Olen Tiina Nykänen, restonomiopiskelija Mikkelin kampukselta. Aloitin opinnot syksyllä 2017 ja ne ovat edenneet hyvää vauhtia loppusuoran jo häämöttäessä. Tarkoituksenani on valmistua syksyllä 2019.

Olen entiseltä ammatiltani lähihoitaja ja tehtyäni useamman vuoden töitä päiväkotimaailmassa halusin lähteä opiskelemaan ja kehittämään itseäni eteenpäin. Restonomiopinnot pitävät sisällään omia mielenkiinnon kohteitani; ruokaa ja ravitsemusta, elämyksellisyyttä, tapahtumatuotantoa, matkailua sekä hyvinvointia.

Restonomiopinnot pitävät hyvin laajalti sisällään omia mielenkiinnon kohteitani; ruokaa ja ravitsemusta, elämyksellisyyttä, tapahtumatuotantoa, matkailua sekä hyvinvointia.

 

Asumme perheeni kanssa Mikkelissä, joten Xamk oli jo sijainnillisesti luonteva vaihtoehto opiskelupaikalle. Olin myös kuullut koulusta ja opetuksen tasosta paljon hyvää, joten sen suhteen laitoin hakemuksen luottavaisin mielin eteenpäin.

Pääsykoepäivä oli jännittävä, koska omalla kohdallani mahdollinen opiskelupaikan saaminen vaikuttaisi tulevaisuuteen paljon. Opintojen aloittaminen ja uudelle alalle vaihtaminen aiheutti myös epävarmuuden tunteita siitä, onko uusi ala varmasti oma juttuni ja tekisinkö oikean ratkaisun.

Nykyajan työelämä arvostaa monialaista ja laajaa osaamista, joten uskonkin, että molemmat koulutukseni antavat minulle toisia täydentävää näköalaa.

Ilokseni opiskelupaikka aukesi Mikkelistä ja jännittynein, mutta innokkain fiiliksin astelin koulun ovista sisään syyskuun alussa 2017. Ennakkoon jännitin opiskeluissa eniten sitä, miten käytännössä osaisin opiskella monen vuoden jälkeen ja kuinka nopeasti pääsisin hyvään opiskelurytmiin kiinni. Alkuhämmennyksen jälkeen opinnot alkoivat edetä vauhdikkaasti.

Nyt ajattelen, että olen tosiaan oppimassa itseäni varten, en tulevaa työpaikkaani varten enkä kenenkään muun ohjaamana. Olen opiskelemassa, koska alan sisällöt kiinnostavat minua oikeasti.

 

Monimuoto-opinnot ovat antaneet minulle mahdollisuuden suorittaa kursseja itse suunnittelemallani napakalla vauhdilla. Aikuisiällä opiskelu on ollut minulle hyvä ratkaisu. Ajattelen, että opiskelu on nyt korkean motivaatiotason vuoksi antoisampaa kuin mitä se olisi ollut kymmenen vuotta sitten. Nyt ajattelen, että olen tosiaan oppimassa itseäni varten, en tulevaa työpaikkaani varten enkä kenenkään muun ohjaamana. Olen opiskelemassa, koska alan sisällöt kiinnostavat minua oikeasti.

Toisinaan tahti on tuntunut todella vauhdikkaalta ja stressaavalta, mutta sen myötä olen oppinut ymmärtämään, että suurin osa stressistä on ollut turhaa. Opintojen myötä olen uskaltautunut siirtymään siltä kuuluisalta mukavuusalueelta pois ja sen kautta saanut vahvistettua luottoa itseen ja omaan osaamiseen.

Parasta opiskeluissa on ollut ehdottomasti käytännönläheisyys ja joustavuus. Suuri osa opintojaksoista on pitänyt sisällään monipuolisesti työelämälähtöisiä projekteja, jotka ovat tukeneet omaa oppimistani.

Suosittelen restonomin koulutusta ehdottomasti kaikille ihmisläheisille tyypeille, jotka haluavat laaja-alaisen korkeakoulututkinnon, mutta eivät pelkää tarttua myöskään käytännön hommiin. Koulutuksen aikana tutustutaan monipuolisesti alaan ja osaamista voi syventää omien mielenkiinnon kohteiden mukaan. Itselläni täydentävässä osaamisessa näkyy vahvasti hyvinvoinnin, tapahtumien ja markkinoinnin näkökulma.

Suosittelen restonomin koulutusta ehdottomasti kaikille ihmisläheisille tyypeille, jotka haluavat laaja-alaisen korkeakoulututkinnon, mutta eivät pelkää tarttua myöskään käytännön hommiin.

 

Työllisyysnäkymät alalla on mielestäni hyvät, kun pitää itse silmät avoimena ja on aktiivinen. Koulutus antaa valmiudet työskennellä monipuolisesti eri tehtävissä ja mielestäni valmistumisen jälkeen alkaa vasta se ammatillinen kasvu, joka jatkuu läpi koko työuran.

