Opinto-opas, päiväopinnot
Tutustu tarkemmin opintojen sisältöön opinto-oppaassa
Lue lisää päiväopintojen sisällöstäSähkö- ja automaatiotekniikan insinööritutkinnon suoritettuasi sinua odottavat mielenkiintoiset tehtävät sähkösuunnittelun, -käytön tai myynnin parissa.
Koulutuksen pääpaino on sähkövoimatekniikassa, mutta opiskeluun sisältyvät kattavasti myös elektroniikka, automaatiotekniikka ja sähkösuunnittelu. Läpi koko koulutuksen energiatalous ja -tehokkuus ovat keskeisiä opiskeltavia asioita. Käytännönläheisissä opinnoissa ja harjoitteluissa saat vahvan tuntuman työelämään.
Mikkelin kampuksen omat laboratoriot ja korkealuokkaiset laitteet tarjoavat erinomaiset olosuhteet sähkötekniikan insinöörikoulutukselle. Opiskelu on käytännönläheistä, ja yhteistyötä tehdään tiiviisti niin yritysten kuin muiden korkeakoulujen kanssa samalla kampuksella.
Sähkö- ja automaatiotekniikan koulutus tekee tiivistä yhteistyötä paikallisten yritysten ja sähkölaitosten kanssa. Merkittävää yhteistyötä tehdään myös maanlaajuisesti toimivan ABB:n kanssa. Yritysten kanssa tehdään muun muassa opinnäytetöitä ja erilaisia projekteja. Paikallisten sähköliikkeiden ja teollisuuden sähköalan henkilökunta on tuttua, mikä helpottaa projektien saamista.
Valmistuttuasi pystyt suunnittelemaan ja johtamaan rakennusten ja teollisuuden sähkö- ja automaatioprojekteja. Pystyt myös suunnittelemaan uusiutuviin energialähteisiin perustuvia järjestelmiä. Voit toimia myös sähköntuotannon ja -siirron parissa.
Koulutukseen kuuluu asennusmääräys SP1-koe, jonka suoritettuasi ja riittävän työkokemuksen hankittuasi voit hakea asennusoikeuksia Setiltä.
Sähköalan insinöörejä tarvitaan nyt ja etenkin tulevaisuudessa!
automaatiotekniikka | elektroniikka | sähkökäytöt | sähkösuunnittelu | sähköturvallisuustutkinto | sähkövoimatekniikka
Sähkö- ja automaatiotekniikan opinnot koostuvat ydinosaamisesta, täydentävästä osaamisesta ja vapaasti valittavista opintojaksoista. Lisäksi koulutukseen sisältyvät harjoittelu ja opinnäytetyö.
Opintojen rakenne:
Keskeisiä ammattiopintoja ovat sähkösuunnittelu, joka sisältää paljon harjoituksia tietokoneella, ja sähkökäytöt, joka koostuu teoriaopetuksesta ja laboratoriotöistä. Sähkölaitokset-kokonaisuus toteutetaan samalla tavalla. Kyseiseen kokonaisuuteen kuuluu myös valtakunnallinen SP1-tutkinnon suorittaminen.
Automaatio koostuu automaatiotekniikasta, ohjelmoitavista logiikoista ja automaatiosuunnittelusta. Merkittävän osan opiskelusta muodostaa työskentely Xamkin Mikkelin kampuksen hyvin varustelluissa laboratorioissa.
Vaihtoehtoisilla ja vapaasti valittavilla opinnoilla voit hankkia erikoisosaamista haluamaltasi osa-alueelta.
Xamkin sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriopiskelijat harjoittelevat projektitoimistojen pyörittämistä todellisissa hankkeissa oikeille asiakkaille. ”Projekti on tarkkaan suunniteltu ja aikataulutettu työ tietyn päämäärän saavuttamiseksi.” Ja niitähän kiinteistö- ja rakennusalalla riittää.
Sähkö- ja automaatiopuolella projekteissa tutustuttiin esimerkiksi rakennusten energiantehokkuuden parantamismahdollisuuksiin ja hiilijalanjäljen laskentaan, aurinkosähköjärjestelmien suunnitteluun, sähköautojen latausjärjestelmien toteutukseen ja kameravalvontaan. Ja vanhan höyrylaivan sähköistykseen.
