Kristiina Liitsola on 2.vuoden tradenomiopiskelija Kouvolasta. Kristiina pitää tärkeänä, että ammattikorkeakoululla on  hyvät suhteet yritysmaailmaan, jotta työkokemusta on helppo saada jo opiskeluaikana. Hän itse on saanut koulun kautta mahdollisuuksia osallistua messuille sekä tehnyt sijoittamiseen liittyneen tapahtuman suunnittelun, somemarkkinoinnin ja järjestämisen.

Hei Kristiina, mitä opiskelet Xamkissa?

Opiskelen liiketaloutta Kouvolan kampuksella ja erikoistun tällä hetkellä taloushallintoon. Koulutukseen hain, koska minua on aina kiehtonut talous, joka koskettaa meitä jokaista ihan jokapäiväisessä elämässä.

Millaista opiskelu on Xamkissa?

Opiskelu Xamkissa on antoisaa ja samalla sopivan haastavaa. Olen itse päivätoteutuksessa, eli lähiopetus tapahtuu pääosin arkisin päiväsaikaan. Lähiopetus on kuitenkin vain murto-osa kaikista opinnoista, sillä etä- ja ryhmätehtäviä on hyvin paljon. Oikeastaan jokaisella kurssilla.

Liiketaloudessa kaikki aloittavat ensimmäisenä vuotena liiketalouden perusopinnoilla, jonka jälkeen valitaan oma erikoistumisala. Perusopinnot sisältävät kattavan pohjan talouden asioista, joten ei tarvitse huolehtia, vaikket olisikaan ennen opiskellut liiketaloutta esim. ammattikoulussa. Ensimmäisen vuoden kursseja on mm. yrityksen taloudesta, yritystoiminnasta ja kauppaoikeudesta. Perusopinnot antavat myös paremmin näkemystä opintoihin ja omiin kiinnostuksen kohteisiin, jolloin erikoistumisala on helpompi valita.

Taloushallinnon erikoistumisala sisältää monipuolisesti kursseja liittyen taloushallinnon tehtäviin. Olemme opiskelleet muun muassa palkanlaskentaa, kirjanpitoa ja analysoineet tilinpäätöksiä. Lähiopetuksessa käymme läpi perusteita ja harjoittelemme erilaisten taloushallinnon ohjelmien käyttöä. Lähiopetuksessa kartutettuja tietoja ja taitoja pääsee syventämän erilaisissa ryhmätehtävissä, joita oikeastaan jokaisella kurssilla on. Useiden ryhmätöiden tekeminen valmentaa samalla jo työelämää varten kartuttamalla monipuolisesti erilaisia ryhmätyötaitoja.

Mikä on Xamkissa parasta?

Xamkissa parasta on ehdottomasti vapaus muokata opiskeluaika mieleisekseen. Itse esimerkiksi olen kiinnostunut aktiivisesti niin opiskelusta, opiskelija-aktiivi toiminnasta sekä yritysyhteistyöstä. Koulu mahdollistaa omien opintojen lisäksi kurssien oton toiselta erikoistumisalalta ja jopa muista tutkinnoista. Voit siis opiskella esimerkiksi liiketaloutta, mutta ottaa kursseja myös muodin- ja puvustuksen taikka graafisen suunnittelun puolelta.

Ammattikorkeakoululla on myös hyvät suhteet yritysmaailmaan, joten työkokemusta on helppo saada jo opiskeluaikana. Esimerkiksi itse olen koulun kautta ollut mm. useilla messuilla messuemäntänä ja osallistunut sijoittamiseen liittyneen tapahtuman suunnitteluun, somemarkkinointiin ja järjestämiseen.

Kaiken tämän lisäksi Xamkissa on mahdollisuus osallistua myös monenlaiseen yhdistystoimintaan, joka tukee usein omaa opiskeluakin. Xamk haluaa myös koko ajan kehittyä ammattikorkeakouluna ja itse olen ainakin kokenut, että opiskelijoiden mielipidettä kuunnellaan!

Oletko tehnyt työharjoittelua? Jos olet niin kerrotko hieman siitä?

Tein kesällä 2018 perusharjoittelun pankissa. Olin alkukesän ensin työharjoittelussa 7 viikkoa, jonka jälkeen jatkoin heillä kesätöissä aina opintojen jatkumiseen saakka.

Työharjoittelussa oli mahtava huomata, että ensimmäisen vuoden opinnot olivat hyvin käytännönläheisiä ja tietotaito tuli käyttöön. Esimerkiksi talousmatematiikan kurssi korko- ja lainalaskuineen valmensivat hyvin työhön pankissa.

Työharjoittelun aikana tutustuin päivittäisiin raha-asioihin ja pankin asiakaspalveluun. Toimenkuvaani kuuluivat muun muassa asiakkaiden kortti-, verkkopankki- ja tiliasiat, sekä lopulta myös kuolinpesät. Työharjoittelussa minua perehdytettiin loistavasti ja vastuuta sain juuri sopivasti. Kesätyön aikana palvelin konttorilla sekä invirtaa (eli sisääntulevia asiakkaita) sekä ajanvarauksella tulevia asiakkaita.

Työharjoittelu ja sitä seurannut kesätyö olivat hyvin antoisia ja opettavaisia kokemuksia!

Mikä on parasta opiskelukaupungissasi?

Kouvolassa on parasta sen pieni koko, sillä kaikki palvelut ovat melko lähellä ja opiskelijayhteisö on tiiviis. Kouvola on myös loistava kaupunki opiskelijan kukkarolle! Helsingin seudulta muuttaneena ilahduin kovasti Kouvolan melko alhaisista vuokrahinnoista ja asuntojen hyvästä saatavuudesta.

Mitä haluaisit tehdä tulevaisuudessa ja miksi?

Tulevaisuudessa toivon työskenteleväni finanssialalla esimerkiksi pankissa. Pankkiala kiinnostaa, koska siellä saisin työskennellä talouden ja numeroiden parissa tehden samalla merkityksellistä asiakaspalvelutyötä ihmisten keskuudessa!

Kiitos haastattelusta ja tsemppiä opiskeluun!