Digitalisaatio, asiakaslähtöisyys, moniammatillinen työryhmä, sote, tulokset, mittarit, projektit, kehitystehtävät, luontolähtöisyys, nämä ja monet muut terveydenhuollon trendit pulpahtelevat ajatuksiini tuon tuostakin.

Entäs aistit, miten käyttäisimme aisteja? Nojaan käsiini, katselen koulutehtäviä tehdessäni vieressäni uskollisesti partioivaa koiraani. Koirani nuuhkaisee jalkaani. Tästä syntyy ajatusmyrsky päässäni, ja visioin koirani käytöstä tieteen parissa. Voisiko koirani olla yksi sankarikoirista? Unohdan hetkeksi arkeni koulun parissa, paneudun hypokoiriin.

Kuin ihmeen kaupalla törmäsin selatessani internetin ihmeellistä maailmaa Pirkko-Bulldoggiin, joka hajuaistillaan reagoi hypoglykemiaan, matalaan verensokeriin.

Meritähtiasennossa makaava koirani ei olisi uskottava huumekoira eikä myöskään kovapäisen luonteensa takia opaskoira. Hyvä nuuhkija se kuitenkin on, olisiko koirallani siis hypokoiran ominaisuuksia?

Tutkin aikani internetiä. Löysin kuin löysinkin sivuston, jossa voisin kouluttaa ikiomaa kuorsaavaa ihmettäni, bulldoggia, hypokoiraksi. Koulutuspaikkakuntakin sattuisi olemaan lähellä työpaikkaani, Kuopio. Nyt ajatukseni jo siintää tulevaisuudessa ja sankarikoirani työtehtävässä terveyden parissa, ikioma hypokoirani.

Nyt siis ajatus vain teoksi, koira kouluun ja kuono valmiina työhön.

Nyt kun oikein muistelen tulevan sankarikoirani tekoja, muistan, kuinka koirani vieraili hoitokodissa useaan kertaan. Koirani ilahdutti vain pelkällä olemassa olollaan ikäihmisiä. Näin, kuinka koirani nautti rapsutuksista, ja näin myös, kuinka rapsuttajien silmät loistivat tuon pienen hetken, kun koirani heitä ilahdutti.

Tiedän, että on olemassa niin kutsuttuja kaverikoiria. Kaverikoirakin pitää kouluttaa tehtäväänsä huolella ja ammattitaidolla. Luettuani ehtoja koirastani kaverikoiraksi, voisi koirani myös toimia kaverikoirana, eihän koirani tarvitsisi kuin maata luontaisessa meritähtiasennossaan ja nauttia rapsutuksista. Jätän nyt kumminkin tuon kaverikoira asian taka-alalle ja keskityn tarkemmin miettimään koirani hypo-ominaisuuksia.

Koiria terveyden parissa:

  • hypokoirat
  • opaskoirat  
  • huumekoirat

 

Tomi Sairanen
Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen (YAMK) -opiskelija

 

Hypoira

Kirjoita kommentti

*