Kotkalainen Reija Elminen opiskelee Xamkissa sosionomikoulutuksen polkuopintoja. Polkuopinnot tarkoittavat tutkinnon ensimmäisen vuoden opintojen suorittamista avoimessa ammattikorkeakoulussa.

Vuosia kaupan alalla työskennellyt Reija toteutti vuoden alussa pitkäaikaisen haaveensa korkeakouluopinnoista. Hän valitsi sosionomiopinnot, koska haaveilee työskentelystä erityislasten ja -nuorten parissa. Alkaneet opinnot ovat Reijan mielestä olleet sekä antoisia, että vaativia:

”Olen tykännyt paljon sosionomiopintojen sisällöistä. Koen nyt jo oppineeni paljon uutta. Tunnen myös valinneeni itselleni oikean alan. Vaativalta on tuntunut opintojen aikataulutus, varsinkin, kun valitsin tähän alkuun yhden kurssin lisää opetussuunnitelman ulkopuolelta. Haastavinta on ollut opetella tieteellistä kirjoittamista.”

Reijan suorittamat polkuopinnot järjestetään kokonaisuudessaan verkossa. Reijalle verkko-opinnot olivat oikea vaihtoehto ajankäytöllisten syiden takia.

Verkko-opinnot vaativat itsekuria ja motivaatiota.

 

”Verkko-opinnot vaativat itsekuria ja motivaatiota. Kun on omien aikataulujensa herra, pitää itseä patistaa, että saa tehtävät tehdyiksi määräajassa. Kun en ole kymmeneen vuoteen opiskellut, siinä on omat haasteensa. Opiskelijaksi muuntuminen on vapaa-ajan, perheen ja opintojen yhteensovittamista.”, Reija pohtii.

Reija ei ole kuitenkaan kaivannut lähiopetusta. Ryhmällä on verkossa Teams-keskusteluryhmä, jossa voi kysyä virtuaalisesti neuvoa opiskelukavereilta. Tehtävänantoja koskien hän on ajoittain kaivannut opettajan tavoittamista muutenkin kuin sähköpostilla.

”Tehtävänannot ovat olleet selkeitä, mutta joskus tekisi mieli kysyä tarkentavia kysymyksiä opettajilta. Tehtävät ovat olleet suurilta osin kirjoitustehtäviä. Mukana on kuitenkin myös ryhmätöitä ja ryhmäkeskusteluja verkossa.”

Reijan haaveena on paikka tutkinto-opiskelijana läheisellä Kotkan kampuksella. Hän aikoo hakea opiskelupaikkaa avoimen väylän haussa. Kaksi kertaa vuodessa auki olevassa avoimen väylän haussa hän voi hakea opiskelupaikkaa sitten, kun on suorittanut riittävän määrän opintopisteitä polkuopinnoissa. Hän suosittelee polkuopintoja erityisesti alanvaihtajille:

Polkuopinnot ovat hyvä tapa kokeilla, olisiko tämä itselle sopiva ala.

 

”Polkuopinnot ovat hyvä tapa kokeilla, olisiko tämä itselle sopiva ala. Polkuopinnot hyväksiluetaan osaksi tutkintoa, jos päättää hakeutua jatkamaan opintoja tutkinto-opiskelijana”, Reija vinkkaa.

 

Ilmoittautuminen Xamkin polkuopintoihin kaksi kertaa vuodessa: elokuussa ja joulukuussa.
Lue lisää polkuopinnoista sivulla www.xamk.fi/polkuopinnot