Nimeni on Maisa Salo ja opiskelen kolmatta vuotta yhteisöpedagogiksi Mikkelin kampuksella. Olen kotoisin Lappeenrannasta ja muuttanut Mikkeliin amk-opintojen perässä syksyllä 2016.

Päätin hakea yhteisöpedagogiksi erään siskoni kanssa käydyn keskustelun jälkeen. Opiskelin lukiossa tuolloin toista vuotta ja puntaroin erilaisia vaihtoehtoja, minne haluaisin kirjoitusten jälkeen hakea. Termin ”yhteisöpedagogi” kuulin ensimmäistä kertaa siskoltani, joka oli korkeakoulumaailmassa jo törmännyt kyseisen ammattialan edustajiin.

Ammattikorkeakoulussa opiskelu on ollut mahtava kokemus. Olen saanut kuluneiden kahden ja puolen vuoden aikana lukemattomia onnistumisen kokemuksia ja itsetuntoni on kohentunut. Koulutusalamme opettajat, harjoittelujen ohjaajat sekä luokkakaverit ovat lisänneet itseluottamustani siinä, että olen hyvä siinä mitä teen ja tiedän pärjääväni myös työelämässä.

Xamk tarjosi huikean mahdollisuuden kansainvälistymiseen, jonka kautta maailmankuvani on avartunut ja kielipääni kehittynyt entisestään.

 

Opiskelussa kiinnostavinta sekä ikimuistoisinta on ehdottomasti ollut vaihtoon lähtö. Vietin yhden lukukauden Yhdysvalloissa, Minnesotan osavaltiossa. Yhdysvalloissa opiskelu oli uutta ja jännittävää, siellä oli paljon asioita, joita toivoisin myös meillä olevan. Mutta ennen kaikkea opin arvostamaan omaa koulutustamme ja opintomahdollisuuksia vielä enemmän.

Vaihtomahdollisuuksien ja kansainvälistymisen lisäksi Xamkissa parasta on mielestäni ollut Mikkelin kampuksen tilat sekä opiskelijatapahtumat.

 

Opiskelijatapahtumissa pidän erityisesti siitä, että niitä voi suorittaa päihteettömästi. Mikkeli on myös ollut sopivan kokoinen paikka muuttaa ensimmäistä kertaa omilleen; kaupunki ei ole liian suuri ja käytännössä kaikki tarvittavat paikat ovat kävelymatkan päässä. Monet ystäväni, jotka ovat vierailleet luonani tai käyneet koulullamme, ovat kehuneet esimerkiksi kampuksen ruokapaikkoja ja opiskelutiloja. Useat ovat naureskelleet haluavansa vaihtaa opiskelupaikkaa Xamkiin.

Suosittelen yhteisöpedagogikoulutusta ihmisille, jotka ovat avoimia mieleltään ja ovat ihmisläheisiä.

 

Työtä tehdään omalla persoonalla, joten ei ole tiettyjä raameja, joihin yhteisöpedagogiopiskelijan tulisi kuulua. Nyky-yhteiskuntaan sekä tulevaisuuteen painottuvat moniammatilliset työryhmät. Jokainen tuo omalla osaamisellaan jotain uutta ja erikoista tiimeihin, ja se on mielestäni asian ydin, jotteivat samat vanhat kaavat toistu ja niihin kangistuta.

Olen jo valmistumisen kynnyksellä ja minulla on turvallinen ja varma olo siitä, että tulen saamaan oman alani töitä. Opintojeni ohella olen ehtinyt toimia ohjaajana Prometheus-leirillä, suorittaa harjoittelun ehkäisevässä päihdetyössä sekä nuorten työpajoilla, ja viimeiseen harjoitteluun olen menossa lastenkotiin.

