Nimeni on Toni Holmström ja asun Joroisissa vaimon ja kahden lapsen kanssa. Opiskelen tällä hetkellä työn ohessa jalkaterapeutiksi Savonlinnassa. Aloitin opinnot Xamkissa syksyllä 2022.

Valitsin tämän koulutuksen, koska olin jo pitkään miettinyt, että pitäisi päästä kokeilemaan uusia tuulia. Olin työskennellyt lähihoitajana kotihoidossa n. 6 vuoden ajan, kun laitoin hakemuksen menemään jalkaterapeutti (AMK) -koulutukseen.

Xamk oli luonnollinen vaihtoehto opiskelupaikaksi, koska se sattuu olemaan reilun tunnin ajomatkan päässä Joroisista ja tätä tutkintoa ei ole kuin Savonlinnassa ja Helsingissä.

Aikuisena opiskelun arkea

Aikuisena opiskelussa on paljon muuttujia. Pienten lasten isänä arki on hyvin hektistä. Vaimo työskentelee toisella paikkakunnalla ja tulee yleensä vasta illalla kotiin. Tämä aiheuttaa sen, että lasten harrastuksiin vienti ja osa arjen pyörittämisestä on isän harteilla. Koulutehtäviinkin pitäisi pystyä keskittymään.

Perhe-elämän, työn ja koulun yhdistäminen vaatii myös omaa aikaa, minkä käytän sählyn ja metsästyksen parissa.

Eniten aikuiskoulutuksessa on yllättänyt se, että tehtäviä tulee todella paljon. Varsinkin ryhmätyöt kuormittavat, kun niitä on yleensä useampi kerralla. Monimuoto-opiskelijana olin kyllä valmistautunut, että saan opiskella runsaasti kotona ja käydä käytännön tunneilla sitten koululla.

Tämä ei ole pelottelua, mutta totuus on, että koulu vie paljon aikaa varsinkin, jos tekee töitä 100 %. Itse en tätä suosittele. Aluksi yritin, mutta se ei ollut järkevää. Noin 80 %:n työaika on hyvä. Silloin saa useampia päiviä vapaata ja on paremmin aikaa koulutehtäville ja jopa levolle. Palkkaan toki alennus vaikuttaa, mutta se on pieni hinta opintojen etenemisestä.

Opiskelu ammattikorkeakoulussa oli alkuun ihan äärimmäisen jännittävää, koska minulla ei ollut minkäänlaista kokemusta korkeakouluopinnoista. Eniten minua on yllättänyt työn määrä. Asiat pitää sisäistää lyhyessä ajassa.

Opiskelussa kiinnostavinta on ollut käytännön asiakastyöt ja myös harjoittelu opiskelutovereiden kintuilla. Vaikeinta on ollut aikataulun organisointi, että kaikki mitä on tarvinnut tehdä, tulee myös tehdyksi.

Rankinta on ollut… no, ehdottomasti anatomian opiskelu. Näin oppimisvaikeuksia omaavana jokaisen sanan opiskelu tuottaa lisätyötä. Vaikka olenkin lähihoitaja, ei meidän koulussa tarvinnut mitään latinaa opetella, puhumattakaan syventyä siihen, miten lihakset toimii ja mikä nivel on aktiivisena.

Opiskelun, työn ja perheen yhdistäminen vaatii kaikilta osapuolilta joustamista. On ymmärrettävä, että tämä opiskelu on oma valinta, eikä ole perheen vika, jos olet väsynyt ja stressaat koulutehtäviä. On muistettava, että perhe tarvitsee aktiivista aikuista. Vuoden sisään on oppinut joustamaan asioissa ja tekemään tietyllä hetkellä enemmän kouluhommia tai kotitöitä.

Alan työnäkymät ovat hyvät. Ikäluokat vanhenevat ja tulee yhä monisairaampia ihmisiä.  Diabetesta sairastavien ihmisten määrä lisääntyy ja tämä tarkoittaa jalkaterapeuteille lisää töitä.

5 vuoden päästä aion olla täysipäiväinen jalkaterapeutti Joroisissa. En toki sulje pois keikkatyötä nykyisessä työpaikassa, joka toisi vaihtelua arkeen.

 

Toni Holmström, jalkaterapeutti (AMK) -opiskelija 

Kirjoita kommentti

*