Noora Kananen opiskelee Xamkin Mikkelin kampuksella sosionomiksi. Aiemmalta koulutukseltaan lähihoitajaksi opiskellut Noora haluaa auttaa parhaansa mukaan ihmisiä. Sosionomin ammatin hän kokeekin toiveammatikseen. Mikkeli on ollut mukava ja sopivan kokoiselta tuntuva opiskelukaupunki.

Moikka! Mun nimi on Noora. Olen 22 -vuotias sosionomiopiskelija Viitasaarelta. Aloitin opintoni syksyllä 2020. Olen yläasteelta asti haaveillut sosionomin ammatista. Minulla on kova halu auttaa ihmisiä parhaani mukaan ja tiedän tämän olevan minun toiveammattini. Opiskelin ensin lähihoitajaksi, tein sitä työtä kolme vuotta, kunnes koin, että nyt on hyvä hetki lähteä opiskelemaan lisää.

 

Lähihoitajan opinnoistani on ollut paljon hyötyä, kun tiedän mitä työkentällä oikeasti tapahtuu, millaisia tilanteita voi tulla vastaan ja ammattikouluaikojen kuudesta työharjoittelusta erilaisissa toimintaympäristöistä sai laajan kuvan myös sosionomin ammatin mahdollisuuksista.

Kissa oli mukana etäopiskelussa.

Valitsin Xamkin opiskelupaikakseni, koska täällä on opiskellut muitakin kotipaikkakuntalaisiani ja Mikkeli vaikutti jo silloin sopivan kokoiselta kaupungilta minulle ja pääsee tutustumaan aivan uusiin ympäristöihin ja ihmisiin. Parasta Xamkissa on viihtyisät oppimistilat ja kuinka hyvin kaikki on organisoitu, se helpottaa paljon omaa opiskelua.

Valintakokeet järjestettiin etänä kesällä, niihin kuului kaksi osiota, joissa kyseltiin kaikille aloille sopivia kysymyksiä ja sitten myös eettisiä kysymyksiä alaamme liittyen. Itse pääsin todistusvalinnalla sisälle ammattikoulun todistuksellani.

Ammattikorkeakoulussa opiskelu ei ollutkaan niin kamalaa, stressaavaa taikka vaikeaa kuin mitä itsellä oli ennakkokäsityksiä! Tehtäviä ja oppimista kyllä riittää mutta tehtävänannot ovat selkeitä, tiedot löytyvät annetuista materiaaleista ja aikatauluissa on helppo pysyä. Ryhmätyöskentelystä ei ollut kovin ruusuisia muistoja aiemmilta opinnoilta mutta nyt ne sujuvat, kun kaikilla on halu oppia, tehtävät jaetaan tasapuolisesti ja kaikkien luokkatovereiden kanssa on helppoa tulla toimeen.

Kiinnostavinta opiskeluissa on ollut työelämään liittyvät yhteistyöt. Mm. eri työpaikoilta sosionomeja on käynyt esittäytymässä ja kertomassa töistään, yhden hankkeen kautta kävimme tekemässä ohjaustuokioita päivätoimintakeskuksissa ja näyttötehtävän vuoksi pääsin ohjaamaan askartelutuokion lasten kanssa.

Suosittelen sosionomikoulutusta kaikille, joita kiinnostaa auttaa muita ihmisiä. Sosionomilla ei lopu työt kesken. Sosionomeista on pulaa ja lakimuutosten myötä meitä tarvitaan entistä enemmän työkentälle. Minua kiinnostaa työskennellä perhetyön parissa ja auttaa perheitä heidän arjessaan.

Ohjaus ja osallisuus -kurssiin liittyen pidettiin toiminnallinen aamupäivä perhepäivähoitolapsille, jossa leikittiin, askarreltiin ja laskettiin pulkkamäkeä.

Viiden kohdan listat

5 syytä, miksi kannattaa valita Xamk opiskelupaikaksi?

Mikkelissä on laskettelurinne, jonne voi koulupäivän jälkeen mennä karistamaan kaiken muun pois mielestä.

Xamk, Mikkelin kampus, kannattaa valita opiskelupaikaksi, koska

  1. Siellä on viihtyisät tilat
  2. Opettajat ottavat hyvin huomioon opiskelijoiden toiveet ja mielipiteet opetuksessa
  3. Opetus on joustavaa ja monipuolista
  4. Mikkeli on kaunis ja sopivan kokoinen kaupunki, siellä on kaikki tarvittava sopivan lähellä Mikkelissä aika ei käy pitkäksi vapaa-ajallakaan, tekemistä löytyy joka lähtöön.

 

 5 syytä, miksi kannattaa opiskella juuri sitä alaa, jota opiskelet?

– Sosionomiksi kannattaa opiskella, koska

  1. Työttömäksi ei tarvitse jäädä, kun työkenttä on hyvin laaja ja lakimuutosten edetessä sosionomeja tarvitaan entistä enemmän
  2. Jo heti ensimmäisen syksyn aikana sai laajan kuvan, mihin sosionomeja tarvitaan ja mitä voin tehdä ihmisten hyvinvoinnin hyväksi.
  3. Jos ihmisten auttaminen on kiinnostaa, mutta et vielä tiedä, mitä tarkalleen haluat tehdä, se ei haittaa. Voit silti hakea kouluun, itseä kiinnostavat työt selviävät ajan kanssa erilaisten esittelyiden, työharjoittelujen ja projektien kautta.
  4. Kun tätä alaa ollaan opiskelemassa, ei tarvitse murehtia miten luokkahenki toimii tai tuleeko muiden kanssa juttuun. Ainakaan meidän luokallamme ei tarvitse pelätä mitään esiintymistä tai mokailua ja kaikki ovat ystävällisiä, luotettavia ja avuliaita. Juuri sellaisia ihmisiä, joita meidän alallamme kaivataan.
  5. Sosionomin ammatti tuo elämään merkityksellisyyden tunnetta, kun tietää, että työlläni voin auttaa ihmisiä erilaisissa haastavissa elämäntilanteissa. Luultavasti mikään työpäivä ei ole samanlainen ja muiden auttamisesta saan hyvän mielen.
Vapaa-ajalla voi käydä vaikkapa Naisvuorella vohveleilla.

 

 

5 asiaa, jotka olet oppinut opiskelun aikana?

Olen oppinut aikatauluttamista

– Pitämään huolta hyvinvoinnistani kokonaisvaltaisesti

– Ryhmätyöt ei ollutkaan niin inhottavia kuin muistin! Tehtävät osataan jakaa tasaisesti ja kaikki tekee hyvin oman osuutensa.

– Olen oppinut, että AMK-opiskelut ei tarkoita, että sinun pitää opiskella hiki hatussa 24/7 vaan voi ottaa myös vähän iisimmin

– Olen oppinut paljon mielenkiintoisia asioita tulevasta ammatistani, sellaisia asioita, joita ei olisi tullut mieleen ajatella ennen tätä ja se on avartanut minun maailmankäsitystäni

 

Noora Kananen

Sosionomi (AMK) -opiskelija