Tulevaisuuden suunnitelmani ovat toistaiseksi vielä auki. Sen tiedän, että jatko-opinnot saavat odottaa muutaman vuoden – tähän väliin tahdon saada oman alani työkokemusta, jotta tiedän, mihin suuntaan lähden kehittämään itseäni sen jälkeen.

 

5 syytä, miksi kannattaa valita Xamk opiskelupaikaksi

 1. Osaavat opettajat ja ystävällinen henkilökunta.
 2. Paljon menoa ja meininkiä! Opiskelijatapahtumia, seminaareja, liikuntamahdollisuuksia… Joka viikko on jotakin!
 3. Mikkelin kampustilat ovat huikeat, kirjasto ja D-rakennuksen itseopiskelutilat esimerkiksi. Jos tuntuu ettei kotona pysty keskittymään, on koululla hulppeat laitteet opiskeluun.
 4. Ruoka on edullista ja todella hyvää!!
 5. Xamkin Mikkelin kampus sopii ympärillä olevaan kaupunkiin kuin nenä päähän. Keskusta ja erilaiset palvelut ovat kävelymatkan päässä; Mikkeli on todella opiskelijaystävällinen paikka!

5 syytä, miksi kannattaa opiskella yhteisöpedagogiksi

 1. Kiinnostaako lastensuojelutyö, luova toiminta, kansainvälistyminen, järjestötoiminta, hankkeet tai erilaiset projektit? Lista erilaisista työllistymismahdollisuuksista on loputon, ja uudet ideat sekä ajatukset ovat aina enemmän kuin tervetulleita!
 2. Työtä tehdään omalla persoonalla; voi vapaasti olla oma itsesi!
 3. Yhteisöpedagogialalla verkostoituu sujuvasti eri yhteistyökumppaneiden kanssa.
 4. Olen saanut elinikäisiä ystäviä, jotka tukevat minua sekä koulussa että arjessa. Luokkakavereista löytyy paljon saman henkisiä ihmisiä, joiden kanssa kolahtaa!
 5. Opettajia kiinnostaa aidosti, mitä opiskelijoille kuuluu ja tunnit ovat mielenkiintoisia. Toiminnalliset harjoitukset sekä opintojaksot tuovat vastapainoa luentopainotteisille kursseille.

5 asiaa, jotka olet oppinut opiskelun aikana

 1. Oma aika on tärkeää; tasapainota koulu sekä työt, arki ja ihmissuhteet. Muista ottaa aikaa itsellesi, jotta jaksat!
 2. Aloita tehtävät alussa, äläkä anna niiden kasaantua! Jotkut projektit voivat olla suurempia kuin mitä etukäteen ajattelee.
 3. Lähde rohkeasti mukaan kokeilemaan, astu pois omalta mukavuusalueelta.
 4. Osallistu tapahtumiin, lähde opiskelijavaihtoon tai harjoitteluun ulkomaille. Mahdollisuudet ovat ainutlaatuisia.
 5. Xamkissa vietetyt opiskeluvuodet ovat olleet elämäni parasta aikaa!

5 valokuvaa, jotka liittyvät opiskeluun/opiskelijaelämään

1. Haalareita käyttämällä pääsee edustamaan omaa alaa!
2. Amk-opinnot mahdollistivat vaihtoon lähdön. Kohteita on monia mistä valita – esimerkiksi oman opiskelijavaihtoni aikana pääsin Minnesotan (Duluthin) lisäksi matkustamaan New Yorkiin ja Californiaan, San Franciscoon.
3. Suosikkipaikka Mikkelin kampuksella – lehtilukusali.
4. Kouluhommissa riittää tekemistä. Tehtäviä on kuitenkin mieluisa puuhata, kun tietää opiskelevansa oikealla alalla.
5. Opiskelijatapahtumissa pääsee kokemaan ja näkemään paljon. Tapahtumiin voi osallistua myös päihteettömästi!

 

Maisa Salo
yhteisöpedagogiopiskelija, Mikkeli

Kirjoita kommentti

*