Lukiopohjalta oli suhteellisen helppo valmistautua pääsykokeisiin, kerraten hieman aihealueita.

Päädyin opiskelemaan sähkö- ja automaatiotekniikkaa, koska olen aina ollut kiinnostunut sähköstä, energiasta ja teollisuudesta. Jo yläasteella mietin, menenkö ammattikouluun sähkölinjalle vai lukioon. Päädyin kuitenkin lukioon, tietäen kuitenkin mitä alaa aion opiskella lukion jälkeen.

Miksi Mikkeliin?

Valitsin opiskelupaikaksi Xamkin pääasiassa paikkakunnan läheisyyden ja tuttuuden vuoksi. Sukua on kotoisin Mikkelistä päin ja jossa heitä asuu myös edelleen. Mikkeli on myös kooltaan mielestäni juuri sopivan kokoinen kaupunki. Lähes kaikki löytyy ja läheltä ilman metropoliviidakkoa.

Mikkelissä yhdistyy hyvin pikkukaupungin viihtyisyys ja isomman kaupungin palvelut. Pieneltä paikkakunnalta oli helppo muuttaa ja sopeutua tänne. Uskon saman olevan myös isommasta kaupungista.

Pääsykokeisiin valmistautuminen

Pääsykokeet olivat haastavat, mutta niihin on helppo valmistautua. Netistä löytyy hyvin vanhoja pääsykokeita, joiden avulla tietää mitä harjoitella. Pääsin perehtymään pääsykokeisiin uudestaan viime vuoden keväänä, kun autoin äitiäni valmistautumaan tekniikan alan pääsykokeisiin, mihin itse hain aikoinaan. Lukiopohjalta oli tietysti suhteellisen helppo valmistautua pääsykokeisiin, kerraten hieman aihealueita.

Sähköinsinöörille töitä löytyy

Opiskelu Xamkissa on sujunut luontevasti. Kiinnostavinta opiskelussa on ollut automaatiosuunnittelu. Oli hienoa nähdä tyhjästä pohjasta itse luotu järjestelmä toiminnassa. Suosittelisin koulutusta, jos pitää ongelmanratkaisusta ja yleisesti teknologiasta.

Sähkö- ja automaatioinsinööreistä on pulaa ammattibarometrien mukaan. Ammattitaitoiselle insinöörille löytyy varmasti töitä.

Suunnittelu- ja kehitystehtävät kiinnostaa

Parasta Xamkissa on ollut opettajat, jotka ovat olleet osaavia ja ammattitaitoisia, mutta myös rentoja. Se on tehnyt opiskelusta erittäin sujuvaa ja mieluista.

Tulevaisuus on vielä itselle auki. Työskentelisin mielelläni teollisuuden parissa. Mutta myös suunnittelu- ja kehitystehtävät kiinnostavat. Mahdollisesti erikoisin tapahtuma opiskelussa oli nähdä oma äiti opiskelijana samalla kampuksella. Hän oli siis selviytynyt pääsykokeista valmennukseni avulla. Sukupolvien kuilu on yllättävän kapea.

Kalle Kivinen, sähkö- ja automaatiotekniikan opiskelija Xamkissa