Opinto-opas, päiväopinnot
Tutustu tarkemmin opintojen sisältöön opinto-oppaassa
Lue lisää päiväopintojen sisällöstäTalotekniikan koulutuksesta valmistut monipuolisiin rakennus- ja LVI-alan tehtäviin sekä kiinteistöjen energiatehokkuuden hallintaan. Työllisyysnäkymät ovat hyvät, ja töitä löytyy niin uudis- kuin korjausrakentamisen parista.
Insinöörikoulutuksessa opit hallitsemaan sisäilmaston vaikutuksia terveyteen ja viihtyisyyteen sekä vaikuttamaan kiinteistöjen energiatehokkuuteen. Saat tietoa ja taitoja uusien energiatuotannon vaihtoehtojen valintaan, elinkaariajatteluun ja talotekniikan ympäristövaikutuksien huomioimiseen.
Saat perustiedot myös talotekniikan muilta osa-alueilta:
Talotekniikka takaa, että rakennuksissa on turvallinen, terveellinen ja viihtyisä sisäilmasto, turvallinen vesihuolto sekä toimivat valaistus-, sähkö- ja viestintäjärjestelmät.
Keskeisin osa talotekniikkaa on LVI-tekniikka, joka Suomessa on korkeatasoista, myös kansainvälisesti vertailtuna. Ajanmukaisen talotekniikan tärkeitä osa-alueita ovat myös tietotekniikan sovellukset ja rakennusautomaatio.
LVI-tekniikan tavoitteena on aikaansaada ja ylläpitää rakennuksissa haluttu, ulkoisista tekijöistä riippumaton terveellinen ja viihtyisä sisäilmasto energiataloudellisesti. LVI-tekniikan tehtävänä on myös toteuttaa ja ylläpitää rakennusten vesi- ja viemärihuolto terveyttä vaarantamatta ja haittaa aiheuttamatta.
Talotekniikan insinööri (AMK) -tutkinnon suoritettuasi sinulla on Suomen rakentamismääräyskokoelman edellyttämä koulutuksellinen pätevyys toimia LVI-alan suunnittelu- ja työnjohtotehtävissä.
automaatiotekniikka | energiatehokkuus | ilmanvaihto | lämmitys | rakennustekniikka | sisäilmasto | sähkötekniikka
Talotekniikan koulutuksessa opiskelet
Ydinosaamisen opintomoduulit ovat
Täydentäviin opintoihin voit valita 15 op:n laajuiset ammatilliset opinnot. Vapaasti valittavia opintoja sisältyy tutkintoon 15 op. Näihin voit sisällyttää mitä tahansa korkeakoulutasoisia opintoja.
Opintoihin kuuluu lisäksi 30 op:n laajuinen harjoittelu, mikä tarkoittaa käytännössä 20 viikon työskentelyä alan työtehtävissä. Opintojen päätteeksi tehdään 15 op:n laajuinen opinnäytetyö. Esimerkkejä opinnäytetöistä sähkö-, talo- ja biotuotetekniikan koulutuksista. Vuosijulkaisu 2021.
Talotekniikan koulutuksella on käytössään nykyaikaiset laboratoriotilat, joissa teoriassa opittuja asioita pääsee soveltamaan käytännössä. Laboratoriotilojen sisälle on rakennettu pientalo, jossa erilaiset talotekniset järjestelmät ovat esillä tutustumista ja mittauksia varten.
Xamkin talotekniikan insinööriopiskelijat harjoittelevat projektitoimistojen pyörittämistä todellisissa hankkeissa oikeille asiakkaille. ”Projekti on tarkkaan suunniteltu ja aikataulutettu työ tietyn päämäärän saavuttamiseksi.” Ja niitähän kiinteistö- ja rakennusalalla riittää.
Lue lisää projektityöskentelystä Sähkömaailma -lehdestä.
Päiväopinnot ovat lähiopetusta Xamkin Mikkelin kampuksella maanantaista perjantaihin pääsääntöisesti klo 8–16 välisenä aikana.
Monimuoto-opinnoissa pohjakoulutusvaatimuksena on toisen asteen tutkinto ja kolmen vuoden työkokemus alalta. Koulutus on mahdollista suorittaa työn ohella. Opetusta järjestetään loppuviikosta/viikonloppuisin (torstai-iltana sekä perjantai- ja lauantaipäivisin) keskimäärin kaksi kertaa kuukaudessa. Osa opetuksesta pidetään Mikkelin kampuksella ja osa aikaan ja paikkaan sidottuna etäopetuksena. Etäopetuksen määrä vaihtelee opiskeluvuosittain ja lukukausittain meneillään olevista opintojaksoista riippuen.
