Olen Niko Leinonen ja olen valmistunut naprapaatiksi Xamkista 2018. Asun tällä hetkellä Kuusamossa ja työskentelen Vuokatti-Ruka urheiluakatemiassa.

Naprapaatti Niko Leinonen seisoo talvisessa maisemassa ulkona.

Opiskelu Xamkissa Kotkassa oli antoisaa ja meillä oli hyvä porukka. Motivoituneiden opiskelijakavereiden kanssa sparrattiin toisiamme, mikä edisti ainakin omaa oppimistani sekä ryhmätyötaitoja.

Opetus naprapatian koulutusohjelmassa oli laadukasta. Se haastoi opiskelijan omaa ajattelua sekä kannusti tutkimuksiin perehtymiseen. Mielestäni tämä on ollut tärkeässä roolissa matkalla työelämään, koska tuki- ja liikuntaelimistön kuntoutuksessakin uutta tietoa tulee tutkimusten muodossa koko ajan ja terapeutin tulee pystyä seuraamaan aikaansa.

Opinnot veivät työharjoitteluihin jalkapallon ja alppihiihdon pariin, mihin sain opettajilta paljon tukea. Työharjoittelujen kautta avautui nuorten jalkapalloilijoiden fysiikkavalmentajan tehtävät jo opintojen aikana.

Mielestäni työharjoittelut ovatkin tärkeässä osassa tulevan työllistymisen kannalta. Kannattaakin pyrkiä sellaisiin ympäristöihin, mitkä kiinnostavat itseä ja voivat edistää tulevaa työllistymistä.

Naprapaatti Niko Leinonen ohjaa jumppamatolla makaavaa opiskelijaa.
Nykyisin Niko Leinonen työskentelee naprapaattina Vuokatti-Ruka urheiluakatemiassa.

Valmistumisen jälkeen työskentelin ammatinharjoittajana Oulussa pienessä yksityisessä kuntoutuslaitoksessa sekä Terveystalolla tuki- ja liikuntaelinsairauksien kuntoutustehtävissä.

Kun Vuokatti-Ruka urheiluakatemiassa avautui fysiikkavalmentajan ja kuntoutuksen ammattilaisen paikka Kuusamoon pari vuotta valmistumiseni jälkeen, päädyin muuttokuorman kanssa Kuusamoon. Vastuulleni tuli alppihiihtäjien fysiikkavalmennus ja alppihiihtäjien, lumilautailijoiden ja freeski-laskijoiden kuntoutukseen liittyvät tehtävät.

Talvilajien Olympiavalmennuskeskus Vuokatti-Ruka pyrkii myös jatkuvasti kehittymään, joten toimintaedellytykset tulevat jatkossa vain paranemaan.

Työ on monipuolista ja jokainen päivä on erilainen. Pääsen suunnittelemaan valmennusta yhteistyössä lajivalmentajien kanssa, kehittämään urheilijoiden terveyttä edistäviä toimintamalleja, luomaan valmentajayhteisölle tuki- ja liikuntaelinterveyttä parantavia koulutusmateriaaleja sekä tietysti toimimaan itse kuntoutustehtävissä. Ensisijaisesti pyrkimyksenä on tietysti ehkäistä vammojen syntymistä, mutta riskialttiissa urheilussa ei loukkaantumisia täysin pystytä ehkäisemään.

Töiden ohella olen täydentänyt osaamistani esimerkiksi Xamkin järjestämällä liikuntalääketieteen ja valmennuksen opintokokonaisuudella, joka oli suunnattu naprapaateille, fysioterapeuteille ja osteopaateille. Opiskelen myös Jyväskylän yliopistossa terveystieteiden maisteriohjelmassa.

Naprapatian opinnot antoivat erinomaiset valmiudet jatko-opintoihin ja onhan Xamkissa nykyisin myös naprapatian ylempi koulutusohjelma. Se kiinnostaa myös itseäni tulevaisuudessa.

Pieni terve kunnianhimo jo opiskelujen aikana voi avata ovia, joita ei välttämättä uskonut olevankaan. Jo pääsykoehaastattelussa toin esiin oman kiinnostukseni työskennellä joskus nykyisen kaltaisissa tehtävissä, mutta en silloin uskonut sen oikeasti toteutuvan. Kannattaa siis unelmoida, mutta myös tehdä päivittäin pieniä asioita kohti unelmien toteutumista.

 

Niko Leinonen
Naprapaatti (AMK)
Vuokatti-Ruka urheiluakatemia

https://www.naprapaattinikoleinonen.fi/ 
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/niko-leinonen-091808171/
Instagram, Facebook: @naprapaattinikoleinonen