Jalkaterapeutiksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa opiskellut Meeri Puustelli nauttii yrittäjyydestä. Parasta ovat vapaus ja monipuolinen työnkuva.

Vehkalahdelta kotoisin oleva Meeri Puustelli, 32, pohti jalkaterapeutin ammattia jo ylioppilasvuotenaan, mutta päätyi kouluttautumaan lähihoitajaksi. Kun kolmivuorotyö kävi liian raskaaksi, löysi Puustelli itsensä katselemasta syksyn yhteishaun koulutusvaihtoehtoja Xamk:n, eli Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun, verkkosivuilla.

– Ajatus jalkaterapeutin ammatista oli jäänyt kytemään alitajuntaani ja rohkaistuin menemään pääsykokeisiin. Olen aina tykännyt asiakaspalvelutyöstä ja halusin valita alan, jossa saa käyttää omia kädentaitoja, hän kertoo päätöksestään.

Puustelli sai opiskelupaikan ja aloitti monimuoto-opinnot lähihoitajan työnsä ohella. Noin kerran kuukaudessa hän matkusti Savonlinnaan lähiopetukseen, muun ajan Puustelli opiskeli etänä.

– Aikaisemmasta koulutus- ja työkokemuksestani oli valtavan suuri hyöty ja monet asiat olivat tuttuja entuudestaan. En missään vaiheessa kokenut, että opiskelu työn ohella olisi ollut liian raskasta, hän kertoo.

 

Minulla saattaa olla päivässä kuusi asiakasta ja heistä jokainen on täysin erilainen, Meeri Puustelli kertoo.

Yrittäjyys mahdollistaa rakkaat harrastukset

Puustelli valmistui jalkaterapeutiksi keväällä 2021 ja perusti saman tien toiminimen. Hän työskentelee nyt vuokratuoliyrittäjänä kouvolalaisessa hyvinvointi- ja terveyspalveluihin erikoistuneessa yrityksessä.

Puustelli ei ole katunut päätöstään ryhtyä yrittäjäksi – päinvastoin. Nykyään hän työskentelee keskimäärin kuusi tuntia päivässä, mutta työstä saatava korvaus on kutakuinkin sama kuin Puustellin lähihoitajan täysipäiväisestä työstä saama palkka.

Toimin viimeisenä opiskeluvuotenani tutorina vasta-aloittaneille jalkaterapeuttiopiskelijoille. Olen tosi sosiaalinen ja tykkään auttaa muita.

Parasta hänen mukaansa on yrittäjän vapaus, joka mahdollistaa rakkaat harrastukset. Puustelli kilpailee koiravaljakkourheilussa hiihto- sekä potkupyöräluokissa SM-tasolla ja valmistautuu paraikaa potkupyöräilyn EM-kisoihin.

– Harrastaminen oli hirveän vaikeaa, kun en saanut itse päättää työajoistani. Kaikki pelottelivat, ettei yrittäjällä ole aikaa mihinkään, kun on aina töissä. Onneksi se ei minun kohdallani ole pitänyt lainkaan paikkaansa, hän toteaa.

Yrittäjän työ- ja vapaa-aika ovat hyvin tasapainossa. Harrastuksille jää enemmän aikaa kuin aiemmin.

Täydennyskoulutukset lisäävät ammattitaitoa

Jalkaterapeuttina Puustelli auttaa asiakkaitaan mitä erilaisempien alaraajojen vaivojen kanssa. Hoitotyön ohella hän valmistaa käsityönä apuvälineitä kuten tukipohjallisia ja virheasentojen oikaisijoita. Puustelli on yllättynyt siitä, kuinka monipuoliseen ammattiin jalkaterapeutin koulutus hänet valmisti.

– Voisin työskennellä esimerkiksi perusterveydenhuollossa, urheilijoiden parissa, jalkinepuolella tai apteekissa asiantuntijana – mahdollisuudet ovat tosi laajat. Minulla saattaa olla päivässä kuusi asiakasta ja heistä jokainen on täysin erilainen, hän kertoo.

Puustelli on valmistumisensa jälkeenkin kartuttanut ammattiosaamistaan opiskelemalla faskia- eli lihaskalvokäsittelyä opinahjossaan Xamk:ssa. Marraskuussa hän palaa vanhaan opiskelukaupunkiinsa Savonlinnaan kahdeksi päiväksi ottaakseen osaa uuteen, jalkaterapeuteille suunnattuun täydennyskoulutukseen.

Vuokrasimme lähiopintopäiviksi neljän muun kurssikaverini kanssa yhteisen asunnon ja vietimme illat kokkaillen.

Tulevaisuudessa Puustelli aikoo keskittyä jalkaterapeutin työhönsä täysillä, mutta hän ei poissulje koulun penkille paluuta.

– Minua voisi kiinnostaa hyvinvointiteknologia. Nykyään monimuoto-opiskelu on niin helppoa työn ohella vanhemmallakin iällä, hän toteaa.

Viisi syytä opiskella Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa!

Jalkaterapeutiksi Xamkista valmistunut Meeri Puustelli listasi opiskeluaikansa viisi parasta muistoa:

  1. Työharjoitteluista saatu käytännön kokemus – Suoritin viisi työharjoittelua, joista etenkin apuvälineharjoittelu Rovaniemellä jäi mieleen. Oli upea kokemus asua siellä muutaman viikon ajan, koska rakastan Lappia yli kaiken.
  2. Innostavat opettajat – Kaikki opettajat olivat helposti lähestyttäviä, avoimia ja kannustavia huipputyyppejä.
  3. Hieno opiskeluympäristö – Minulle oli itsestään selvää, että haen opiskelemaan nimenomaan Savonlinnaan. Koulu oli tosi miellyttävä ja oppimisympäristö kirjastoineen siisti ja viihtyisä. Luontokin oli lähellä.
  4. Kämppisten kanssa vietetty aika – Vuokrasimme lähiopintopäiviksi neljän muun kurssikaverini kanssa yhteisen asunnon ja vietimme illat kokkaillen. Girls’ Cave -niminen Whatsapp-ryhmämme on edelleen aktiivisessa käytössä.
  5. Tutorina toimiminen – Toimin viimeisenä opiskeluvuotenani tutorina vasta-aloittaneille jalkaterapeuttiopiskelijoille. Olen tosi sosiaalinen ja tykkään auttaa muita. Oli hauskaa tutustua tuleviin kollegoihin.