Moikka! Olen Mandi, vuonna -97 syntynyt, ensimmäistä vuotta juuri lopetteleva sairaanhoitajaopiskelija. Aloitin opintoni Mikkelin ammattikorkeakoulussa, Savonlinnan kampuksella elokuussa 2016. Nythän Mamk on yhdistynyt Kyamkin kanssa yhdeksi ja suureksi Xamkiksi, joka pitää sisällään myös alkuperäisen kotikaupunkini Kouvolan kampuksen.

Olen siis kotoisin Kouvolasta eli niin kutsutusta ”betonihelvetistä” ja päädyin Savonlinnaan, tänne pieneen oopperakaupunkiin. Miksi? Hyvä kysymys, koska en oikein itsekään tiedä varmaa vastausta! Olin kuitenkin väsynyt ylioppilaskirjoitusten jälkeen, mutta halusin päästä jatko-opiskelemaan ja samalla vaihtaa paikkakuntaa. Isosiskoni, joka opiskeli myös Savonlinnassa sairaanhoitajaksi vuotta aiemmin ennen minun opintojeni alkua, sanoi Savonlinnaan pääsyn olevan melko helppoa. Se oli yksi syy, miksi laitoin Savonlinnan kampuksen hakuvaihtoehtoihini.

Rakastan ihmisläheistä työtä ja nautin siitä, kun voin piristää toisen päivää. Siksi koin sairaanhoitajan ammatin olevan minun juttuni!

 

Rakastan ihmisläheistä työtä ja nautin siitä, kun voin piristää toisen päivää. Siksi koin sairaanhoitajan ammatin olevan minun juttuni! Olen viihtynyt sekä Xamkissa että Savonlinnassa ja saanut tutustua moniin uusiin ihmisiin. Savonlinnassa koen parhaimmaksi jutuksi Saimaan, joka ympäröi koko kaupunkia ja luo nätit maisemat myös koulun ikkunasta katsellessa.

Ammattikorkeakoulussa olen kokenut monenlaisia tunteita opiskeluun liittyen. Xamkissa opiskelu edellyttää vastuuta, mutta on samaan aikaan myös hauskaa ja rentoa. Kiinnostavinta opiskelussa on ollut kokea Savonlinnan kampuksen hienot simulaatiotilat, joissa ryhmämme harjoitteli muun muassa motivoivaa haastattelua. Myös yhteistyö Suomessa vierailleiden amerikkalaisten sairaanhoitajaopiskelijoiden kanssa oli opettavaista ja hauskaa!

Opintojen alkaessa eniten yllätyin kuitenkin luokkamme yhteishengestä, sillä kaikki ovat tulleet opintojen ensimmäisestä päivästä asti hyvin toimeen keskenään! Itse saan ryhmäläisistäni voimia omiin opiskeluihini, ja heidän kanssaan on kiva jakaa esimerkiksi harkka- ja opiskelukokemuksia ja viettää vapaa-aikaa. Osasta heistä olen saanut hyviä ystäviä ja yhdestä itselleni varmasti maailman parhaan poikaystävän!

Suosittelen sairaanhoitajakoulusta avoimesti kaikille, jotka pitävät ihmisläheisestä työstä. Koulutuksessa sitten oppii muut hyödylliset taidot! Sairaanhoitajaksi työllistyy tänä päivänä hyvin, mutta voihan olla, että tulevaisuudessa robotit syrjäyttävät meidätkin. Toivottavasti ei!

 

5 hyvää syytä, miksi valita Xamk opiskelupaikaksi

 1. Monipuolisuus! Neljä kampusta sisältävästä Xamkista löytää paljon erilaisia opiskelumahdollisuuksia. Myös kaupungeissa on valinnanvaraa.
 2. Harrastusmahdollisuudet! Xamkissa kampuksilla on erittäin hyvät harrastusmahdollisuudet, kuten liikuntasali, kuntosali jne. Yritän itsekin motivoida itseäni ilmaisen kuntosalin hoiviin.
 3. Pätevät opettajat!
 4. Kampuksena koko maailma! Xamkista on erittäin hyvät mahdollisuudet lähteä opiskelemaan/ suorittamaan harkkaa ulkomaille.
 5. Some! Xamk löytyy helposti lähes joka puolelta sosiaalista mediaa, esim. Snapchatissa (@xamkfi) on mielenkiintoista seurata opiskelijoiden omia kokemuksia opinnoistaan, opiskelukaupungistaan ja vapaa-ajastaan.

5 syytä, miksi opiskella sairaanhoitajaksi?

 1. Pääsee vaikuttamaan muiden elämään positiivisesti.
 2. Työllistyy helposti, mahdollisuus erikoistua.
 3. Mahdollisuus jatko-opintoihin, esim. ylempi amk-tutkinto.
 4. Jos oman elämän arvoina ovat esimerkiksi terveys, huolenpito ja lähimmäisenrakkaus, pääsee sairaanhoitajana varmasti toteuttamaan ja edistämään niitä!
 5. Harjoitteluissa ja projekteissa pääsee tutustumaan työelämään ja erilaisen elämäntilanteen / sairauden tms. omaaviin ihmisiin.

5 asiaa, jotka olen oppinut opiskelun aikana?

 1. Itsekuria, omaa motivointia ja itselle sopivia oppimismenetelmiä.
 2. Tärkeitä taitoja hoitotyöstä.
 3. Olen saanut kokemusta erilaisten ihmisten kanssa, esimerkiksi kehitysvammaisten ja vanhusten kanssa.
 4. Ensimmäisessä työharjoittelussa opin kohtaamaan kuolleen! Se oli hieman jännittävä tilanne, mutta toisaalta hyvinkin rauhallinen ja mieleenpainuva.
 5. Yhdeltä ryhmäläiseltäni olen myös oppinut ymmärtämään ajatusta siitä, ettei elämää tarvitse ottaa aina niin vakavasti!

 

Sairaanhoitajaksi

Kuvatekstit:

 1. Teimme amerikkalaisten sairaanhoitajaopiskelijoiden kanssa yhteistyötä. Tässä kuva pienryhmästämme, jossa oikealle meidän uusi amerikkalainen kaverimme.
 2. Vapun vietossa Savonlinnassa. Oli hauskaa!
 3. Osallistuimme Savonlinnassa järjestettävään katuviestiin amerikkalaisten kanssa. Itse jaksoin jopa maaliin asti!
 4. Askartelimme mitaleita kehitysvammaisille järjestettyä projektia varten.

 

Sairaanhoitaja (AMK) -opiskelija Mandi Mehtälä

Kirjoita kommentti

*