Opiskelin jalkaterapeutiksi Mikkelin ammattikorkeakoulussa (Xamkin edeltäjä). Aloitin opiskelut Savonlinnan ensimmäisessä jalkaterapeuttiryhmässä ja valmistuin jouluna 2000.

Opiskelu

Opiskeluaikana olin eniten kiinnostunut fysiologiasta, anatomiasta ja biomekaniikasta. Oli mielenkiintoista ja samaan aikaan haastavaa, kun opittavaa ja ymmärrettävää oli paljon. Samoista aiheista olen edelleen kiinnostunut.

Lisäksi pidin pohjallisharjoitteluista klinikalla. Siihen asti olin ajoittain miettinyt, mitä olen opiskelemassa ja löytyisikö minulle alalta työ. Kun olin viimeisessä harjoittelussa lähellä valmistumista Oulun Respectalla, niin ymmärsin, että tätä haluan tehdä. Sieltä aukesi myös työpaikka ja niin aloitin työt Oulun Respectalla valmistumiseni jälkeen.

Työ

Koko työurani olen ollut Respectalla. Se on ehkä melko epätyypillistä nykyaikana.

Oulusta muutin perheen kanssa 2005 Helsinkiin. Aloin tehdä pohjallisten lisäksi myös ortopedisia jalkineita. Työ oli 2000-luvun alussa pitkälti käsityötä. Pohjalliset tehtiin kipsimuotin kautta ja lesti valmistettiin kipsikuorikon kautta tai puista standardilestiä muokkaamalla.

Koen edelleen, että minulla on paljon opittavaa ihmisen toiminnan ymmärtämisessä. Samasta syystä koen olevani mielenkiintoisella alalla.

Mielenkiinto on pysynyt yllä, kun olen pyrkinyt opiskelemaan lisää ja ala muuttuu.

 

Mielenkiinto on pysynyt yllä, kun olen pyrkinyt opiskelemaan lisää ja ala muuttuu. Ollaan siirrytty mittaamisessa skannaamiseen ja sähköiseen mallintamiseen.

Respectalla pohjalliset tehdään pääosin jyrsimällä, mutta olemme kokeilleet myös tehdä muutamia pareja 3D-tulostamalla. Tukipohjallisissa EVA taitaa olla vielä paras pohjallismateriaali lähitulevaisuudessa.

Työnkuvani on matkan varrella myös muuttunut. Olen toiminut asiakastyön lisäksi tuotehallinnassa. Hiljattain aloitin myös tiiminvetäjänä.

Työni parhaita puolia ovat työkaverit. Pidän myös yhteistyöstä esim. toisessa yrityksessä toimivien fysioterapeuttien kanssa, jolloin arvioimme asiakaan pohjallistarvetta yhdessä.

 

Näkisin että jalkaterapeuteilla voisi olla nykyistä enemmän annettavaa terveydenhuollossa. Kovettumien taustalla on usein virheellinen tapa kuormittaa jalkaa. Jalkaterapeutit voisivat tehdä enemmän arvioita ja mobisoida jalkoja, jotta päästäisiin hoitamaan syitä eikä seurauksia.

Viesti jalkaterapeuttiopiskelijoille: Jos osaat mobilisoida jalkaterää, osaat myös tutkia, ohjata harjoitteita ja valmistaa oikeantyyppisiä apuvälineitä hyvin.

 

Jalkaterapeutti (AMK) Henri Silanen, Respecta Oy

Kirjoita kommentti

*