Lähiopetuksessa pyritään käytännön tekemiseen ja hyödynnetään laboratorioissa työskentelyä. Opetusta järjestetään kolmen ja puolen vuoden ajan. Tämän jälkeen opinnäytetyön tekemiselle on varattu aikaa puoli vuotta.
Xamkin opiskelijoilta edellytetään omien päätelaitteiden käyttöä (esim. kannettavia tietokoneita). Lisätietoja löydät Xamkin nettisivulta.
Talotekniikan koulutuksella on lisäksi koulutuskohtainen laitesuositus, sillä koneiden tulee soveltua myös suunnitteluohjelmien käyttöön. Talotekniikan koulutuksen laitesuositus on seuraava:
Seuraa Xamkin talotekniikan koulutusta Instagramissa: xamktalotekniikka.
Tutustu tarkemmin opintojen sisältöön opinto-oppaassa
Lue lisää päiväopintojen sisällöstäTutustu tarkemmin opintojen sisältöön opinto-oppaassa
Lue lisää monimuoto-opintojen sisällöstäTutustu valintaperusteisiin, pääsykokeisiin ja hakukelpoisuusvaatimuksiin Opintopolussa
Lue lisää valintaperusteistaTalotekniikan insinöörit sijoittuvat työmarkkinoille hyvin. Kiinteistöjen ylläpitoon, korjaamiseen ja uudistuotantoon tarvitaan jatkuvasti uusia osaajia. Kiristyvien energiamääräysten vaatimukset ja rakennusten sisäilmaongelmien ratkaiseminen vaativat ammattilaisten työpanosta. Rakentamisella on myös merkittävä rooli kestävässä kehityksessä ja tämä luo mielenkiintoisia työtehtäviä.
Insinööritutkinnon suoritettuasi voit työllistyä sekä suunnittelutehtäviin että rakennustyömaille ja kiinteistöjen ylläpitoon. Talotekniikkateollisuuden palveluksessa on useita uramahdollisuuksia alan insinööreille.
Talotekniikan insinööri voi toimia myös itsenäisenä yrittäjänä. Kansainväliseen toimintaan ja vientiin liittyen on tarjolla tehtäviä myös ulkomailla.
Tehtävänimikkeitä voivat olla:
Xamkissa opintoihin kuuluu alusta alkaen paljon erilaista yhteistyötä työelämän kanssa.
Lue tarinoita, katso videoita ja tutustu työelämän tarjoamiin mahdollisuuksiin Xamkissa!
Lue lisää työelämäyhteistyöstä1. Meiltä saat koulutuksen, jota työelämä arvostaa.
2. Joustavat opiskelutavat. Voit valita oman oppimisväyläsi ja yhdistellä erilaisia tapoja opiskella.
3. Rento ja yhteisöllinen opiskeluympäristö, viihtyisät kampukset.
4. Toimivat opiskelijan tukipalvelut – meillä saat tukea ja apua sekä ohjausta. Et jää huolinesi yksin.
5. Mahdollisuus lähteä opiskelu- tai harjoitteluvaihtoon ympäri maailmaa.
YAMK-tutkinnot opiskellaan Master Schoolissa. Se on Xamkin opiskelija- ja oppimisyhteisö, joka tarjoaa sinulle valinnan mahdollisuuksia oman urapolkusi ja ammatillisen verkostosi rakentamiseksi.
Lue lisääKun suoritat tekniikan ammattikorkeakoulututkinnon hyvin arvosanoin, ja valinnaisina opintoina syvennät erityisesti matemaattis-luonnontieteellistä osaamistasi, sinulla on hyvä mahdollisuus hakeutua jatkamaan opintojasi Aalto-yliopistossa tekniikan 2-vuotisessa maisteriohjelmassa. Valinnat yliopiston maisteriohjelmiin ovat kilpailullisia ja perustuvat pääsääntöisesti aiempien opintojen perusteella saatuun näyttöön. Pääsykokeita ei järjestetä.
Mahdollisuus hakeutua tekniikan jatko-opintoihin Aalto-yliopiston maisterikoulutukseen.
Lehtori Johanna Arola
puh. 040 670 5424
johanna.arola@xamk.fi
Hakijapalvelut
hakijapalvelut@xamk.fi
044 702 8891 tai 040 585 6610