Olen jo tässä vaiheessa opiskeluja huomannut, että kuljetusalalla insinööriys tuo uskottavuutta. Uudet ideat ja ajatukset pääsevät paremmin esille, kun vastapuoli tietää, että minulla on kuljettajakokemuksen lisäksi taustalla myös insinööriopintojen tuomaa teoriapohjaa.

Janakkalan Tervakoskelta kotoisin oleva Hanna Lammintaus päätyi opiskelemaan Kotkaan siirtohaun kautta.  Aktiivisen luonteen ja reippaan asenteen ansiosta opinnot ovat vieneet Göteborgiin asti.

Hanna opiskeli aiemmin toisessa ammattikorkeakoulussa liiketoiminnan logistiikkaa, mutta ensimmäisen vuoden jälkeen tradenomiopinnot eivät tuntuneetkaan omilta. Syksyllä 2017 Hanna haki siirtohaussa Xamkiin logistiikan insinööriopintoihin monimuotoryhmään.

”Vierastin ensin ajatusta itsestäni opiskelemassa insinööriksi. Kesällä 2017 mielikuva alkoi kuitenkin muuttua, kun suoritin Xamkin avoimen AMK:n kautta logistiikan opintoja muun muassa huolinnasta ja lentorahtiliikenteestä. Hain siirtohaussa Xamkiin logistiikkainsinöörin monimuoto-opintoihin. Kotkaan pääsy toi uutta intoa opintoihin, enkä ole päivääkään katunut siirtoa.”

Koulutuksen käytännönläheisyys on ollut erittäin positiivinen yllätys

Vuodesta 2009 lähtien täysperävaunuyhdistelmää työkseen ajanut Hanna suorittaa opintojaan töiden ohella. Työn ja koulunkäynnin yhdistäminen on onnistunut monimuoto-opintojen ansiosta erinomaisesti.

”Olen käytännönläheinen ihminen, joten Xamkin logistiikan koulutuksen käytännönläheisyys on ollut erittäin positiivinen yllätys.” Hanna suosittelee monimuoto-opintoja niille, jotka ovat valmiita tekemään töitä opintojensa eteen ja ovat aidosti kiinnostuneita opiskelemastaan alasta.

Hanna kertoo, että nykyinen työnantaja on suhtautunut erittäin positiivisesti opiskeluun. Koulussa käsitellyt asiat on helppo sisäistää työssä.

”Opintojen edetessä myös työnantajani on ollut helppo tarjota etenemismahdollisuuksia työpaikallani. Olen päässyt mukaan uusiin juttuihin, koska olen innostunut oppimaan uutta ja haluan kehittyä. Nyt olen esimerkiksi päässyt opettelemaan myös esimiestehtäviä.”

Tuli heti fiilis, että ”olen omieni parissa!’”

Hannan mukaan insinööriopinnot auttavat myös erilaisissa asiakastilanteissa.

”Olen jo tässä vaiheessa opiskeluja huomannut, että kuljetusalalla insinööriys tuo uskottavuutta. Uudet ideat ja ajatukset pääsevät paremmin esille, kun vastapuoli tietää, että minulla on kuljettajakokemuksen lisäksi taustalla myös insinööriopintojen tuomaa teoriapohjaa.”

Hannan mielestä parasta Xamkissa on ollut leppoisa ja mahtava opiskeluyhteisö. ”Vaikka itse tulin ’ulkopuolelta’ kesken kaiken ryhmään, minut otettiin uskomattoman hyvin mukaan porukkaan. Tuli heti fiilis, että ’nyt olen omieni parissa!’”.

Mukaan autoliikenteen Volvo Säätiön Tulevaisuuden tähdet –ohjelmaan

Aktiivinen ja haasteista pitävä Hanna kuuli keväällä 2018 opettajaltaan Kuorma-autoliikenteen Volvo Säätiön Tulevaisuuden tähdet –ohjelmasta. Tulevaisuuden tähdet –ohjelma antaa ohjelmaan valituille opiskelijoille mahdollisuuden nähdä ja kokea kuljetus- ja logistiikka-ala ainutlaatuisella tavalla muun muassa vierailulla Volvo Trucksin pääkonttorille Göteborgiin ja tutustumalla suomalaisten kuljetusyritysten edelläkävijöihin. Hakijoita ohjelmaan oli yli tuhat. Mukaan valittiin 12 opiskelijaa eripuolilta Suomea.

”Ohjelmaan haku oli ilmiselvää jo ohjelmasta ensi kertaa lukiessani. Kuorma-autot ovat ammatillisesti lähellä sydäntäni ja kun pääsin mukaan ohjelmaan, se tuntui lottovoitolta!”

Ohjelma on ollut Hannalle ikimuistoinen ja opettavainen. ”En minä ikinä voinut edes kuvitella pääseväni näin ison kuorma-autovalmistajan pääkonttorille, tehtaalle tai testiradalle, mutta niin vain Göteborgissa käytiin.”

Hanna Lammintaus, logistiikan insinööriopiskelija