Jarkko Issukka työskentelee Hotelli Tornin maineikkaassa American Barissa baarimestarina. Näin hän kertoo työstään ja opinnoistaan:

Asun tällä hetkellä Helsingissä kolmatta vuotta lähiopiskelujeni päättymisen jälkeen. Työskentelen Hotelli Tornin maineikkaassa American Barissa baarimestarina. Lisäksi olen yrittäjä: koulutan baarimikkoja ympäri Suomen ja järjestän mm. kilpailuja.

Olen myös Suomen baarimestarien ja kannattajien kerhon FBSK:n johtokunnassa ja kirjoitan sekä valokuvaan alamme suurimpaan julkaisuun, Shakeriin. Shakeriin kirjoitan hajanaisten juttujen lisäksi omaa ”Hificorner”–artikkelia cocktailtrendeistä sekä artikkelia klassikkococktaileista. Töitteni lisäksi myös kilpailen sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla eri cocktail-/baarimestarikilpailuissa ja koulutan itseäni mm. eri kurssien ja avoimen yliopiston kautta.

Peruskoulutus ammattikorkeakoulusta, itsensä kehittäminen jatkuu

Koulutus Mikkelin ammattikorkeakoulussa antoi minulle hyvät perusvalmiudet toimia eri tehtävissä alallamme. Kun koulutuksen jälkeen oli työskennellyt niin esimiestehtävissä, keittiötehtävissä, salin tehtävissä ja baarissa, on koko alan ymmärrys ollut laajempaa ja sillä toimiminen tehokkaampaa. Esimerkiksi hotellin ravintolapalveluissa työskentelyyn koulutus antoi monipuolisen paketin ammattitaitoa. Koulutuksen antamat eväät tosin olivat hyvin perustasoa ja pärjätäkseen esimerkiksi kovan tason ravintoloissa tai hotelleissa on opiskelijan jatkettava itsensä kehittämistä paljon vielä opiskelujen jälkeen.

Harjoittelu on yksi koulutuksen tärkeimmistä ajoista

Tein toisen vuoden harjoitteluni Jyväskylän Shaker-baarissa ja esimiesharjoitteluni Ravintola Farangin pääbaarimestarina. Nämä olivat kummatkin omaa alaani ja sain niistä sekä korvaamattomia kontakteja että roppakaupalla ammattitaitoa. Harjoittelut ovat yksi koko koulutuksen tärkeimmistä ajoista ja rohkaisenkin jokaista opettamaani oppilasta miettimään tarkoin, missä ne suorittaa. Harjoittelut ovat myös äärimmäisen helppo tapa näyttää ”kyntensä” ja saada mielekäs työpaikka jo opintojen aikana.

Koulutus vastasi ennakko-odotuksia

Luulin saavani vankan pohjan ravintola-alan töihin eri tehtävistä, jota voi työelämästä käsin lähteä syventämään ja tämän myös sain. Päädyin alalle vuonna 2007, aloittaessani kaupan töiden rinnalle extratyöt kotipaikkani lähellä sijaitsevalla motellilla. Tehtäväni oli viikonloppuisin toimia blokkarina motellin iltaravintolassa, ja tästä innostuneena keskityin jatkossa pelkästään baari-alaan, millä toimin edelleen.

Jatkosuunnitelmissa ylemmän AMK-tutkinnon suorittaminen

Tulevaisuudessa aion jatkaa itseni kehittämistä normaaliin tapaan ja jakaa oppimaani muille alamme median ja koulutusten kautta. Aion myös aloittaa ylemmän restonomi-tutkinnon suorittamisen ja keskittyä kehittämään itseäni opettajan ammatin suuntaan. Haluaisin toimia tulevaisuudessa päätoimisesti juoma- sekä asiakaspalvelun opettajana jossakin maamme ammattikorkeakouluista, pitäen baarityön sivutoimisena harrastuksena, josta ammentaa osaamista tulevaisuuden osaajille!

Parasta opiskelussa olivat harjoittelut, opiskelijabileet, yökerhotyöt ja opiskelukaverit! Suomalaisista 70 % tekee työtä rahansa takia, ilman minkäänlaista intohimoa työtänsä kohtaan. Älkää kuuluko tähän surulliseen porukkaan, vaan etsikää ”oma juttunne” ja olkaa aidosti ylpeitä tekemisistänne, oli se mitä vain! Jos ette tykkää opiskelemastanne alasta, tuhlaatte asiakkaiden aikaa, opinahjonne aikaa ja mikä tärkeintä – omaa aikaanne!