Koulutus tekee tiivistä yhteistyötä paikallisten yritysten ja sähkölaitosten kanssa. Merkittävää yhteistyötä tehdään maanlaajuisesti toimivan ABB:n kanssa. Yritysyhteistyö näkyy opinnäytetöiden ja pienempien projektien kautta. Alueellinen vaikuttavuus on suurta. Paikallisten sähköliikkeiden ja teollisuuden sähköalan henkilökunta on tuttua, mikä helpottaa projektien saatavuutta.
Päiväopinnot toteutetaan lähiopetuksena, laboratoriotyöskentelynä, harjoitustöinä ja digiopetuksena Mikkelin kampuksella. Opinnot kestävät neljä vuotta. Kesäisin on mahdollisuus harjoitteluun, ja neljäntenä vuotena tehdään opinnäytetyö.
Hakeminen koulutukseen tapahtuu seuraavasti
Monimuoto-opinnot voit suorittaa vaikka työn ohella. Lähiopetusta on viikonloppuisin, 2–3 päivää kerrallaan – torstai-ilta sekä perjantai- ja lauantaipäivät. Opetusta on noin joka toinen viikonloppu syksystä kevääseen.
Sähkö- ja automaatiotekniikan laboratorioissa käydään sähkön ja automaation ilmiöitä läpi konkreettisten ongelmien kautta. Moottorin säätäminen tutkitaan perin pohjin, samoin säätölaitteet.
Laboratoriot ovat uusia, samoin niiden laitteisto. Laboratorioiden tekniikka on nykyaikainen ja päivitetään uusien tekniikoiden myötä. Laboratorioissa on käytettävissä erittäin kattavat mittalaitteet, jotka ovat opiskelijoiden käytössä myös koulun ulkopuolisiin töihin.
Xamkin opiskelijoilta edellytetään omien päätelaitteiden käyttöä (esim. kannettavia tietokoneita). Lisätietoja löydät Xamkin nettisivulta.
Esimerkkejä opinnäytetöistä sähkö-, talo- ja biotuotetekniikan koulutuksista. Vuosijulkaisu 2021.
Nyt on mahdollista suorittaan sähkö- ja automaatiotekniikan insinööritutkinto (AMK) sekä liikennelentäjän lupakirja (ATPL) samanaikaisesti.
Lentokoulutuksen ja sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriopinnot yhdistäneille ammattilaisille on lentoalalla nyt kysyntää. Xamkin ja Lentokoulun Pirkanmaan yhteistyö vastaa tähän tarpeeseen.
Lentokoulu Pirkanmaan lentolupakirjaan tähtääviä ATPL- opintoja on mahdollista sisällyttää osaksi Xamkin sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriopintoja. Lentokoulutuksen hyväksytyistä opinnoista voidaan insinööritutkintoon sisällyttää pääsääntöisesti 45 opintopistettä. Sisällytettävien opintojen laajuus riippuu opiskelijan suorittaman lentolupakoulutuksen laajuudesta.
Lentokoulutukseen on haettava erikseen, hakemuksen voi tehdä jo ennen opintojen alkua. Lentokoulu valitsee opiskelijat omien valintaperusteiden mukaan. Lentokoulu Pirkanmaan järjestämä lentolupakoulutus on maksullista ja sitä järjestetään Mikkelissä.
Lisätietoa Lentokoulu Pirkanmaan lentokoulutuksesta ja sinne hakeutumisesta www.lentokoulu.com.
Sähkötekniikan insinööriopiskelijat rakensivat sähkömoottoripyörän opinnäytetyönä
Sähkömoottoripyörän rakentamisesta ovat vastanneet Kalle Hellgren, Atte Marttinen ja Miikael Riuttaskorpi. Opettajana heitä on ohjannut Teemu Manninen.
Lähtökohtana projektille oli moottorivikainen 600-kuutioinen Suzuki Bandit. Vanha moottori on kokonaisuudessaan vaihdettu uuteen AC-20 -induktiomoottoriin, jonka maksimivirta on 650A, jolloin se tuottaa noin 48,5 kW tehon. Moottori vääntää jopa 111 Nm eli 5100 kierrokseen asti.
Moottorille virtaa antaa 812 kpl 1860-lithium-ion -akkuja. Akun kapasiteetti on 10 kWh. Jokaista sarjassa olevaa akkua ladataan ja valvotaan erikseen akunhallintajärjestelmällä.
