Elias Pitkänen on yksi vuoden 2024 Muodin huipulle -ohjelman kilpailijoista. Miten hän päätyi opiskelemaan muotia ja puvustusta ja mistä idea ohjelmaan hakemiseen tuli?

Elias kertoo, että ei itse olisi tullut edes ajatelleeksi ohjelmaan hakemista, vaan idean takana oli kukapa muukaan kuin oma äiti.

”Ylivoimaisesti suurin tekijä haussani ohjelmaan oli äitini. Itse en uskonut olevani valmis, tai että voisin tuoda vahvuuksiani esille ohjelman kaltaisessa kilpailuformaatissa. Olin mielelläni väärässä.”

Eliaksen mukaan hänen vahvuuksiaan ohjemassa ovat tyylitaju ja sommittelukyky. Hän sanoo, että ohjelmaan valmistautuessa suuri tuki oli oma opiskeluyhteisö.

”En osaa nimetä yhtä tiettyä kurssia, joka olisi pelastanut nahkani kuvausten aikana, mutta suurin hyöty ohjelmaan valmistuessa oli koulun voimavarat, sekä omien opettajieni tarjoama tuki ja ohjaus.”

Ohjelma on kuvattu finaalia lukuun ottamatta kokonaan jo valmiiksi. Siksi voikin jo kysyä, millainen kokemus ohjelmaan osallistuminen oli?

”Ohjelman kuvaukset olivat ehkä vaativin asia, mitä olen koskaan tehnyt. Formaatin armottomassa työtahdissa oli kyllä jotain oudolla tavalla vapauttavaa. Ei ollut aikaa takertua pieniin yksityiskohtiin ja joka toinen päivä oli täysin uusi projekti, johon sai heittäytyä ihan kokonaan”, Elias kertoo.

Ohjat omiin käsiin

Muotoilijaopinnot eivät olleet Eliakselle mitenkään itsestään selvä valinta, vaan vaativat hiukan kypsyttelyä.

”Joskus armeijan jälkeen tein hanttihommia ja koin, että opiskelemaan oli päästävä. Sain vihdoin myönnettyä itselleni, että halusin opiskella muotisuunnittelua. Huomasin, että Xamkissa voin aloittaa opiskelun heti vuoden vaihtuessa. Xamkin muodin ja puvustuksen koulutus oli muistaakseni ainoa paikka, jonne hain.”

Kun ovet muodin ja puvustuksen koulutukseen aukesivat, oli edessä muutto Kouvolaan. Millaisena uusi kotikaupunki hänelle näyttäytyi?

”Kouvola on kaupunkina hiljainen, ja itselleni vähän kaukana kaikesta. Tällä on itselleni ihan positiivinen vaikutus siinä mielessä, että kun häiriötekijöitä ei ole, voin luoda itselleni rutiinin. Opiskelen, urheilen, menen kotiin. Viikonloppuina vierailen joko kavereiden luona, tai toteutan omia projektejani. ”

Elias sanoo, että ammattikorkeakouluopinnoissa parasta on konkreettinen tekeminen.

”Olen siinä mielessä vähän toivoton opiskelija, että kaikki ohjattu opiskelu tuntuu pieneltä kuolemalta. Onneksi olen Xamkissa useampaan otteeseen saanut ohjat omiin käsiini ja toteuttaa omia projekteja parhaaksi katsomallani tavalla.”

Opinnoissaan Elias on nyt loppusuoralla. Opinnäytetyö on jo tehtynä ja meneillään on viimeinen lukukausi. Miltä pian valmistuvan muotoilijan tulevaisuus näyttää?

”Viimeisen vuoden aikana olen saanut myönnettyä itselleni, että haluan tehdä töitä itsenäisenä suunnittelijana omalla toiminimellä. Välittömästi koulun jälkeen tämä tulee todennäköisesti ilmenemään kevytyrittäjyytenä, mutta toivon jonain päivänä voivani tehdä itsenäisiä hommia täyspäiväisesti”, Elias pohtii tulevaa.

Entä mitä hän tekee, jos voittaa Muodin huipulle -kilapilun?

”Jos voitan, käyn vähän matkustelemassa ja keräämässä inspiraatiota. Islanti ja Japani ovat istuneet matkakohteideni huipulla jo pitkään. Lopulla rahalla ostaisin uuden ompelukoneen, kilometrin verran uusia kankaita ja katoaisin puoleksi vuodeksi”, hän visioi.