Paula Sainio opiskelee Xamkin Mikkelin kampuksella yhteisöpedagogiksi. Opinnot hän aloitti tammikuussa 2018.

Miksi valitsit yhteisöpedagogikoulutuksen? Entä miksi Xamkin opiskelupaikaksi?

Päädyin koulutukseen monien mutkien kautta. Olin valmistunut vuonna 2015 ja toivoin pääseväni samaiseksi syksyksi johonkin korkeakouluun opiskelemaan. Jo silloin hakuvaihtoehdoissa oli viimeisenä vaihtoehtona yhteisöpedagogin opinnot.

Ei, en päässyt mihinkään opiskelemaan, joten jouduin tyytymään varavaihtoehtooni. Suunnitelma B tarkoitti parin vuoden nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaan opintoja Mikkelissä ja samalla totaalista maiseman vaihtoa. Näiden opintojen päättyessä oli aika hakea uudelleen. Tällä kertaa yhteisöpedagogikoulutus oli noussut jo sijalle viisi ja koulutuksen tarjoaja Humakista Xamkiksi. Osin sen takia, että valtaosa kavereista oli samalla seudulla ja olin jo parin vuoden aikana kotiutunut kaupunkiin. Toisena syynä oli myös se, että koin Xamkin opetustyylin itselleni soveltuvaksi.

Pääsykokeiden jälkeen koitti tuskallinen odotus. Lopputuloksena varasija 6 ja pisteen tai parin ero alimpaan todelliseen varasijoilta sisäänpääsypisterajaan.

Otin käyttöön suunnitelma C:n, joka tarkoitti avoimen yliopiston opintoja. En oikeastaan ehtinyt edes aloittaa opintoja, kun tajusin syksyn yhteishakua olevan jäljellä enää pari päivää. Totesin itsekseni, että jos sittenkin hakisin vielä uudelleen yhteisöpedagogiksi Xamkiin jo kevääksi. Pääsykokeet tulivat ja menivät, ja melko nopeasti sainkin tietää päässeeni sisälle. Ja tässä sitä nyt sitten ollaan!

Millaiset pääsykokeet olivat?

Pääsykokeet koostuivat argumentoivasta esseestä ajankohtaiseen aiheeseen liittyen, jonka lisäksi oli haastattelu sekä kaksiosainen ryhmätehtävä. Pääsykokeet olivat rennot, vaikka mahanpohjassa olikin jatkuvasti pieni jännitys. Jo pääsykokeissa pystyin hyvin tutustumaan mahdollisiin tuleviin luokkalaisiini ja tutoreihin.

Millaista on opiskella ammattikorkeakoulussa?

Opiskelu vaatii vastuullisuutta ja kykyä aikatauluttaa omia menojaan. Monet asioista tehdään käytännön kautta, ja harva kurssi on pelkkää paikallaan istuskelua. Lisäksi moniin kursseihin liittyy ryhmätöitä – tenttejä ei sen sijaan juurikaan ole. Pääasiassa osaaminen tuodaankin esille esimerkiksi essein ja tuntityöskentelyllä.

Mikä on ollut kiinnostavinta opiskelussa?

Kiinnostavinta opiskelussa ovat ehdottomasti vierailut alan työpaikkoihin sekä koululle vierailemaan tulleet alan ammattilaiset. Lisäksi pääsemme tekemään erilaisia käytännön harjoitteita ja töitä sekä omille opiskelijoille että aidoille työnantajille. Onpa sitä tullut kerättyä muutama opintopiste viikon Lapissa vaeltamalla, vieläpä kansainvälisessä porukassa. Tuskin kovin monessa koulutuksessa tulee samanlaista mahdollisuutta.

Kenelle suosittelisit yhteisöpedagogikoulutusta?

Suosittelen koulutusta ihan kaikille, sillä työllistymismahdollisuudet ovat niin laajat. Alalla pärjätäkseen ei välttämättä tarvitse olla supersosiaalinen, vaan aina tarvitaan myös taitavia kuuntelijoita.

Millaiset ovat alasi työnäkymät?

Työnäkymät ovat melko hyvät, sillä tällä alalla ihmisiä on hankala korvata esimerkiksi roboteilla. Töitä on siis aina tarjolla, ja monet ovatkin heti valmistuttuaan päässeet suoraan töihin.

Mikä on mielestäsi parasta Xamkissa?

Parasta Xamkissa on laadukas koulutus. Koska eri koulutusaloja on monia, on helppoa tehdä moniammatillista yhteistyötä, kehittyä eri aloilla ja samalla tutustua muihin opiskelijoihin.

Mitä ovat tulevaisuuden suunnitelmasi?

Tulevaisuuden suunnitelmani ovat tällä hetkellä hieman avoinna, mutta haluaisin tulevaisuudessa työllistyä lasten ja nuorten pariin tekemään esimerkiksi koulunuorisotyötä tai elämyspedagogiikan pariin.

Ikimuistoisin sattuma/tapahtuma opiskelussa tai opiskelijaelämässä?

Olimme ammattienglannin tunnilla, kun yhtäkkiä erään tehtävän seurauksena puheeksi tulivat Sveitsin viralliset kielet. Sujuvasti luokassa tiedettiin kolme kieltä, mutta neljännen kohdalla opettaja lupasi tarjota kahvit sen tietävälle. Kuulemma kukaan ei ole tähän asti vielä tiennyt oikeaa vastausta, joten opettaja toiveikkaana odotti, ettei kukaan tästäkään luokasta sitä tietäisi. Kuitenkin ennen kuin kysymys oli edes lopussa, käteni oli jo ylhäällä. Opettajan ilme ensin viittaavan käteni nähtyään ja sitten oikean vastauksen kuultuaan oli näkemisen arvoinen. Hänen ei auttanut muuta kuin pitää lupauksensa ja tarjota kahvit. Mitenkä sitten tiesin oikean vastauksen? Kannattaa käydä koulut hyvin, sillä koskaan ei tiedä, milloin vaikkapa jo ala-asteella opittua tietoa tulee tarvitsemaan.

 

5 syytä, miksi kannattaa valita Xamk opiskelupaikaksi?

  1. Hyväkuntoiset opiskelutilat
  2. Kaunis ympäristö
  3. Saimaa
  4. Opiskelijoita ympäri Suomea sekä maapalloa
  5. Osaavat ja asiantuntevat opettajat

 

5 syytä, miksi kannattaa opiskella yhteisöpedagogiksi

  1. Monipuoliset työllistymismahdollisuudet niin Suomessa kuin ulkomaillakin aina lapsista vanhuksiin ja erityisryhmiin.
  2. Mukavat opiskelutoverit
  3. Hyvät kansainvälistymismahdollisuudet
  4. Tulevaisuuden ammatti, joka ei heti ole katoamassa
  5. Opintopisteitä voi kerätä vaikka Lapissa vaeltamalla.

 

4 asiaa, jotka olen oppinut opiskelun aikana?

  1. Olen itsenäistynyt valtavasti; enää ei tarvitse huutaa äitiä apuun (kämppistä ehkä välillä).
  2. Olen oppinut priorisoimaan asioita; koulutehtävät ensin, sitten vasta huvi.
  3. Olen oppinut laittamaan halpaa, hyvää ja helppoa ruokaa.
  4. Olen oppinut, että välillä on ihan okei pitää somehiljaisuutta eristäytymällä kaikista mahdollisista (whatsapp)ryhmistä.

 

Paula Sainio, yhteisöpedagogi (AMK) -opiskelija