Justina Kauta valmistui sosionomiksi viime keväänä Xamkin Kotkan kampukselta. Tässä Justinan viiden listat sosionomin silmin: 5 syytä valita Xamk, 5 syytä valita sosionomikoulutus ja 5 asiaa, jotka olen oppinut opintojen aikana.

5 syytä valita xamk

Justina Kauta valmistui sosionomiksi.Xamkissa on loistavat mahdollisuudet lähteä opiskelemaan tai tekemään harjoittelua ulkomaille. Kansainvälistä vaihtoa on mahdollista lähteä suorittamaan joko kouluun tai harjoittelunmuodossa. Vaihtokohteita on todella paljon, joten uskon että jokaiselle halukkaalle löytyy mieluinen kohde. Itse suoritin harjoittelujakson Tansaniassa, ja se kuuluu ehdottomasti opiskelujen parhaimpiin hetkiin!

Koska kampukset eivät ole todella suuria, on ihmisiin helppo päästä tutustumaan alasta riippumatta. Kampusten ollessa hieman pienempiä tutustuminen muihin tapahtuu lähes itsestään. Omalla kohdallani kaveriporukka koostuu monien eri alojen opiskelijoista, jonka vuoksi kaveriporukka on myös melko laaja. Lisäksi tutustuessa monien eri alojen opiskelijoihin saa myös hyvän käsityksen siitä, mitä muiden opintoihin kuuluu ja mitkä ovat heidän tulevaisuuden työkenttiänsä.

 

Opinnot on helppo räätälöidä itselle sopiviksi. Xamkissa omat opinnot on helppo mukauttaa itselle sopivaksi. Halutessaan opintoja voi nopeuttaa tai vaihtoehtoisesti myös hidastaa, jos eteneminen tapahtuu liian nopeasti. Lisäksi monia opintojaksoja voi suorittaa joko lähiopetuksena tai verkko-opintoina, kumpi vain itselle tuntuu sopivammalta.

 

Perusopintojen lisäksi tarjolla on hauskoja vapaasti valittavia opintojaksoja, kuten esimerkiksi promoottori tai tutorointi. Jokaisen alan opiskelija voi valita opintoihinsa kuuluvaksi myös perusopintojen lisäksi muita hauskoja opintojaksoja. Omalla kohdallani promoottorihommat ja tutorointi ovat antaneet hyvää tasapainoa muiden opintojaksojen rinnalle. Molemmissa opintojaksoissa on päässyt tekemään paljon erilaisia juttuja, esimerkiksi osallistumaan kampustapahtumiin, orientaatioviikon toimintaan, päässyt tekemään oppilaitosvierailuja sekä promoamaan Xamkia erilaisiin tapahtumiin. Lisäksi molemmissa on päässyt tapaamaan monia huippuja tyyppejä!

 

Xamkissa opiskelijat eivät jää yksin ongelmatilanteissa. Ongelmatilanteita voi tulla ja tulee varmasti jokaiselle joskus vastaan ja silloin on tärkeää saada niihin apua. Xamkissa voi pyytää apua riippuen ongelmasta esimerkiksi opettajilta, terveydenhoitajilta, opintopsykologeilta tai vaikkapa opiskelijakunnalta.

 

5 syytä valita sosionomikoulutus

Monipuoliset opinnot tarjoavat laajan pohjan työllistymiselle. Sosionomiopinnot suoritettuaan työllistyminen on mahdollista monille eri työkentille esimerkiksi varhaiskasvatukseen, lastensuojeluun, perhetyöhön, vanhustyöhön tai mielenterveystyöhön. Opintojen aikana saa opintojaksojen myötä hyvän käsityksen mahdollisuuksista ja uskon, että jokaiselle löytyy jotakin.

 

Jo opintojen aikana pääsee kokeilemaan eri työkenttiä esimerkiksi harjoittelujen myötä. Koulutukseen kuuluu harjoittelujaksoja, jotka ovat loistavia hetkiä kokeilla erilaisia työkenttiä. Harjoittelujaksot voi suorittaa omien kiinnostuksenkohteiden mukaan ja kokeilla myös itselle kokonaan uutta työkenttää. Voi olla, että juuri se itselle uusi ja tuntemattomin onkin se oikea työpaikka.

 

Ihmisläheinen ala, jonka vuoksi niin opintojen aikana kuin työelämässäkin kohtaa paljon erilaisia ihmisiä. Sosionomi työskentelee ihmisten kanssa, joten jo opintoihin kuuluu paljon ihmiskohtaamisia. Erilaisten ihmisten kohtaaminen ja heidän kanssaan toimiminen antaa ainakin itselleni lisää energiaa päivään. Lisäksi erilaisten ihmisten kohtaaminen opettaa toisen tilanteeseen asettumista ja vuorovaikutusta.

 

Työ on tärkeää niin yksilölle kuin yhteiskunnallekin. Sosionomina edistetään ihmisten hyvinvointia, jolla on yksilön jaksamisen kannalta merkitystä myös yhteiskunnalle.

 

Yhteisöllisyys opiskelutovereiden kanssa. Koulutukseen hakee usein samanhenkisiä persoonia, joten hyvä yhteishenki opiskelutovereiden kanssa syntyy helposti.

 

5 asiaa, joita olen oppinut opintojen aikana

Joskus on hyvä poistua omalta mukavuusalueeltaan ja kokeilla jotain uutta ennakkoluulottomasti. Vaikka alkuun mukavuusalueelta poistuminen voi tuntua hirveältä ajatukselta, voi se kuitenkin parhaimmillaan tuoda paljon hyvää. Poistumalla omalta mukavuusalueeltaan pääsee haastamaan itseään aivan uudella tavalla ja samalla voi löytää uusia itseä kiinnostavia asioita.

 

Kaikki ei aina ole niin vakavaa. Kun menee posin kautta ja oppii nauramaan myös itselleen, hommat hoituvat helpommin. Myöskään mokaaminen ei ole maailmanloppu, jokainen mokaa joskus ja niistä opitaan.

 

Asioiden aikataulutus. Vaikka edelleen asioiden aikatauluttaminen on välillä vaikeaa, olen kehittynyt siinä huimasti.

 

Avun pyytäminen, jos jokin tuntuu itselle vaikealta. Jokainen varmasti tarvitsee jossain vaiheessa elämää toisen apua, eikä silloin tarvitse jäädä yksin vaikeiden asioiden kanssa, vaan voi pyytää rohkeasti apua.

Ystävien tuki ja seura auttaa kestämään kovempaakin stressiä ja tekee opiskelusta hauskaa! Omalla kohdallani ystävien tuki ja seura on ollut tärkeässä roolissa opintojen aikana. Heidän kanssaan opiskelu on ollut hauskaa ja vaikka välillä stressi meinaa puskea päälle, on siitä yhdessä selvitty.

 – Justina Kauta, sosionomi