Avoimen AMK:n polkuopinnot voivat avata väylän tutkinto-opiskelijaksi

Polkuopinnot tarkoittavat valitun koulutuksen ensimmäisen vuoden opintojen suorittamista avoimessa ammattikorkeakoulussa.  AMK-tason polut ovat avoinna pääasiallisesti kaikille iästä ja koulutustaustasta riippumatta. Ylempään AMK-polkuun voivat ilmoittautua alalle soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittaneet.

Polkuopinnot toteutetaan joko tutkintoa suorittavien opiskelijoiden ryhmässä tai erillisessä, pelkästään avoimen AMK:n opiskelijoista muodostuvasta polkuryhmässä. Polulla opiskellaan yksi vuosi, eli valitsemasi koulutuksen ensimmäisen vuoden opinnot. Opinto-oikeutta sinulla on kuitenkin kaksi vuotta, joten halutessasi voit jatkaa polulla vielä toisen vuoden.

Avoimen väylän haussa tutkinto-opiskelijaksi

Suoritettuasi tietyn määrän opintopisteitä, voit hakea opintopolku.fi -palvelussa koulutuksen ”Avoimen väylä” -haun kautta tutkinto-opiskelupaikkaa. Jos tulet valituksi tutkinto-opiskelijaksi, jatkat opiskelua toisen tai kolmannen vuoden opinnoilla ja siitä eteenpäin aina tutkintoon saakka. Avoimen väylän haku on avoinna kaksi kertaa vuodessa: toukokuussa ja lokakuussa. Voit hakea tutkinto-opiskelijaksi aina myös yhteishaussa. Polulla tekemäsi opinnot hyväksiluetaan saman alan tutkintoon sellaisinaan.

Lue lisää avoimen väylän hausta

Hyvä tietää polkuopinnoista

 Kun suunnittelet polkuopintoja, on hyvä tietää, että:

 • AMK-polulle ei pääsääntöisesti ole edeltävyysvaatimuksia. Tarkasta polkuopintojen tiedoista, onko kyseiselle polulle edeltävän tutkinnon vaatimus.
 • YAMK-polulle ilmoittauduttaessa pohjakoulutusvaatimuksena on korkeakoulututkinto. YAMK-polun päätteeksi voit hakea YAMK-tutkintoon tutkinto-opiskelijaksi, jos sinulla on kolme vuotta alakohtaista työkokemusta soveltuvan korkeakoulututkinnon suorittamisen jälkeiseltä ajalta. Lue lisää YAMK-opiskelijaksi hakemisesta Xamkin Master School -sivuilta. Polkuopinnot voit aloittaa, vaikka sinulla ei vielä olisi tutkinto-opiskeluun riittävää työkokemusta.
  • YAMK-koulutukseen vaadittavaa amk-tutkintoa vastaavan ”vanhan” opistoasteen tutkinnon suorittanut (esim. opistoasteen sairaanhoitaja) voi hakea polkuopiskelijaksi tammikuussa 2020 alkaviin sote-alan YAMK-koulutuksiin.
  • Muutos: syksyllä 2020 alkaviin koulutuksiin alan työkokemusvaatimus on kaksi vuotta.
 • Polkuopinnot voivat olla joko päiväopintoja, monimuoto-opiskelua, tai kokonaan verkko-opintoina – koulutuksesta riippuen.
 • Opinnot vaativat sitoutumista, sillä niissä edetään tutkinto-opiskelun rytmissä:
  • AMK-polulla tehdään 60 op/vuosi (koko tutkinto 210 tai 240 op)
  • YAMK-polulla 30 op/vuosi (koko tutkinto 90 op) tai 15 op/vuosi (koko tutkinto 60 op)
  • Tutkinnon päivittäjillä puolet vaadituista opintopisteistä
  • 1 opintopiste on 27 tuntia opiskelijan työtä, joten vuoden AMK-tason opinnot tarkoittavat n. 200 opiskelupäivää.
 • Avoimen AMK:n polkuopinnot eivät johda tutkintoon, jonka vuoksi Kela ei myönnä opintotukea tai muita opintososiaalisia etuuksia. Jos olet työtön, ole yhteydessä TE-toimistoon ja selvitä opiskelu- ja tukimahdollisuutesi ennen polkuopintojen aloittamista. Jos olet töissä, voit kysyä aikuiskoulutustuen mahdollisuutta Työllisyysrahastosta.
 • Xamkin polkuopiskelijoilta edellytetään omien päätelaitteiden käyttöä (esim. kannettavaa tietokonetta). Lue lisää tästä.
 • Opetushallituksen (OKM) määrittämä tutkintokatto voi rajata polulta tutkinto-opiskelijoiksi valittujen määrää.
 • Polkuopiskelijan etuudet
  • Ilmaiset Office-ohjelmat (Word, Excel, Power Point yms.)
  • Xamkin Outlook-sähköposti
  • OneDrive-verkkotallennustila (pilvipalvelu)
  • lounas henkilökuntahintaan
  • mahdollisuus liittyä Kaakko-opiskelijakunnan jäseneksi

 

LISÄTIETOA OPISKELUKÄYTÄNNÖISTÄ

Opistoasteen tai ammatillisen korkea-asteen tutkinnon päivittäminen ammattikorkeakoulututkinnoksi
Tutkinto-opinnot aloitetaan suorittamalla avoimessa AMK:ssa puolet niistä opinnoista, jotka tarvitaan tutkinnon päivittämiseen AMK-tutkinnoksi. Opintopistemäärä vaihtelee tutkintokohtaisesti, mutta on kuitenkin enintään 60 opintopistettä. HUOM.  Opistoasteen ja ammatillisen korkea-asteen tutkinnot ovat vanhoja tutkintoja (esim. teknikko), joihin ei voi enää valmistua ja joiden tilalla ovat nykyään ammattikorkeakoulututkinnot tai toisen asteen tutkinnot. Opistoasteen tutkintoja eivät ole esimerkiksi ammattiopistoissa tehdyt ammatilliset perustutkinnot/ammattitutkinnot/ erikoisammattitutkinnot tai ammatillisessa opettajakorkeakoulussa tehdyt erilliset opettajan pedagogiset opinnot. Ota yhteyttä alakohtaisiin koulutussuunnittelijoihimme ja kysy lisää!

Merenkulun puolella ei ole varsinaisia polkuopintoja. Asia käsitellään aina koulutusyksikön kanssa yksilökohtaisesti. Ota yhteyttä alan koulutussuunnittelijaan ja kysy lisää!

Polkuopiskelijan infopaketti SYKSY 2019

 

Voit ottaa vastaan vain yhden polkupaikan.
Mikäli ilmoittaudut useampaan polkuun, katsomme
ensimmäiseksi tulleen ilmoittautumisesi ensisijaiseksi toiveeksi.

SEURAAVA ILMOITTAUTUMINEN KEVÄÄLLÄ 2020 ALKAVIIN POLKUIHIN ALKAA 3.12.2019 klo 9:00 JA PÄÄTTYY 9.12.2019

Kysyttävää polkuopinnoista?

Kysy lisää alakohtaisilta koulutussuunnittelijoiltamme!

Yhteystietoihin

Tykkää meistä Facebookissa!

Facebookissa mainostamme ajankohtaista koulutustarjontaa ja kerromme avoimen AMK:n kuulumisia.

Facebookiin

Tietoa opiskelukäytännöistä

Lue tarkemmin opiskelusta avoimessa ammattikorkeakoulussa

Lue lisää
Jaa sivu