Parasta Xamkissa on ollut ehdottomasti opintojen vahva käytännönläheisyys, jonka kautta opiskelijat oppivat työelämässä vaadittavia taitoja. Yhteistyöprojektit antavat myös erinomaisen mahdollisuuden verkostoitua.

Opiskeluaika on mennyt todella nopeasti ja tuntuu uskomattomalta, että valmistuminen on jo niin lähellä. Odotan taas innolla aikaa, että pääsen takaisin työelämään. On hyvin mahdollista, että jatko-opinnot ovat ajankohtaiset vielä jossain kohtaa. Tuntuu, että nämä opinnot antoivat uskoa itseen ja omaan osaamiseen sekä lisäsivät oppimisen nälkää ja intoa!

 

5 syytä, miksi kannattaa valita Xamk opiskelupaikaksi

 1. Rentous, hyvä ilmapiiri opiskelijoiden ja henkilökunnan välillä!
 2. Kampuskaupungit helposti lähestyttäviä ja kompakteja tarjoten kuitenkin hyvin erilaisia palveluita.
 3. Koulutustarjonnan monipuolisuus, jokaiselle löytyy varmasti oma mielenkiintoinen ala.
 4. Vaihtomahdollisuudet ja kansainvälisyyden näkyminen Xamkin kampuksilla.
 5. Opintojen joustavuus, jokainen opiskelija voi suunnitella ja suorittaa opintoja itselle sopivaan tahtiin.

5 syytä, miksi kannattaa opiskella restonomiksi

 1. Mielenkiintoiset ja laajat opintokokonaisuudet antavat mahdollisuuksia muokata opintoja omien mielenkiinnon kohteiden mukaan.
 2. Käytännönläheiset opinnot ja motivoivat yritysyhteistyöt takaavat tärkeää tietotaitoa monipuolisesti työelämään.
 3. Laajat mahdollisuudet työllistyä erilaisiin työtehtäviin.
 4. Palveluliiketoiminnan alalle tarvitaan ammattilaisia aina, asiakaspalvelu ja asiakaskohtaamiset ovat ihmisläheistä, antoisaa ja monipuolista työtä.
 5. Opinnot sisältävät paljon erilaista tiimityöskentelyä ja näiden taitojen kehittäminen on tärkeää, sillä niitä tarvitaan myös työelämässä tehtävästä riippumatta.

5 asiaa, jotka olen oppinut opiskelun aikana

 1. Olen oppinut uskaltamaan hypätä tuntemattomaan! Tuttu ja turvallinen on usein helppo vaihtoehto, mutta usein uusien asioiden parissa oppii enemmän ja huomaa myöhemmin niiden olevan erittäin antoisia.
 2. Paineensietokyky on kehittynyt ja parantunut, välillä kurssitehtävät ovat kasaantuneet ja niiden purkaminen on vaatinut kykyä keskittyä aina kulloisella hetkellä olennaiseen. Täytyy myös luottaa asioiden etenemiseen, vaikka se sujuisi välillä hitaammin kuin haluaisi.
 3. Ajanhallintaa ja työskentelytuntien käyttämistä tehokkaasti, kun vuorokauden tuntien on täytynyt riittää opiskeluun, harrastuksiin sekä yhteiseen aikaan perheen kanssa.
 4. Esiintymisjännityksen käsittelyä ja sen kääntämistä positiiviseksi stressitekijäksi. Koulutuksen aikana olen päässyt puhumaan isojen auditorioiden edessä sekä useamman kerran erilaisissa luokkatilanteissa.
 5. Olen oppinut paljon teorian ja käytännön kautta siitä, miten suuri merkitys esimiesten omalla esimerkillä ja asennoitumisella työhön ja työntekijöihin on. Jokaisella työtehtävällä ja työntekijällä on tärkeä rooli työyhteisön ja yrityksen kannalta, niiden arvostaminen on erittäin tärkeää.

5 kuvaa opiskelujen ajalta

Kampustapahtumat Mikkelissä, olin kahden muun opiskelijan kanssa juontamassa tapahtumaa ja esittelemässä Xamkia yleisesti vieraille. Jännittävää, mutta todella antoisaa ja opettavaista esiintyä isolle yleisölle.
Monimuoto-opiskelu on ollut pääsääntöisesti etätyöskentelyä kotona. Kuvassa assarina toiminut Vilma-kissa, joka toisinaan kertoi vahvasti mielipiteensä minun opiskelustani.
Promoottori-opintojen myötä Studia-messuilla saatiin huippureissu hauskalla porukalla! Messuosastollamme vieraana oli Kymppilinja ja Aste, joten pääsinpä Asteen kainaloon hetkeksi.
Suoritin ensimmäisen harjoitteluni Puutarharavintola Greenerissä tarjoilijan töitä tehden, paikka tarjosi hyvää työkokemusta ja uusia kavereita.
Opintojen yksi huikeimmista kokemuksista oli ehdottomasti päästä toteuttamaan vuoden 2019 Emma Gaalan somemarkkinointia!

Tiina Nykänen, restonomi (AMK) -opiskelija

Kirjoita kommentti

*