Niko Kinnunen on rakennustekniikan insinööriopiskelija teollisen puurakentamisen koulutuksessa Savonlinnassa. Neljännen vuoden opiskelijana opinnot ovat jo loppusuoralla, ja opintojen ohella ehtii myös työskennellä Xamkin TKI-hankkeessa.

Xamkin Savonlinnan kampus tarjoaa opiskelijoilleen upeat puitteet opiskeluun, niin ammattitaitoisten opettajien, hienon kampuksen kuin uusien laboratoriotilojenkin myötä. Opiskelijoista muotoutuu rautaisia ammattilaisia, joilla on mahdollisuudet kehittyä halunsa mukaan, kehittää omaa osaamistaan sekä olla osana kehittämässä tulevaisuuden osaamista tutkimustyön parissa. Monipuoliset koulutusvaihtoehdot sekä kampuksen tiivis yhteisö luo mahdollisuudet laajaan osaamisen kehittämiseen, ja opiskelijoiden on helppoa verkostoitua jo opintojen aikana. Tässä artikkelisarjassa tutustutaan Savonlinnan kampuksen koulutusaloihin, ja ääneen pääsevät opiskelijat itse.

Niko Kinnunen, 24, opiskelee Savonlinnassa rakennustekniikan insinööriksi teollisen puurakentamisen koulutuksessa. Neljännen vuoden opiskelijana opinnot ovat jo pitkällä, ja opintojen aikana Kinnunen on työskennellyt myös TKI-puolella (Tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta). Xamkiin hän päätyi hakemaan, koska Savonlinna on hänelle tuttu kaupunki ja rakennusinsinöörin koulutus kiinnosti. Hakuprosessi oli Kinnuselle suoraviivainen.

“Kävin etänä ensimmäisen pääsykokeen. Sain kutsun toiseen vaiheeseen, mutta ennen toisen vaiheen koetta sain tiedon, että minut oli valittu opiskelijaksi todistusvalinnalla.”

“Rakennusala on ehdottomasti tuntunut omalta,” Kinnunen toteaa hymyillen. Kiinnostus alaa kohtaan on poikinut myös opiskelun lisäksi töitä TKI-hankkeissa, joissa Kinnunen toimii projektityöntekijänä. Xamkissa on vuositasolla käynnissä lähes 300 hanketta. Hankkeilla tuodaan alueelle kansainvälistä osaamista sekä yhteistyömahdollisuuksia, ja kansainvälisten kumppaneiden kanssa ratkotaan yhteisiä tulevaisuuden haasteita.

Savonlinnan kuitulaboratoriossa osaaminen ja laboratoriot ovat vahvoja biotuote- ja kuitutekniikan, jätevesien puhdistuksen, ympäristöturvallisuuden, puun modifioinnin sekä energiatekniikan aloilla. Xamkissa tehdään myös yhteistyötä lähes 400 yrityksen kanssa tutkimus- ja kehittämishankkeissa, tilaustutkimuksessa sekä pilotointi- ja analyysipalveluissa. “Opetuksen ja TKI:n välinen yhteistyö on toiminut hyvin, ollaan paljon tekemisissä toistemme kanssa,” Kinnunen kertoo. 

Käytännönläheistä opiskelua

Kinnunen kertoo, että rakennustekniikan alalla lasketaan paljon. Rakennustekniikan insinöörikoulutukseen kuuluu teorialuentojen lisäksi muun muassa laskuharjoituksia, mittaus- ja laboratoriotöitä. Ammatilliset opintojaksot toteutetaan pääosin luokkaopetuksena tai laboratorio- ja projektityöopetuksena, joissa opiskelijat oppivat tuntemaan alueen yrityksiä ja muita sidosryhmiä, sekä niiden tarjoamia työmahdollisuuksia jo opintojen aikana.

 Opintojen alussa kävin tehovalmennuskursseilla, esimerkiksi fysiikassa ja matematiikassa, ja niistä oli todella hyötyä.

 

Pienellä kampuksella yhteisö on tiivis

Xamk tarjoaa opiskelijoilleen paljon erilaisia tukipalveluja opintoihin ja arkeen opintojen aikana. Xamkissa opiskelijan käytettävissä on tehovalmennuksien lisäksi esimerkiksi opintopsykologi, erityisopettaja, opiskeluhyvinvoinnin asiantuntija sekä paljon erilaisia liikuntapalveluja. Opiskelijoille on erilaisia harrastusryhmiä, joiden kautta opiskelijat voivat löytää uusia kiinnostuksen kohteita ja tutustua muihin opiskelijoihin. Myös tutorit, aiemmin opintonsa aloittaneet opiskelijat, järjestävät tekemistä ja toimivat tukena ja vertaisohjaajina uusille opiskelijoille.

Mulle on jäänyt hyvä vaikutelma opiskelijayhteisöstä. Kaikki otetaan huomioon ja kaikki on tasavertaisia, Kinnunen arvioi.

 

Noin 1500 opiskelijan kampus Savonlinnassa on yhteisöllinen ja tiivis, minkä johdosta opiskelijan on helppo lähestyä niin opettajia, muuta henkilökuntaa kuin muita opiskelijoitakin. Pienemmällä kampuksella tulevat kasvot ja ihmiset tutuiksi, ja yksilöllinen opintojen ohjaus on helpompaa. Savonlinnan kampuksella panostetaankin yksilölliseen ja korkealaatuiseen opetukseen, toimiviin tiloihin ja hyvän yhteistyöhön. Apua opintoihin saa helposti eikä vastauksia joudu odottamaan kauaa.

Savonlinnassa asuminen ja arki on helppoa, välimatkat ovat lyhyitä ja palvelut ovat helposti saatavilla. Opiskelijoille on tarjolla asuntoja läheltä kampusta tai kuitulaboratoriota, joista osa on jopa Saimaan rannalla. “Mie asun rivitalossa kaupungin laidalla. Täällä on mukavaa asua, ihmiset on mukavia ja luonto on lähellä. Se on varsinkin minun mieleen,” Kinnunen hymyilee. Saimaan ympäröimä Savonlinna on mainio paikka nauttia luonnosta arjen keskellä. Kaupungin keskusta on rakennettu kolmelle saarelle, joiden rantoja pitkin kiertävät upeat lenkkeilyväylät.

Kinnusen terveiset ammattikorkeakouluun hakeville ja alasta kiinnostuneille on selvät: “Jos tekniikan ala kiinnostaa, ja varsinkin puurakentaminen kiinnostaa, niin tänne kannattaa hakea,” hän rohkaisee.