Tiesin heti aikaisempien opintojeni päätyttyä, että jatkan jossain vaiheessa suorittamaan ylempää tutkintoa. Elämään sisältyy kuitenkin myös paljon muitakin asioita kuin opiskelu, esimerkiksi perheen perustaminen ja työelämään astuminen. Meni joitakin vuosia, kun ajatus kypsyi päässä, minkä jälkeen vihdoin ja viimein päätin aloittaa opinnot. Motivaatio oli korkealla ja koin, että totta kai opinnot tulevat hoitumaan hyvin vaikkakin haastavasti työn ja lasten ohella.

Ylemmät ammattikorkeakouluopinnot on suunniteltu suoritettaviksi työn ohella.

 

Ylemmät ammattikorkeakouluopinnot on suunniteltu suoritettaviksi työn ohella. Vaikkakin koulu sijaitsi toisella paikkakunnalla, siellä ei onneksi tarvinnut käydä kuin kerran kuussa parin päivän reissuilla. Tämä oli hyvin toteutettavissa eikä tuntunut liian raskaalta. Toinen juttu oli itsenäisesti suoritettava työmäärä, sitä oli kyllä ihan kiitettävän paljon.

Työt ja lapset veivät päivistä suurimman osan, joten tehtävien teko jäi iltoihin ja monesti lopetin niiden teon yömyöhään. Onneksi välillä oli kausia, jolloin ei iskenyt päälle kaikki deadlinet ja sai välillä hengähtää.

Xamkissa ylemmät ammattikorkeakouluopinnot oli hyvin ja joustavasti suunniteltu. Alkuun oli toki lähiviikonloppuja, mutta loppuvaiheen opintoihin oli tarjolla paljon etäopintoja. Opinnäytetyöohjaukset hoituivat kätevästi videoyhteydellä, ja opinnäytetyöseminaarikin hoitui yllättäen etänä. Opettajat tarjosivat tukea ja apua aina tarvittaessa.

Opiskelujen suorittaminen vie noin kolme vuotta (minulla siihen meni se kolme vuotta), ja mielestäni se on hyvin realistinen tavoite perheen ja töiden ohella. Opinnot saisi kyllä puserrettua lyhyempäänkin aikaan, mutta itse koin, että se olisi tullut liian raskaaksi.

Kolmen vuoden tahti antaa kuitenkin mahdollisuuden jakaa kursseja tasaisesti ja mahdollisuuden pitää välillä lomaakin. Loppujen lopuksi oma elämä ja jaksaminen pitää ottaa huomioon eikä turhaan ajaa itseään loppuun. Opinnäytetyön tekoonkin jää tällä tavalla hyvin aikaa.

Omat opintoni ovat nyt loppumaisillaan, ja tässä vaiheessa voi vaan ihmetellä, että olipa urakka! Aikuisopiskelu eroaa täysin nuorempana suoritetuista päiväopinnoista. Se on raskasta, eikä opintojen suorittamiseen pysty keskittymään ihan niin hyvin kuin haluaisi. Tärkeintä on hyvä suunnittelu ja aikataulutus sekä vahva motivaatio. Itselleen kannattaa asettaa realistinen tavoite opintojen suorittamisen suhteen ja kannattaa muistaa, että perheellekin pitää jättää aikaa.

 

Paulina Malin
Sähköinen asiointi ja arkistointi, tradenomi (ylempi AMK)

Kirjoita kommentti

*