Ilmastonmuutos on totisinta totta. Puhtaan veden riittämättömyys, terveydelle haitalliset päästöt ja roskaaminen ovat kasvavia ongelmia, joihin tarvitaan ratkaisukeinoja ja pian. Ongelmien ratkaisemiseen tarvitaan ympäristöteknologian insinöörien osaamista.

Olen Jonna Hauvala, 51-vuotias ympäristöteknologian opiskelija Xamkissa. Aikaisemmalta ammatiltani olen laborantti ja tuotekehitysassistentti Valiolta. Muutimme kaksi vuotta sitten takaisin kotikaupunkiimme Mikkeliin 25 Helsingissä vietetyn työvuoden jälkeen. Elämäntilanteemme oli sellainen, että tyttäremme muutti Lappeenrantaan opiskelemaan kauppatieteitä, joten päätimme puolisoni kanssa karistaa Helsingin pölyt harteilta ja karauttaa takaisin vanhaan kunnon Mikkeliin, jossa kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä, ihmiset mukavia ja eläminen turvallisempaa kuin pääkaupunkiseudulla.

Koska paluumuutto oli jo jonkin aikaa ollut mielen päällä, ryhdyin etsimään mitä mielenkiintoisia koulutuksia Mikkelissä olisi ja innostuin aika tavalla Xamkin ympäristöteknologian insinööriopinnoista. Hain ”läpällä” (kuten tyttäreni sanoisi) ja pääsinkin pääsykokeiden myötä sisään monimuoto-opiskelijaksi.

Monimuoto-opinnoissa osa opiskelusta on itsenäistä, osa paikan päällä kampuksella ja osa etänä, mikä on kätevää, jos asuu toisessa kaupungissa.

Hain samassa yhteishaussa myös opiskelemaan Italiaa Helsingin yliopistoon ja pääsinkin ensimmäiselle varasijalle ja hetken jouduin jännittämään, etten vain pääsisi sinne, koska tarkoitus oli tosiaan ensimmäisen kerran vain kokeilla, millaisia pääsykokeet ovat ja olisiko minusta enää opiskelemaan. Osaisinko ja pärjäisinkö?  Olin laittanut vahingossa hakujärjestyksen väärin, joten jouduimme muutaman viikon olemaan tulisilla hiilillä, etten vain nousisi varasijalta, ja joutuisi luopumaan Mikkelin opiskelupaikasta. Näin ei kuitenkaan onneksi käynyt ja tulikin äkkilähtö Mikkeliin 😊

Hain edellisestä työpaikastani opintovapaata ja sitten muuttoauto suuntasikin jo kohti Mikkeliä. Haluaisinkin rohkaista kaikkia vähän vanhempiakin alanvaihtajia uskaltautua heittäytymään kohti uutta!

Ajankohtaisuus näkyy opinnoissa

Tämän kesän myötä maailma on näyttänyt meille, mitä kaikkea me ihmiset olemme välinpitämättömyydellämme aiheuttaneet luonnolle hallitsemattomien metsäpalojen ja äärilämpötilojen myötä. Ilmastonmuutos on totisinta totta, joka toivon mukaan on valjennut jo viimeisellekin epäilijälle. Puhtaan veden riittämättömyys, terveydelle haitalliset päästöt ja roskaaminen ovat kasvavia ongelmia, joihin tarvitaan ratkaisukeinoja ja pian. Muun muassa näihin ongelmiin tarvitaan osaavien ympäristöteknologian insinöörien osaamista, joten työsarkaa riittää ja työpaikkoja myös. Ympäristöteknologian osaajille on laaja repertuaari hyvin erilaisia työpaikkoja, johon voi suuntautua oman mielenkiinnon ja osaamisen mukaan, kuten terveystarkastajasta aina tutkimusinsinööriin asti.

Opinnoista hyötyä myös käytännön elämässä.

 

Xamkin ympäristöteknologian opintojaksot ovat mielenkiintoisia ja erittäin ajankohtaisia, kuten esimerkiksi kiertotalous, elintarviketurvallisuus, sisäilmaprojekti ja terveydensuojelu vain muutamia mainitakseni. Vaikka ei opiskelun jälkeen tekisi päivääkään alan töitä, on näistä kaikista oppiaineista oikeasti hyötyä myös käytännön elämässä. Huomaan jo nyt kiinnittäväni aivan eri tavalla huomiota rakennusten ilmanvaihtoon, rakennusmateriaaleihin, vieraslajeihin luonnossa ja elintarvikkeiden säilytysolosuhteisiin kahviloissa jne.

Ammattitaitoiset opettajat ja hyvä luokkahenki

Xamkista minulla on vain pelkkää hyvää sanottavaa. Opettajat ovat erittäin ammattitaitoisia ja helposti lähestyttäviä. Heiltä voi matalalla kynnyksellä kysyä apua, jos on jotain jäänyt epäselväksi. Opinnoissa myös vaaditaan itseopiskelua ja aktiivista osallistumista, joten jos meinasit tulla vain kouluun notkumaan, niin tämä opinahjo ei ole sinua varten.

Meillä on myös ollut tosi kiva ja aktiivinen luokka, jossa suurin osa on alaa vaihtavia sairaanhoitajia. Ikähaarukka on laidasta laitaan ympäri Suomea. Aloittaneista noin 30 opiskelijaista luokallamme on lopettanut tietääkseni vain kaksi, mikä kertoo myös siitä, että tästä koulutuksesta halutaan todella pitää kiinni ja suorittaa se loppuun. Suurin osa oppilaista on samalla työelämässä mukana.

Työllistyminen TKI-hankkeeseen jo opintojen aikana

Kuvaaja: Aki Mykkänen

Sain töitä jo opiskelun aikana Xamkin TKI:stä (tutkimus-, kehittämis- ja innovaatioyksikkö) ja olen osallisena tutkimusryhmässä WaterPlus-hankkeessa, jossa ratkotaan ongelmia liittyen esimerkiksi vesistöihin päätyviin mikromuoveihin. TKI on mukana vuosittain mitä erilaisimmissa ympäristöön liittyvissä hankkeissa, joita on vedetty läpi asiantuntemuksella ja menestyksekkääksi. Ikärasismia ei Xamkissa tunneta, mikä on hienoa!

Tällä hetkellä minulla on enää jäljellä 15 opintopistettä ja opinnäytetyö tekemistä vaille valmiina, joten loppusuoralla ollaan. Jos kaikki menee nappiin, valmistun ensi jouluksi tai ensi vuoden alussa. Aika on mennyt siivillä ja ilokseni lähes kaikki oppiaineet ovat sujuneet todella hyvin. Jottei nyt ihan pelkkää hehkutusta tule niin, kerron, että fysiikka on tuottanut välillä vähän alahuulen väpätystä, mutta onneksi perheeni on ollut täysillä mukana kannustamassa tässä opiskeluprojektissa ja siitäkin selvittiin.

Jonna Hauvala, Ympäristöteknologia, insinööri (AMK)