Verkko-opetus mahdollisti sen, että tutkinnon suorittamisen ohella esikoisemme oli kotihoidossa, rakensimme talon ja saimme toisen lapsen!

Itselleni sopivaa ja kiinnostavaa koulutusta etsiessäni mietin sekä tulevaisuuden työllistymisnäkymiä että työaikoja. Perheellisenä esimerkiksi kolmivuorotyö ei olisi minua varten vaan toimistoajan puitteissa tapahtuva työ on minun valintani. Valintaan vaikutti myös mahdollisuus opiskella verkko-opintoina, ilman mitään pakollisia läsnäoloja. Halusin mahdollisuuden opiskella lastenhoidon ohessa ja Xamkin koulutus, vastasi juuri tarpeisiini.

Opiskelin tietojenkäsittelyn tradenomitutkinnon kahdessa vuodessa pitäen esikoisen kotihoidossa kolmevuotiaaksi. Samalla rakensimme omakotitalon ja saimme toisen lapsen. Tämän kaiken mahdollisti verkko-opinnot ja se, että pystyin tekemään itsenäisesti lisäkursseja syys- ja kevätlukukausina sekä kesäisin. En myöskään hyväksiluetuttanut mitään kursseja (pl. ammattiruotsi, äidinkieleni on ruotsi), vaan halusin oikeasti käydä jokaisen kurssin saadakseni maksimaalisen hyödyn koulutuksesta.

Kun motivaatio on kohdallaan, pärjää pääsykokeissakin

Pääsykokeet olivat itselleni osittain vaikeat, kun en ole millään tasolla lahjakas matikassa ja matikkatehtäviä oli mielestäni paljon. Etukäteismateriaaliin tutustuminen kannatti, vaikka pääsykokeissa sen vieminen käytäntöön oli itselleni kummallista.

Motivaatiokirje oli iso osa pääsykoetta ja uskon sen nostaneen minun pisteitäni hurjasti. Tämä on mielestäni tärkeää, sillä vaikka en ole matemaattisesti lahjakas olen kuitenkin pärjännyt opinnoissani, kun motivaatio on kohdallaan. Siksi olenkin iloinen, että Xamkissa annetaan painoarvoa motivaatiokirjeelle.

Verkko-opinnot vaativat kurinalaisuutta

Opintojen laajuus yllätti minut positiivisesti. Lähdin opiskelemaan vailla minkäänlaisia ennakko-odotuksia tai -osaamista. Siksi koulutus sopii mielestäni kenelle vaan. Koulutuksessa opiskellaan laajasti eri aineita ja aiheita ja tätä kautta pystyykin löytämään sen oman juttunsa. Mikä on se, joka tulevaisuudessa kiinnostaa.

Suosittelenkin tietojenkäsittelyn koulutusta ihan kaikille! Puhun ja kehun koulutusta aina kun siihen annetaan mahdollisuus (joskus jopa pyytämättä 😊). Haluaisin nähdä useamman kotiäidin tai -isän uskaltavan lähteä verkko-opintoihin. Opintojen ja vanhemmuuden yhdistäminen onnistuu vallan mainiosti mikäli haluaa. Verkko-opinnot mahdollistavat myös sen, että lapsen tai lapset voi pitää pidempään kotona, jos näin toivoo.

Haluaisin nähdä useamman kotiäidin tai -isän uskaltavan lähteä verkko-opintoihin. Opintojen ja vanhemmuuden yhdistäminen onnistuu vallan mainiosti mikäli haluaa.

 

Verkko-opinnot vaativat tietynlaista kurinalaisuutta. Toki on deadlinet, jotka ohjaavat tekemistä mutta itseohjautuvuus on erittäin tärkeää. Siksi sanoisin, että omat vahvuudet ja heikkoudet tulee tiedostaa ja sitten miettiä onko monimuotototeutus tai kampuksella opiskelu oma vaihtoehto. Itse kävin kampuksella vain yhden kerran eli opintojen aloituspäivänä.

Tiedostin sen, että opiskelun myötä niin sanottu oma aika jää minimiin. Käytin kaikki lapsen päiväuniajat opiskeluun ja iltaisin lapsen mentyä nukkumaan opiskelin vielä lisää. Koulutukseen pitää pystyä sitoutumaan ja pitää kiinni itselle asetetuista aikatauluista.

Tärkeää on löytää se oma syy opiskella. Omaa motivaatiotani opiskeluun lisäsi myös halu näyttää lapsille, että kaikki on mahdollista jos niin vaan päättää ja haluaa. Kun motivaatio on selvillä, kantaa se myös vaikeiden aikojen yli silloin kun tuntuu että kaikki kurssit kaatuvat päälle.

Työmahdollisuudet vaan kasvavat kasvamistaan

Työnäkymät ovat hyvät, siksi valitsin tämän koulutuksen. Tietojenkäsittely on alana sellainen, että työmahdollisuudet vaan kasvavat kasvamistaan. Tulevaisuudessa tulee olemaan sellaisia työpaikkoja, joita emme voi vielä kuvitellakaan. Koulutuksen myötä voin hakea myös laajasti erilaisia työtehtäviä, työt eivät rajoitu pelkästään vaikka ohjelmointiin ja se on tämän koulutuksen vahvuus.

Parasta ovat olleet opettajat!

Parasta verkko-opinnoissa on ollut opettajat! Vaikka emme ole tavanneet kasvotusten kuin murto-osan ja vain yhden kerran, tuntuvat he tutuilta. Heidän puoleen on aina voinut kääntyä ja he ottavat ilomielin palautetta vastaan niin omista kursseistaan kuin tutkinnosta yleisesti. Tuntuu siltä, että he aidosti haluavat parantaa kursseja ja tutkintoa, jotta se vastaisi enemmän ”kaikkien” tarpeita.

Tulevaisuuden suunnitelmia

Olen työskennellyt Osuuspankissa vuodesta 2012 erilaisissa tehtävissä ja kehittämisen puolella on laajasti erilaisia työtehtäviä tarjolla. Harjoittelun tein myös Osuuspankissa Test Engineer Traineena heidän Kiitorata-ohjelman kautta.

Uskon pysyväni töissä Osuuspankissa, sillä tutkintoon sopivia työpaikkoja löytyy runsaasti. Minua kiinnostaa erityisesti käyttäjäkokemus ja visuaalinen puoli, Voisin kuvitella työskenteleväni palvelumuotoilijana, UI/UX:n parissa, graafisena suunnittelijana tms. Uusien tuotteiden kehittäminen yhdessä käyttäjien kanssa olisi unelmatyö, saisin tehdä töitä ihmisten parissa keräten käyttäjäkokemuksia ja -ajatuksia ja luoda uutta.

Aion olla kuopuksenkin kanssa kotona seuraavat 3 vuotta, joten jatkokouluttautuminen on elintärkeää jotta saan kerättyä oppeja ennen palaamista takaisin työelämään. Lisäksi en osaisi enää olla opiskelematta. Lisäksi on ollut kiva kun on ollut äitiyden rinnalla jokin oma juttu johon panostaa. Siksi tämä ala on niin mahtava, et ole koskaan valmis ja uutta opittavaa löytyy koko ajan!

Emilia Nikander, Tradenomi (AMK), tietojenkäsittely