Kerro kuka olet?

Moi. Olen Olli-Pekka Lanki, 51-vuotta vanha/nuori avoimen AMKn polkuopiskelija Kotkan Metsolan kampukselta. Asun Kotkansaarella yhdessä vaimoni ja kahden tyttäremme (7 ja 4v.) kanssa.

 

Miksi päädyit opiskelemaan avoimeen ammattikorkeakouluun tai täydennyskoulutukseen?

20-vuotinen työsuhteeni päättyi viime keväänä ja kesällä ”eksyin” Xamkin sivuille, joilta bongasin nämä polkuopinnot. H-hetkenä olin sitten valppaana heti aamulla klo 9 kun valintaikkuna avautui ja pääsin sisään yhtenä viidestä.

Olenkin todellinen polkuopiskelija. Kesällä 1999 hain ja myös pääsin silloiseen KYAMKiin rakennusinsinööri linjalle, mutta samaan aikaan saatu työpaikka vei silloin voiton. Pitkä polku siis.

 

Miksi valitsit Xamkin?

Ensisijaisesti sijainnin takia. En edes harkinnut mitään muuta. Kampus on ollut osana elämääni pienestä pitäen. Montakohan tuhatta kertaa olen ajanut, pyöräillyt tai kävellyt tästä ohi.

Tuleva kantasataman kampus taas on aivan kotikorttelini vieressä. Ei aivan tule parvekkeelta näkymään.

 

Milloin aloitit opinnot Xamkissa ja mitä opiskelet?

Syksyllä 2019. Insinööri (AMK), Rakennustekniikka

 

Millainen koulutus- tai työtausta sinulla on?

Olen ollut erinäisissä rakennusalan töissä käytännössä koko ikäni. Ensin pieni seikkailu Tukholman alueen raksoilla, ennen ja jälkeen armeijan. Sitten saneerauskohteissa Kotkassa ja viimeiset kaksikymmentä vuotta Rudus Elpo-hormeja valmistamassa. Muurarikoulutus, Rakennustuotealan ammattitutkinto ja erinäisiä kursseja löytyy historiasta.

Kymmenisen vuotta sitten suoritin monimuotokoulutuksena työn ohessa Kemiantekniikan perustutkinnon Porvoon Edupolissa. Kolme vuotta ajelin iltaisin pari kertaa viikossa ja lähes joka lauantai Porvooseen. Tämä koulutus antoi uskoa myös tänne polkuopintoihin lähtemiseen, eli en ole ollut täysin opiskelematta koko aikuisikääni.

 

Missä työskentelet ja mitä teet nykyisessä työssäsi?

Niin…työsuhteen päättymisestä johtuen olen ainakin tämän ensimmäisen vuoden kokopäiväinen opiskelija. Kiitos työvoimaviranomaisten joustavuuden, olen oikeutettu ansiosidonnaiseen päivärahaan. Edellytyksenä on tietty määrä opintopisteitä polkuopinnoissa ja tämähän ei muutenkaan tullut automaattisesti, vaan minun piti perustella, miksi opiskelut edesauttavat työllistymistä jne.

 

Mikä on parasta nykyisissä opinnoissasi? Mikä on ollut haastavinta?

Ehdottomasti parasta on ollut aivotoiminnan elvyttäminen. No, se on myös toki haasteellisinta. Sen haluan sanoa, että paneutumista tämä vaatii. Läsnäoloa tunneilla ja minullakin alkaa sitten illalla muun perheen mentyä nukkumaan pari tuntinen rupeama opintojen parissa. Onneksi ei tarvitse herätä viideltä, kuten elementtitehtaaseen.

 

Millaista opiskelu on? Miltä opiskelu tuntuu?

Parasta on erilaisuus viimeiseen kahteen vuosikymmeneen verrattuna. Ollaan nyt ekaluokkalaisia, minä ja vanhin tyttäreni.

Raksapuolella on kaikenikäistä opiskelijaa. Olin yllättynyt miten erilaisia työelämän taustoja meidän luokallakin löytyy. On selvää, että ihmiset tulevaisuudessa opiskelevat ja vaihtavat ammattia koko työuransa ajan. Tilastot kertovat jo nyt sen. Sen myös näkee kampuksen käytävillä.

 

Miten olet hyötynyt tai aiot hyötyä näistä opinnoista?

En näe mitään syytä, miksi en voisi hyötyä näistä opiskeluista. Minun kohdallani olisi vaihtoehtona ollut pitää pieni breikki raskaan työjakson päälle. Katsoin kuitenkin tämän vaihtoehdon hyödyttävän minua eniten.

 

Kenelle suosittelisit avoimen AMK:n tai täydennyskoulutuksen opintoja?

Jos vähänkin harkitset  asiaa, tartu tilaisuuteen! Mitä sinulla on hävittävää? Mutta muista että opintopisteet eivät tule ilmaiseksi.

 

Millaisia tulevaisuudenhaaveita ja toiveita sinulla on?

Työvuosia olisi vielä noin 15, toivottavasti mielekkäitä sellaisia. Opiskelua unohtamatta..

 

Lue lisää polkuopinnoista avoimessa ammattikorkeakoulussa: www.xamk.fi/polkuopinnot