Aloitin maaliskuussa kymmenen viikon pituisen Yhteisöpedagogin työkentät -harjoittelun Juvenian Villages on Move Baltic-hankkeessa. Sen tavoitteena on kehittää maaseudun ihmisten arkipäivän liikkumista kokeilukulttuurin ja ideakilpailujen kautta.

Suomessa järjestettiin hankkeen Kick-off-seminaari helmikuussa ja huhtikuussa oli seuraava kokous Latviassa. Minulle tarjoutui mahdollisuus päästä lähtemään mukaan Latvian kokoukseen harjoittelun puitteissa.

Sunnuntaina 9.4 lähdimme Mikkelistä kohti Helsinki-Vantaan lentokenttää ja Riikaa. Lisäjännitystä matkaan toi se, etten ollut ikinä ennen lentänyt. Lento Riikaan kesti vaivaiset 40 minuuttia. Kokemus ei ollut läheskään niin paha kuin luulin. Riikassa jatkoimme vielä matkustamista autolla vajaan tunnin. Puolenyön aikaan olimme perillä, ja iltapalan jälkeen suuntasimme nukkumaan ja valmistautumaan tuleviin kokouspäiviin.

Kokouspaikkana toimi Adazin idyllinen lomakylä Gungas, joka sijaitsi järven rannalla. Heti maanantai-aamuna alkoivat ongelmat, koska paikan wifi-yhteys toimi heikosti. Onneksi Latvian puolesta kokousta houstannut Anita jakoi oman yhteydensä kaikkien käyttöön ja ongelma ratkesi. Maanantaina aamupäivä sujui latvialaisten vetämänä ja pääsimme mm. tutustumaan hankkeessa toteutettavaan karttasovellukseen, johon kerätään hankkeen myötä syntyviä liikuntaideoita.

 

Gungas

 

Hienojen keskustelujen, kysymyksien, lounaan ja kahvitaukojen jälkeen pää oli aika pyörällä kaikesta. Minulla on heikko englanti, en ole kieltä käyttänyt juurikaan lukion jälkeen. Kielitaidon ja kommunikointitaitojen kehittäminen olikin yksi syy, miksi halusin tulla tekemään harjoittelua juuri tähän hankkeeseen. Tilaisuus joutua käyttämään englantia monissa eri tilanteissa niin kasvokkain kuin verkossa ovat olleet hyvin opettavaisia harkan ollessa puolessa välissä.

Ryhmäkuva Villages on Move Baltic

Alkuillasta suuntasimme Carnikavan kylään, jossa pääsimme vierailemaan kylä- ja kulttuuritaloilla. Oli hienoa nähdä, kuinka aktiivista kylässä vapaaehtoisten toiminta on! Pitkän päivän päätteeksi oli vielä illallinen, jonka jälkeen osa suuntasi unten maille ja osa saunomaan.

Tiistaina aamiaisen jälkeen jatkettiin jokaisen osallistujamaan esityksellä. Esityksistä kävi ilmi, mitä kaikki maat ovat tehneet kuluneen kevään aikana ja mitä kesällä on luvassa. Oli tapahtumaa, ideakilpailuja, suunnittelua, kehittelyä jne. Kaikki hankekumppanit olivat saaneet hankkeen rullaamaan, kukin omalla tavallaan.

Suomessa on luvassa ideakilpailuja ja muutama tapahtuma, joissa olemme osallisena. Ideakilpailuilla pyritään tavoittamaan kaikki ikäryhmät, jotta ideoita saadaan kehitettyä mahdollisimman laajalti. Tavoitteena on saada ihmiset ideoimaan uusia liikuntaideoita.

Tiiviin aamupäivän jälkeen oli aika sanoa hyvästit Viron ja Liettuan kumppaneille ja suunnata tanskalaisten kanssa turistikierrokselle Riian vanhaankaupunkiin. Tunnin turistikierroksen jälkeen lähdimme lentokentälle ja kohti koti-Suomea. Vajaan kolmen päivän reissu oli tiivis ja raskas, mutta samalla myös hyvin opettavainen ja kokemuksellinen. Tuli opittua uusia asioita, kokoustamista ja siinä samalla tutustuttua hienoon maahan ja sen kulttuuriin. Ehdottomasti suosittelen lähtemään ulkomaille harjoittelun aikana, jos tällainen mahdollisuus tulee!

 


***

Villages on Move Baltic-hankkeen koordinaattori Xamk ja hankekumppani ESLi edustavat Suomea. Lisäksi mukana ovat Tanska ja Baltian maat. Hankkeen rahoitus on Euroopan Unionin Erasmus+ Sport -ohjelmasta.

 

Jonna Keihäsniemi, yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelija

 

Kirjoita kommentti

*