Olen Oona Vahvelainen, syntynyt 1998 ja kotoisin Hyvinkäältä. Opiskelen Savonlinnassa liikunnanohjaajaksi. Olen pelannut pesäpalloa 15 vuotta ja nyt on menossa neljäs kausi pääsarjatasolla naisten Superpesistä.

Pelaan pesäpalloa Hyvinkään Tahkossa Suomen korkeimmalla sarjatasolla. Tärkeimmät saavutukset ovat pääsarjatasolle nousu ja pelaaminen siellä sekä lukuisat juniorivuosien SM-mitalit.

Savonlinnassa opiskellessani haasteellisinta on ollut päästä treenaamaan lajia joukkueen kanssa. Välimatka on ollut pitkä ja vaatinut sen, että olen viikonloppuisin reissannut Hyvinkäälle harjoittelemaan joukkueen kanssa. Opiskelu on ollut melko itsenäistä. Näin on ollut helppo suunnitella aikataulut reenaamiselle ja opiskelulle. Koululta on myös löytynyt hyvin ymmärrystä poissaoloihini viime syksyn pelipäivinä.

Xamkissa ymmärretään ja kannustetaan urheilijoita. Näin urheilun ja opiskelun yhdistäminen on ollut helppoa.

 

Miten urheilu ja opiskelu sopivat yhteen?

Urheilu on opettanut minua pitämään vaatimustason korkeana ja että vapaapäivät kaikesta ovat tärkeitä. Lisäksi urheilu on opettanut aikatauluttamista, tavoitteellisuutta ja toisten kunnioittamista.

Opiskelu on hyvää vastapainoa urheilulle. Opiskellessa saa muuta ajateltavaa ja pääsee täysin irtaantumaan pelaamiseen liittyvistä asioista. Lisäksi koulussa on käyty läpi paljon asioita, jotka ovat tärkeitä urheilijan elämässä. Osa on ollut ennestään jo tuttuja, mutta paljon on tullut uutta tietoa mm. ihmisen elimistöstä, sen toiminnasta ja palautumisesta.

Parasta opiskelussa on se, että on vihdoin löytänyt sen ”oman alan”, joka tuntuu oikealta. Olen aina ollut kiinnostunut liikunnasta ja hyvinvoinnista. Liikunnanohjaajan tutkinto on tosi monipuolinen ja ihmiset tällä alalla ovat samanhenkisiä. Ollaan opiskeltu mm. liikunnanohjaamista ja käyty eri lajikokeiluissa, tutustuttu ihmisen luustoon ja lihaksiin, perehdytty ravitsemukseen ja kuormitusfysiologiaan, uneen ja palautumiseen, terveyteen käsitteenä ja suunniteltu erilaisia terveystempauksia.

Meillä on tosi kiva luokka ja tykkään myös Savonlinnasta paikkana. Tämä on pieni ja kotoisa, missä kaikki pitävät yhtä.

 

Opiskelussa tavoitteeni on kehittää omaa osaamistani tällä alalla ja saada hyvät paperit. Tulevaisuudessa haluan työskennellä liikunnan ja hyvinvoinnin parissa.

 

Kuvaile vähän normaalia päivääsi?

Herään aamulla klo 8 aikoihin. Syön aamupalan ja lähden tekemään fysiikkatreenin. Teen joko juoksutreenin tai terävän puntin. Koulupäivä alkaa yleensä 10 ja loppuu 14-15 aikoihin. Iltapäivästä käyn tekemässä vielä lajitreenin. Illalla saatan avata vielä tietokoneen ja tehdä koulutehtäviä.

Tavoitteeni urheilijana on kehittyä pelaajana joka osa-alueella ja antaa täysi panos siihen, että lähivuosina pelaamme joukkueeni kanssa pääsarjatasolla SM-mitaleista. Pesäpallossa parasta on mahtava joukkue ympärillä ja lajin monipuolisuus. Lajitaitojen lisäksi pesäpallo on myös taktinen peli, joka vaatii älykkyyttä.

Terveisesi niille, jotka miettivät urheilun ja ammattikorkeakouluopiskelun yhdistämistä?

Molemmat vaatii paljon, mutta antaa sitäkin enemmän. Menestyminen vaatii paljon aikatauluttamista ja soveltamista, mutta Xamk on erittäin joustava urheilun suhteen ja opiskelu on myös melko itsenäistä. Opiskelu kannattaa aina. Opiskelun ja urheilun yhdistäminen tuo sopivaa tasapainoa elämään.

Oona on yksi Xamkin sponsoroimista urheilijoista 2021.

 

Oona Vahvelainen
Liikunnaohjaaja (AMK) -opiskelija
Xamkin sponsoriurheilija 2021

Kirjoita kommentti

*