Projektimme toimeksiantaja on REIM Mikkeli Oy ja teemme Tuppuralaan Ritvalanrinteen rivitalo kiinteistöihin patteriverkoston perussäädön ja ikkunoiden ja ovien tiiveyden kartoituksen. Ritvalanrinteellä on viidessä eri rivitalossa 24 asuinhuoneistoa, jotka sisältävät yksi- ja kaksikerroksisia asuntoja. Ohessa mittaamme poistoilmavirrat niistä asunnoista, joissa on koneellinen poisto (E- ja F-rakennus). Patterit, ikkunat ja ovet kuvaamme lämpökameralla, sekä poistoilmavirrat mittaamme ilmavirtamittarilla. Mittausten aikana suoritamme myös lämpötilamittauksen. Tällä hetkellä olemme siinä vaiheessa projektia, että olemme suorittaneet tyytyväisyyskyselyn ja niiden pohjalta kävimme mittaamassa 16:sta asunnossa. Mittaustuloksia analysoidaan ja teemme loppuraporttia tuloksien pohjalta.

Mittaukset sujuivat hyvin mutta meidän kohdalla ongelmia ilmeni silloin kun akut eivät riittäneet mittalaitteissa ja jouduimme hakemaan koululta lisää akkuja. Asunnoissakaan ei välttämättä ole helppoa mitata ja joissakin asunnoissa vaatehuoneet oli laitettu täyteen tavaraa, jolloin poistoilmavirtoja oli hankala mitata. Emme tietenkään alkaneet tyhjentämään täyttä vaatehuonetta rajallisen ajan vuoksi.

Mittausten alussa ensimmäisissä asunnoissa oli tietenkin pientä säätöä laitteiden kanssa, koska emme ole aiemmin toteuttaneet samanlaisia mittauksia. Vaikka kävimme harjoittelemassa laitteiden käyttöä ennen mittauksia, ei käytännössä mittausten aloitus sujunut niin helposti. Kuitenkin muutaman asunnon jälkeen mittausten suorittaminen sujui todella nopeasti, koska laitteiden käyttö helpottui ja asunnoissa osasimme tehdä juuri sitä mitä pitikin. Aikaa ei mennyt miettimiseen.

Asunnoissa mittaaminen oli kuitenkin sinänsä helppoa, koska poistoilmaventtiilit olivat rakennus kohtaisesti samoissa paikoissa. Ikkunoista, ovista ja pattereista lämpökamera kuvia oli helppo ottaa. Lämpökamera kuvista sai helposti selvää ja niistä ilmeni heti, että vetääkö esimerkiksi oven raosta kylmää ilmaa sisälle. Toisaalta Lämpökamera kuvissa vetoisuus olisi näkynyt vielä paremmin, jos ulkolämpötila olisi ollut matalammalla. Loppujen lopuksi lämpökamerakuvista ja muista mittauksista saatiin hyviä tuloksia.

reim2
Työskentelyä Puupolilla