Verkostoitumisesta muiden opiskelijoiden kanssa olen saanut monipuolista hyötyä, sekä työhön että asumiseen. YAMK-tutkinto mahdollistaa myös uusien ja vaativampien tehtävien hakemisen Puolustusvoimien sisällä.

Olen valmistunut 1994 kone- ja metallitekniikan insinööriksi Riihimäen teknillisestä opistosta ja toiminut konepajateollisuudessa projekti- ja tuotantoinsinöörin tehtävissä vuoteen 2003. Vuonna 2004 aloitin projekti-insinöörinä ajoneuvojen parissa Tampereella Puolustusvoimien Materiaalilaitoksen esikunnassa, josta siirryin sotilasinsinöörin tehtäviin Mikkeliin Maavoimien esikuntaan 2010.

Vuosina 1994-1995 palvelin rauhanturvaamistehtävissä FYROM (Makedonia) sekä 1999-200 ja 2003-2004 KFOR Kosovo.

Nykyinen tehtäväni Puolustusvoimissa liittyy edelleen ajoneuvojen tarve- ja suorituskykysuunnitteluun (myös ympäristönäkökohdat mahdollisuuksien mukaan huomioiden), pääpaino luonnollisesti maanpuolustuksen tarpeissa. Vuonna 2016 valmistuin JAMKista logistiikkainsinööriksi (AMK) ja Xamkin ympäristöteknologian YAMK -koulutuksen aloitin syksyllä 2017.

Mahdollisuus uusien ja vaativimpien tehtävien hakemiseen Puolustusvoimissa

Xamkin ympäristöteknologian YAMK-koulutukseen hain, koska omassa työtehtävässäni joudun ottamaan huomioon myös ympäristönäkökohdat. Kyseessä on oman tiedollisen ja taidollisen osaamisen kehittämien. Ympäristöteknologia on myös tulevaisuudessa edelleen kasvava ala, joka vaatii lisää osaajia.

Oman urakehitykseni kannalta sekä työtehtävien takia koulutus antaa hyvät lähtökohdat oman organisaationi minulle antamien tehtävien toteuttamiseen. Ylempi AMK-tutkinto mahdollistaa myös minulle Puolustusvoimien sisällä uusien ja vaativampien tehtävien hakemisen.

Oma taustani kone-ja metallitekniikan parissa, logistiikan AMK-tutkinto ja tulevaisuudessa ympäristöteknologian YAMK-tutkinto mahdollistavat niin alan vaihdon kuin myös oman yrityksen perustamisen. Oman itsensä haastaminen ja kehittäminen ei nykypäivän maailmassa ole ollenkaan huono asia.

Verkostoitumisesta monipuolista hyötyä – työhön sekä asumiseen

Koulutuksessa on niin valtion, kunnan kuin yksityisen sektorin työntekijöitä. Verkostoitumisesta on hyötyä niin terveystarkastajien kuin ympäristötarkastajien ja ELY-keskusten työntekijöiden kanssa. Lisäksi omalta osaltani verkostoitumisessa ja opinnoissa on hyötyä nykyisen taloyhtiöni tulevaisuuden LVIS-remontin suunnittelussa, koska ryhmässä on myös talotekniikan opiskelijoita. On myös asumiseen liittyviä opintoja.

Miksi ympäristöteknologian opinnot kannattaa?

Suosittelen ehdottomasti hakeutumaan ympäristöteknologian opintoihin. Siinä saa kehitettyä omaa osaamistaan, saa valmiuksia mahdollisesti uusiin työtehtäviin ja ammattiin. Koulutuksessa saa myös hyvän tietopaketin asumisen lainalaisuuksien, ongelmiin sekä ongelmien ratkaisuun ja mahdollisuuksiin.

Arjen suunnittelu vaatii välillä hiukan kalenterin kanssa ”pelaamista”, muttei mitään ylipääsemättömiä haasteita, varsinkin jos jakaa valinnaiset opinnot pidemmälle ajanjaksolle.

Mika Heiskanen
Insinöörikapteeni
Osastoinsinööri (Ajoneuvot)
MAAVEHOS