Työskennellessäni ympäristöterveydenhuollossa kohtaan työssäni tasaisin väliajoin uusia tuulia. Uudet tuulet puhaltavat yleensä lakirintaman puolelta, sillä perustuuhan työni suurimmalta osin juurikin lainsäädäntöön.

Tämänhetkinen voimakkain ja puuskaisin uusi tuuli omassa työelämässäni on ehdottomasti uusi tupakkalaki, joka antaa mm. taloyhtiölle mahdollisuuden hakea tupakointikieltoa taloyhtiön parvekkeille ja asuinhuoneistoon. Kieltoa haetaan kunnan terveydensuojeluviranomaiselta. Uusi tupakkalaki tuli voimaan 15.8.2016. Uuden tupakkalain 79. § tuli voimaan 1.1.2017. Kyseinen pykälä koskee taloyhtiön tupakointikiellon hakemista.

Itse koen lainsäädännön muutokset aluksi jännittäviksi, koska niiden myötä tulee toisinaan paljon uutta opeteltavaa. Miten tämä uusi laki tulee käytännössä toteutumaan, sen aika näyttää. Suunta on joka tapauksessa mielestäni oikea, iso EI tupakalle.

Blogin alussa mainitsin uusien lakien tuovan uusia tuulia työelämääni. Toki näitä uusia tuulia saattaa toisinaan puhaltaa myös muualta kuin lakirintamalta. Edellä mainitun tupakkalain uudistuksen lisäksi omaan työelämään puhaltaa kaupungin puolelta uutta raikasta tuulta. Työskentelen Helsingin kaupungilla, jossa on tällä hetkellä menossa organisaatiorakenteessa todella iso muutos. Molemmat edellä mainitut muutokset ovat isoja, ja ne jännittävät, kaikki uusihan jännittää. Toki uudet tuulet ovat aivan varmasti tervetulleita, ettei pääse liikaa tunkkaistumaan.

Niin kuin sanonta, ei kahta ilman kolmatta, tässä vielä yksi tuuli, joka jäi alussa mainitsematta. Tämä tuuli on näistä tuulista ensimmäinen, joka alkoi iloisesti puhaltamaan 1.9.2015 ja joka jatkuu yhä. Tämä tuuli sai alkunsa Mikkelin ammattikorkeakoulusta, jonne pääsin opiskelemaan ympäristöteknologian ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Tuulen olisi tarkoitus tyyntyä syyskuuhun mennessä.

Näitä kaikkia kolmea edellä mainittua tuulta yhdistää se, että nämä tuulet olivat tai ovat melko lyhytkestoisia, vaikkakin napakoita. Tämän aasinsillan kautta viimeiseen vaan ei vähäisempään tuuleen. Tämä tuuli puhaltaa lämpimästi, lempeästi ja joskus myrskyisesti. Tämä tuuli jatkaa yhä tuulemistaan. Tämä tuuli on ainut tuulista, jonka en halua päättyvän. Tämä tuuli on minun ja rakkaan vaimoni avioliiton synnyttämä tuuli, joka alkoi lempeästi puhaltamaan 31.7.2016.

 

Jari Mattila, ympäristötarkastaja
ympäristöteknologia (YAMK) -opiskelija

 

Kirjoita kommentti

*