Maailman huipulla urheiluammunnassa kilpaileva metsätalousinsinööriopiskelija Tomi-Pekka Heikkilä vastaa. Haastattelu on tehty vuonna 2015.

Mitä yhteistä on opiskelussa ja harjoittelussa – kilpaurheilijan mielestä?
Olen sitä mieltä, että molemmissa on järkevää asettaa itsellensä päämääriä ja välitavoitteita mihin pyrkiä. Opiskelussa se voi tarkoittaa uuden asian oppimista tai vaikka arvosanatavoitetta. Itse käytän yleensä sitä ensin mainittua. Urheilun puolella taas asetan aina jonkinlaisia tulostavoitteita. Kun näihin tavoitteisiin pyrkii kovalla työllä, se usein tuottaa suhteellisen hyvää tulostakin.

Mitä urheilu antaa opiskelulle?
Se antaa hyvinkin paljon. Jaksat opiskella paremmin, kun olet hyvässä kunnossa ja myös keskittymistaito paranee. Mutta ennen kaikkea urheilu antaa myös mahdollisuuden nollata pään opiskeluasioista. Olit sitten salilla, juoksemassa tai harjoittelemassa urheiluammuntaa, saat ajatukset muualle. Se vaan toimii ainakin minulle.

Mitä opiskelu antaa urheilulle?
Opiskelu antaa puolestaan vastapainoa urheilulle. Nämä kaksi täydentävät toinen toisiaan. Olen pystynyt opiskelun kautta kehittämään harjoitteluani. Olen esim. kehitellyt itselleni toimivat ohjelmat harjoittelun seurantaan. Myös markkinointitaitojen opiskelusta on ollut todella paljon hyötyä. Kaikkein parhaimpana asiana olen kuitenkin kokenut opiskelun kautta tulleet treenikaverit.

Mikä on näiden kahden yhdistämisessä haasteellisinta? Miten olet ratkaissut haasteen?
Haasteellisinta on saada aika riittämään molempiin. Hyvä suunnittelu ja viikkokohtaisten aikataulujen laatiminen auttaa kummasti asiassa. Teenkin yleensä treenisuunnitelmani jo kuukausien päähän lukujärjestyksen huomioon ottaen. Kun koulussa on vähän löysempää, se tarkoittaa ampumaharjoittelun ja fysiikkatreenien määrän nostamista. Tällöin harjoitellaan todella paljon. Kun taas koulussa on rankempaa, täytyy treenimääriä pitää kevyempinä. Pyrin siis harjoittelemaan paljon, mutta järkevästi. Tavoitteena kun on ollut jättää tarpeeksi aikaa sekä opiskelulle että urheilulle.

Minkä kokemuksen, neuvon, elämänviisauden, mietelauseen tai jonkun muun haluaisit kertoa sille, joka miettii urheilun ja opiskelun yhdistämistä?
Mielestäni metsäalan opiskelun ja urheilun pystyy yhdistämään kivasti, kun ottaa reippaan asenteen ja suunnittelee vähän tekemisiään etukäteen.

Kirjoita kommentti

*