Moi!

Opiskelen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa geronomiksi. Suoritan opintojani monimuotototeutuksella, koska koen sen sopivan paremmin elämäntilanteeseeni. Nimeni on Nora Salmi, ja opiskelen ensimmäistä vuotta geronomikoulutuksessa. Hauska tutustua!

Henkilö poseeraa kuvassa

 

Asun Kouvolassa pyöräilymatkan päässä koululta. Juuri tämän vuoksi kuljenkin kouluun usein pyörällä tai kävellen. Suosin hyötyliikuntaa osana arkea. Vapaa-ajallani käyn aktiivisesti kuntosalilla ja lenkkeilen. Olen myös harrastanut tanssia lähes koko elämäni ajan. Oli kyseessä mikä vain urheilulaji, olen valmis kokeilemaan sitä! Mitä oudompi laji, sitä parempi.

Erikoinen alavalinta

Ajattelin yläkoulussa, että en halua sosiaali- ja terveysalalle. En kokenut varsinkaan vanhustyötä omakseni, sillä ajatus vanhainkodissa työskentelystä lähinnä ällötti minua. Sitä paitsi vanhukset aina syyttävät nuorisoa kaikesta. Ei kiitos sitä lisää. Lukiossa terveysala alkoi kuitenkin houkutella minua. Kiinnostuin ensimmäisenä kätilön työstä, ja suuri haaveeni olikin päästä opiskelemaan kätilöksi. Lukioaikana kaikkien yllätykseksi työskentelin vanhainkodissa hoiva-avustajana. Annoin ikäihmisille mahdollisuuden. Mitä ihmettä? He tykkäsivätkin minusta, ja mikä oudointa minä myös heistä. Aiemmasta käsityksestä poiketen, he eivät syyttäneetkään nuorisoa aivan kaikesta. Kun yhteishaun tulokset tulivat, mieleni musertui. En päässyt opiskelemaan kätilöksi. En ollut hakenut muualle kuin kätilöopintoihin ympäri Suomea.

Se oli sitten siinä. Minulla ei ole tulevaisuutta.

 

Alkujärkytyksestä selvittyäni aloin selaamaan Xamkin sivuja. Mikä ihmeen lisähaku? Huomasin geronomikoulutuksen lisähaun. Ammatti, joka yhdistää sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan. Hain koulutukseen, ja osallistuin valintakokeeseen. Samana päivänä avasin sähköpostini: ”Onneksi olkoon! Sinut on valittu opiskelijaksi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluun.” Elämäni ei ollutkaan ohi.

Päädyin opiskelemaan monen murheellisen mutkan kautta.

Kun opintoni alkoivat, tajusin olevani oikealla alalla. Opiskelu on mielenkiintoista ja monipuolista. Geronomeilla on mahdollisuus työllistyä moneen työpaikkaan esimerkiksi vanhustenneuvolaan, hoivayksikköön ja kotihoitoon. Opiskelen monimuotona, koska saan tehdä paljon tehtäviä itsenäisesti. Saan asioita enemmän aikaiseksi ja keskityn paremmin, kun työtahti on päätettävissäni. Opintoihin sisältyy lähiopetusta, itsenäistä opiskelua ja etäopetusta. Mielenkiintoni opiskelua kohtaan säilyy, koska se on vaihtelevaa. Pystyn myös käymään töissä opintojeni ohella, koska lähiopetusta ei ole joka päivä. Suosittelen monimuotototeutusta ehdottomasti, jos päivätoteutus tuntuu liian tahmealta opiskelulta. Opiskelu voi olla myös kivaa.

Elämäni ei ollutkaan ohi

 

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu tarjosi minulle iloa murheiden keskellä. Se, että jää ilman opiskelupaikkaa, voi tuntua isolta asialta. Se ei auta, kun kaikki hokevat, että ”ei mitään hätää, vielä ehdit kyllä.” Minulla oli hätä. Itketti ja suututti, koska olin pärjännyt lukiossa hyvin, mutta en siltikään saanut jatko-opiskelupaikkaa. Onneksi pääsin lopulta opiskelemaan minulle mielekästä alaa.

En tiedä vielä, mitä tulevaisuuteni tuo tullessaan. Opiskelen nyt geronomiksi, jonka jälkeen voin työllistyä tai opiskella halutessani lisää. En tiedä, miten käy haaveelleni päästä kätilöksi. Annan tulevaisuuden näyttää sen. Jos minulle kävi hyvin, käy myös sinulle. Jos jäit ilman opiskelupaikkaa tai et tiedä mitä haluat opiskella, kaikki järjestyy lopulta. Xamk tarjoaa myös opintoja avoimien opintojaksojen kautta. Suosittelen tutustumaan Xamkin sivuihin. Löydät kyllä suuntasi!

-Nora Salmi

Geronomi (AMK)