Eletään talvea 2018 eli kovin paljon ei tarvitse ajassa taaksepäin mennä. Näen illalla sohvannurkassa puhelimella uutisia lukiessani Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun mainoksen, jossa kerrotaan, että hakuaika on pian alkamassa. Pian jo selaan Xamkin sivuja ja huomaan, että sosiaali- ja terveysalan kehittämisen ja johtamisen ylempää ammattikorkeakoulututkintoa voisi opiskella Savonlinnassa syksyllä 2018 alkavassa ryhmässä. Tämä markkinointi riitti, joten täytin hakupaperit ja loput arvaattekin, koska luette kirjoitustani.

Syksyllä olin uudessa tilanteessa opiskelijana, koska perheemme oli kasvanut yhdellä hurmaavalla henkilöllä edellisen opiskelun jälkeen. Puolisolla alkoi samaan aikaan uusi työ, jossa työmatkat veivät enemmän aikaa kuin ennen. Omassa työssäni puolestaan päivien pituudet ovat vaihtelevia kulloisestakin työtilanteesta riippuen. Tässä vaiheessa ymmärsin, että en ollut miettinyt, minä aikana opiskelen ja hoidan kaikki muut siihen liittyvät tehtävät. Tai ehkä olin ajatellut, että samalla mennään kuin ennenkin.

Uni on tärkeää, koska yön aikana aivot peseytyvät, tankkaavat ja remontoivat itseään. Unesta voi tinkiä, mutta ei loputtomiin.

 

Selvää oli, että perheen kustannuksella en halunnut opiskella (vaikka tuki olikin takana) ja taas työn ”uhraaminen” ei ollut mahdollista. Nopean vilkaisun jälkeen tajusin, että kello 22.00 – 6.00 minulla olisi vuorokaudesta se aika, kun ei olisi mitään tärkeää tekemistä, siis nukkumisen lisäksi. Onneksi olen ollut aina illan virkku ja pärjännyt hyvin omasta mielestäni pienellä unimäärällä.

Aivoliiton (2019a) julkaisun mukaan unen merkitys jaksamiselle ja hyvinvoinnille on monille kantapään kautta opittu asia, niin myös minulle. Uni on tärkeää, koska yön aikana aivot peseytyvät, tankkaavat ja remontoivat itseään. Unesta voi tinkiä, mutta ei loputtomiin. Lisäksi vähäisellä unimäärällä on negatiivisia vaikutuksia koko kehon hyvinvointiin. (Aivoliitto 2019a.) Kahden lukuvuoden jälkeen ymmärrän, että näin ei voisi jatkua, koska omalla hyvinvoinnilla ja jaksamisella on niin suuri merkitys kaikessa ja ihan kaikkeen.

Uskon kuitenkin pystyväni hyvällä opintojen suunnittelulla, satunnaisilla vapaa- tai lomapäivillä ja kiinnittämällä huomiota yöunen määrään ja laatuun parantamaan kokonaisvaltaista hyvinvointiani.

 

Unen tarpeen määrä vaihtelee, mutta keskimäärin aikuinen ihminen tarvitsee unta 7 – 8 tuntia yössä (Aivoliitto 2019b). Aivan tähän en varmaan tulevaisuudessa pysty. Uskon kuitenkin pystyväni hyvällä opintojen suunnittelulla, satunnaisilla vapaa- tai lomapäivillä ja kiinnittämällä huomiota yöunen määrään ja laatuun parantamaan kokonaisvaltaista hyvinvointiani. Muistetaan nauttia kaikesta, mitä tehdään, kuunnellaan omaa hyvinvointia ja nukutaan riittävästi.

 

Lähteet:

Aivoliitto. 2019a. Uni on aivojen aikaa. WWW-dokumentti. Saatavissa: https://www.aivoliitto.fi/aivoterveys/uni/uni-on-aivojen-aikaa [viitattu 11.5.2019].

Aivoliitto. 2019b. Aivot tarvitsevat hyvää unta. WWW-dokumentti. Saatavissa: https://www.aivoliitto.fi/aivoterveys/uni/aivot-tarvitsevat-hyvaa-unta [viitattu 13.5.2019].

 

Hanne Hynninen
palveluohjaaja, sosionomi (AMK)
Sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen (YAMK)
Savonlinna

Kirjoita kommentti

*