040 585 6610