Mamkilaisesta Xamkilaiseksi

Saatiin koulusta tehtävä nimeltä blogijuttu. Pitäisi kirjottaa blogiteksti työelämästä tai opiskelusta nyt. Olenhan minä blogeja lukenut, paljonkin. Perhe-, lifestyle-, matka- ja muotiblogeja, mutta että itsekö tässä pitäisi nyt alkaa blogia kirjoittamaan. Pitkään mietin, mistä aloittaa, mutta totesin, että helpompi vain kirjoittaa, ilman miettimisiä.

Syksyllä lueskelin lehteä. Viimeisellä sivulla oli Mamkin mainos. Luin sitä lähinnä ajatuksella, että olin utelias, mitä koulutuksia täällä vielä järjestetään. Yamk, se kohta pomppasi silmääni. Polkuopiskelijaksi, kuulostaa mielenkiintoiselta. Laitoin kuvan ilmoituksesta ystävälleni ja kysyin, miltä kuulostaisi. Hyvältähän se kuulosti. Haku alkoi muutaman päivän päästä. Ilman suurempia suunnitteluita eräänä keskiviikkona kello 9.00 täytin hakulomakkeen ja sain ilmoituksen, että minut on valittu polkuopiskelijaksi. Siinä se sitten oli, aletaan opiskelemaan.

Sairaanhoitajaksi valmistumisesta ei ole onneksi kuin muutama vuosi aikaa. Opiskelutyyli ei ole juurikaan muuttunut. Suurin osa työskentelystä tapahtuu edelleen sähköisesti. Tehtävien liitteiden, viitteiden ja lähteiden merkitseminen on yhtä tarkkaa kuin ennenkin. Suurin muutos tuli alkuvuodesta 2017. Mamkista tuli Xamk. Nyt täytyy muistaa opiskelevansa Xamkissa.

Yamk-koulutus on jo nyt antanut minulle paljon. Uusia tuttuja ja motivaatiota kehittää omaa työpaikkaani ja omaa työskentelyäni. Nämä ovat ehkä ne merkittävimmät asiat, joita olen nyt jo koulusta saanut. Työskentelen keskussairaalassa, päivystyksessä. Työyhteisöni on siis jatkuvan muutoksen alla. Olenkin valinnut sen vuoksi kursseja mm. muutosjohtamisesta ja lähiesimiestyöstä.

Uskon, että nämä kurssit ja tämä koulutus muutenkin kasvattaa minua ammatillisesti ja auttaa ymmärtämään paremmin myös esimiestyötä. On hämmentävää huomata, kuinka koulussa käytävät asiat voi suoraan peilata työelämään. Kiinnostus johtajuuteen ja johtamiseen kasvaa koko ajan. Kiitos siitä mielenkiitoisille opintojaksoille ja niiden opettajille.

blogikuva

Muutos on ajankohtainen asia työyhteisössäni, ja tuleva opinnäytetyökin liittyy siihen. Kehitämme kokonaan uuden toimintamallin työyhteisööni. Onkin mielenkiintoista nähdä, kuinka työyhteisö ottaa muutoksen vatsaan.

Arki on välillä aika hektistä. Kolmivuorotyö, lapsi, harrastukset ja koulu vaativat aikaa jokainen. Joskus tuntuu, että vuorokaudessa saisi olla enemmän tunteja, mutta hyvällä rytmityksellä, suunnittelulla ja aikataulutuksella riittää 24 tuntia ihan hyvin. Ainakin aika ajoin.

Eiköhän tässä ollut jo juttua yhden blogitekstin verran (sivu loppuu kesken ja sen verran sai kirjoittaa). Tästä on hyvä jatkaa kohti valmistumista. Toivotaan, että aikataulutus ja etenkin hermot kestävät koulutuksen loppuun saakka.

 

Jutta Kosunen, sosiaali- ja terveysalan kehittäminen ja johtaminen (YAMK), Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu