Paula Kalenius opiskelee sosionomiksi Kotkan kampuksella ja valmistuu toukokuussa 2020.

5 SYYTÄ MIKSI KANNATTAA VALITA XAMK OPISKELUPAIKAKSI?

 1. Opetuksen laatu on loistava. Opettajat ovat ammattitaitoisia ja usein heiltä löytyykin alan kokemusta kentältä.
 2. Opiskelu on hyvin käytännönläheistä. Kursseilla suoritettavat erilaiset harjoitukset ovat usein lähtöisin tositilanteista kentältä, jolloin saa pientä osviittaa siitä, mitä tulevaisuudessa voi työelämässä tulla eteen.
 3. Kampukset ovat viihtyisiä ja niistä löytyy kaikki tarvittava.
 4. Jos opintojen aikana iskee tenkkapoo, ei tarvitse pelätä, että jäisi yksin. Apua saa aina, koski ongelma sitten opintoja tai vapaa-aikaa. Aina löytyy joku, joka osaa auttaa.
 5. Vaihtomahdollisuudet ovat rajattomat. Voit mennä lähes minne vain, kunhan löydät alallesi sopivan paikan suorittaa opintoja tai harjoittelua.

 

5 SYYTÄ, MIKSI KANNATTAA OPISKELLA JUURI SITÄ ALAA, JOTA OPISKELET?

 1. Pääset tekemään töitä alalla, jolla on yhteiskunnallisesti suuri merkitys.
 2. Töitä löytyy, sillä sosionomina työkenttä on laaja.
 3. Tuet työssäsi ihmisen hyvinvointia ja pääset työssä kohtaamaan eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä.
 4. Koska työtä tehdään ihmisten parissa, työ on haastavaa, mutta juuri siksi äärettömän mielenkiintoista. Muun muassa ongelmanratkaisutaito ja luovuus on niitä asioita, joita tarvitaan työelämässä ja ne kehittyvätkin hyvin jo opintojen aikana.
 5. Yhteisöllisyys oman luokan kanssa. Koska opintoihin kuuluu paljon ryhmätöitä ja erilaisia harjoituksia muodostuu oman luokan kanssa usein hyvä yhteishenki. Esimerkiksi esitelmien pitäminen ei aina ole niin vakavaa puuhaa, kun huumori kukkii luokan sisällä.

5 ASIAA, JOTKA OLET OPPINUT OPISKELUN AIKANA

 1. Timantit syntyy paineen alla… Muttei aina.
 2. Kukaan ei potki pepulle, vaikka välillä sitä toivoisikin.
 3. Haalarit päällä voi riekkua vaikka miten ilman, että kukaan katsoo pahalla silmällä.
 4. Joskus on ihan ookoo olla vaan potslojo.
 5. Kannattaa mennä oman mukavuusalueen ulkopuolelle. Kannattaa ainakin edes kävästä siellä.

5 KUVAA OPISKELUSTA

1. Sosionominopintoihin kuuluu 4 harjoittelua. Niiden kautta pääsee hyvin näkemään eri työllistymismahdollisuuksia. Vaikka suoritin suurimman osan omista harkoista päiväkodeissa, on harkat olleet yksi omien opintojeni kohokohdista.
2. Suoritin harjoitteluvaihdon Tansaniassa päiväkodissa. Päiväkodin toiminta erosi siellä hurjasti suomalaisen päiväkodin toiminnasta, ja se muistuttikin ehkä enemmän Suomen esikoulua kuin päiväkotia.
3. Vaikka alkuun hieman vierastinkin haalareita, opiskeluvuosien aikana niistä on alkanut pitämään. Haalareita rennompia kuteita saa etsiä!
4. Opintojen aikana luovuus on kukkinut. On ainakin päässyt kuvaamaan ja muokkaamaan videoita sekä askartelemaan muun muassa kuvakortteja ja marakasseja. Lisäksi on päässyt näyttämään omia näyttelijänlahjojaan joidenkin kurssien harjoituksissa. Opiskelun ei tarvitse olla niin vakavaa puuhaa!
5. Jep jep jep… Viimeisenä muttei suinkaa vähäisimpänä opiskelija-aktiivin hommat. Olin siinä muutaman vuoden aktiivisesti mukana muun muassa järkkäämässä pippaloita ja näköjään toimimalla myös mannekiinina. Nyt, kun opinnot on loppusuoralla, olen enää keskittynyt vain mekkaloimaan Opiskelijayhdistys Metelin toimistolla. Opiskelija-aktiivina, tutorina ja promoottorina toimiminen ovat olleet isossa roolissa lähes koko miun opintojen ajan, ja niiden kautta olen saanut ihan mahtavia, huikeita ja hauskoja kokemuksia/muistoja.