Miina Tolonen valitsi opinnoikseen restauroinnin. Hän oli jo hankkinut tekniikan kandidaatin tutkinnon arkkitehtuurista, mutta kaipasi rinnalle vielä käytännön taitoja.

– Koulutus painottuu huonekalujen ja interiöörien restaurointiin. Korjausrakentaminen tuntui kiinnostavalta suunnalta arkkitehtuuria opiskellessani. Restaurointiopinnoissa olen saanut monipuolista ja konkreettista oppia erilaisten materiaalien ja kohteiden restauroinnista, mikä olikin aikanaan ratkaiseva tekijä harkitessani, mihin kouluun hakisin. Eli siis: halusin höyläämään.

Kampuksella inspiroiva ympäristö

Kouvolan kampuksen fyysinen ympäristö vanhoine tiilirakennuksineen varsin on Miinan mielestä osuva paikka restauroinnin opiskeluun.

–  Olen silti kiintynyt eniten uudempiin pajatiloihin, jossa restaurointia opiskellaan. Ainakin restauroinnin puolella kurssit käydään pääasiassa oman luokan kesken, ja ehkäpä sen takia luokkahenki on vuosikurssillani ollut hyvä.

Käytännöllinen opiskelu pitää sisällään myös harjoittelua. Vuonna 2013 Miina teki työharjoittelunaan luokkakaverin kanssa raportin UPM:n Kuusankoskella sijaitsevan Kymintehtaan porttirakennuksen aarnikotkareliefeistä.

–  Työ käsitti mm. tehtaan ja kyseisen porttirakennuksen historianselvityksen, reliefien vauriokartoituksen ja alustavan restaurointisuunnitelman.

Seuraavana vuonna Miina suuntasi Englantiin ja hyödynsi mahdollisuuden kansainvälistymiseen.

–   Kesä 2014 kului työharjoittelussa Englannissa parissa eri paikassa; Sheffieldissä olin kultaukseen erikoistuneen konservaattorin opissa ja Cambridgessa osallistuin King’s Collegen yliopistorakennuksen julkisivujen puhdistukseen ja konservointiin.

Tekemällä oppii

Käytännön kokemusta Miina kartutti heti ensimmäisestä opiskeluvuodesta alkaen.

–  Suuri osa kurssien harjoitustöistä on aika projektiluontoista opiskelua jo sinällään. Lisäksi osallistuin ensimmäisenä opiskeluvuonna vapaavalintaiselle Grasshopper-iltakurssille, jonka jälkeen ajauduin mukaan Wood Academyn projektiin. Projektin aikana suunnittelimme puurakenteisen katoksen Pajakahvilan viereen, mutta katoksen toteutus jäi valitettavasti kesken.

Valmistumisen jälkeen Miinalla on suunnitelmia jatko-opinnoista.

–  Sen jälkeen toivon löytäväni itseni joko Suomesta tai ulkomailta työskentelemästä rakennusrestauroinnin parissa. Valmiit työpaikat ovat ehkä kiven alla, mutta kaivetaan.

Restauroinnin koulutus sopii Miinan mielestä kaikille alasta kiinnostuneille.

– Alalla täytyy kyetä itsenäiseen työhön ja asioiden selvittämiseen. Tarmokkuus ei olisi lainkaan pahasta, mutta henkistä pääomaa vaatii myös pumpulipuikkojen pyörittely, joka sekin on oma taiteenlajinsa.