Muistan erään oppitunnin 15 vuoden takaa. Istuin pulpettiringissä kolmen muun luokkatoverini kanssa odottamassa omaa vuoroani. Sitten se tapahtui: minä oksensin. Se ei tapahtunut huonovointisuudesta vaan silkasta jännityksestä. Se oli yksi kamalimmista oppitunneista ala-asteella.

Tällä kertaa istun koulunpenkillä data-analytiikan opiskelijana. Kuvittele, että valmistuttuani marssisin työpaikalla yrityksen johtoryhmän eteen kertomaan tekemäni analyysin tuloksista ja johtopäätöksistä, ja historia toistaisi itseään.

Pelkän tällaisen ajatuksen vuoksi olisin vielä joitakin vuosia sitten jättänyt hakematta tähän kouluun. Kaikeksi onneksi tilanne on nyt aivan toinen, ja vuosia jatkunut häiritsevä esiintymisjännitykseni on nujerrettu.

Vaikka järki tiesi, että esitys tulee menemään hyvin ja tulen olemaan rento ja rauhallinen, keho oli usein eri mieltä: sydän hakkasi tuhatta ja sataa, kädet hikosivat ja suu kuivui jo ennen kuin se oli ehtinyt edes alkaa…

 

Tapahtumilla, joihin liittyy vahvoja tunteita, on tapana jämähtää alitajuntaan vahvan magneetin lailla; keho ei helpolla unohda ikäviä tai vastaavasti hyvin voimakkaita positiivisia tunteita herättäviä tapahtumia. Näin oli pitkän aikaa. Vaikka järki tiesi, että esitys tulee menemään hyvin ja tulen olemaan rento ja rauhallinen, keho oli usein eri mieltä: sydän hakkasi tuhatta ja sataa, kädet hikosivat ja suu kuivui jo ennen kuin se oli ehtinyt edes alkaa… Kuulostaako tutulta?

Jännityksestä innostukseksi

Olen määritellyt itseni aina jännittäjäksi puhumalla itselleni ”Inhoan esiintymistä!” tai ”Olen kauhea jännittäjä”. Monesti luomme itsellemme todellisuutta omilla ajatuksilla ja sanoilla itsestämme, kyseenalaistamatta niiden todenmukaisuutta. Aloin kiinnittää siihen huomiota ja puhumaan itselleni seuraavasti: ”Nautin esiintymisestä! Olen innoissani tästä!”

Tiesitkö, että jännityksen ja innostuksen tunteiden kemia on samanlainen? Sinulla on mahdollisuus valita, annatko tunteelle negatiivisen vai positiivisen merkityksen.

Opi hallitsemaan jännitystäsi

Luulen, että esiintymiseen liittyvästä jännityksen tunteesta ei voi kokonaan päästä eroon, sillä se on luonnollista. Sen sijaan, että antaisit jännityksen hallita sinua, voit oppia hallitsemaan sitä – tiedän sen omasta kokemuksesta. Suurena apuna ovat olleet mindfulness-harjoitukset, omien ajatusten työstäminen ja pientenkin onnistumisten juhlistaminen.

… jokaisen esiintymisen jälkeen tuuleta, anna itsellesi ylävitoset ja huuda: ”Jes!”

 

Nyt voin sanoa nauttivani esiintymisestä! Ratkaisun siemen piilee ajatuksissasi, koska ajatus tulee aina ennen tunnetta. Muuta tarinaasi, jota kerrot itsellesi kerta toisensa jälkeen, ja asioita, joilla määrittelet itsesi. Keskity mahdollisuuksiin ja positiiviseen lopputulokseen, ja jokaisen esiintymisen jälkeen tuuleta, anna itsellesi ylävitoset ja huuda: ”Jes!” Palkitsemalla itsesi hyvällä fiiliksellä opit haluamaan samanlaisia kokemuksia lisää!

Kuva: Getty Images

 

Minna Isopahkala
1. vuoden tradenomi (AMK) -opiskelija, liiketoiminnan data-analytiikka ja visualisointi, Kouvola

Kirjoita kommentti

*