Tutustu tarkemmin opintojen sisältöön opinto-oppaassa
Lue lisää päiväopintojen sisällöstäTutustu tarkemmin opintojen sisältöön opinto-oppaassa
Lue lisää monimuoto-opintojen sisällöstäTutustu valintaperusteisiin, pääsykokeisiin ja hakukelpoisuusvaatimuksiin Opintopolussa
Lue lisää valintaperusteistaTutustu valintaperusteisiin, pääsykokeisiin ja hakukelpoisuusvaatimuksiin Opintopolussa
Lue lisää valintaperusteistaSähkö- ja automaatiotekniikan koulutus valmentaa sinut sähkölaitoksien, teollisuuden sähkökäyttöjen sekä kiinteistöjen sähköasennusten ja sähköisen talotekniikan asiantuntijaksi. Insinööri (AMK) -tutkinnon suoritettuasi sinua odottavat mielenkiintoiset tehtävät sähkösuunnittelun, -käytön tai myynnin parissa. Valmistuttuasi pystyt suunnittelemaan ja johtamaan rakennusten ja teollisuuden sähkö- ja automaatioprojekteja. Voit toimia myös sähköntuotannon ja -siirron parissa.
Työpaikkasi voi olla
Sähköinsinöörin AMK-tutkinto on korkealle arvostettu näyttö ammatillisesta osaamisesta. Saat vahvan tuntuman käytännön työhön jo opiskeluaikana erilaisissa projekteissa ja työharjoittelussa. Työllistyminen on vakaata, ja urakehitys voi viedä sinut erittäin vaativiin ja hyvin palkattuihin tehtäviin. Tutkinnon suorittaminen antaa erinomaiset mahdollisuudet sijoittua myös sähköalan johtotehtäviin.
Sähköturvallisuuden omaksuminen on erittäin tärkeää ja sitä opiskellaan koko opintojen ajan. Opintojen aikana sinulla on mahdollisuus suorittaa viranomaisten edellyttämän ja sähköturvallisuuslaissa määritellyn valtakunnallisen SP1-tutkinnon, jolla saa riittävän työkokemuksen jälkeen korkeimman pätevyyden sähköalalla.
Tehtävänimikkeitä voivat olla
Xamkissa opintoihin kuuluu alusta alkaen paljon erilaista yhteistyötä työelämän kanssa.
Lue tarinoita, katso videoita ja tutustu työelämän tarjoamiin mahdollisuuksiin Xamkissa!
Lue lisää työelämäyhteistyöstäEnergiatoimiala kehittyy tekniikan eri osa-alueilla, markkinoiden ja uusien liiketoimintamallien osalta hyvin nopeasti. Tarvitsemme lähellemme oppilaitoksia, jotka ovat ajan hermolla, ja reagoivat yrityskumppaneiden kehittyviin tarpeisiin. Xamk on meille hyvin tärkeä kumppani, jonka kanssa näen tulevaisuudessa nykyistäkin enemmän yhteistyön mahdollisuuksia erilaisten hankkeiden muodossa. Organisaatiossamme työskentelee useita Xamkin ja sen edeltäjästä valmistuneita insinöörejä. Yhteistyö yritysten ja oppilaitosten kanssa luo alueelle paljon hyvää.
Markus Tykkyläinen, toimitusjohtaja, Suur-Savon Sähkö
1. Meiltä saat koulutuksen, jota työelämä arvostaa.
2. Joustavat opiskelutavat. Voit valita oman oppimisväyläsi ja yhdistellä erilaisia tapoja opiskella.
3. Rento ja yhteisöllinen opiskeluympäristö, viihtyisät kampukset.
4. Toimivat opiskelijan tukipalvelut – meillä saat tukea ja apua sekä ohjausta. Et jää huolinesi yksin.
5. Mahdollisuus lähteä opiskelu- tai harjoitteluvaihtoon ympäri maailmaa.
Kun suoritat tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon hyvin arvosanoin, ja valinnaisina opintoina syvennät erityisesti matemaattis-luonnontieteellistä osaamistasi, sinulla on hyvä mahdollisuus hakeutua jatkamaan opintojasi Aalto-yliopistossa tekniikan 2-vuotisessa maisteriohjelmassa. Valinnat yliopiston maisteriohjelmiin ovat kilpailullisia ja perustuvat pääsääntöisesti aiempien opintojen perusteella saatuun näyttöön. Pääsykokeita ei järjestetä.
Koulutusvastaava Jyrki Liikanen
puh. 050 312 5051
jyrki.liikanen@xamk.fi
Hakijapalvelut
hakijapalvelut@xamk.fi
044 702 8891 tai 040 585 6610