Helsinkiläinen valtiotieteiden maisteri Pauliina Frouin halusi asiantuntijaksi julkiselle puolelle. Haave toteutui YAMK-tutkinnon valmistuttua.

Hän pääsi julkiselle puolelle asiantuntijaksi heti YAMK-tutkinnon suoritettuaan.

Helsingissä koko ikänsä asunut Pauliina Frouin opiskeli valtiotieteiden maisteritutkintoonsa myös sosiologiaa ja nuorisotutkimusta, sillä mieli paloi tekemään jotain ihmisten hyväksi.

Haave muistutteli itsestään hänen työskennellessään kasvuyrityksessä. Kun asiantuntijatehtäviä ei löytynyt hakemista huolimatta, hän lähti opiskelemaan yhteisöpedagogin YAMK-tutkintoa.

”Tein varmaan miljoonia työpaikkahakemuksia ennen kuin aloin opiskella. Sain maisteriopinnoista yllättävän paljon luettua hyväksi opiskeluun.”

Koulu joustaa

Perheen talous ei kärsinyt omaehtoisesta opiskelusta työttömyystuella.

”Kivointa oli olla paikan päällä Mikkelissä kolme päivää kuukaudesta. Jos joskus lähijaksolle tulo oli vaikea järjestää, oppilaitos jousti ja pystyin tekemään itsenäisesti opintoja.”

Opintojen aloitusvaiheessa perheen pienet olivat 3- ja 5-vuotiaita. Lapset olivat päivät tarhassa, joten täysipäiväinen opiskelu sujui hyvin.

”Muistan, että istuin keittiössä pöydän ääressä opiskelemassa, välillä kävin yliopiston kirjastolla, minulle hankittiin läppäri ja mies auttoi kotitöissä. Kun eskarilainen oli lomalla, pystyin lomailemaan samaan aikaan.”

Viestintä auttaa monessa

Valinnaisiksi aineiksi valikoitui muun muassa johtamista ja viestintää. Lastensuojeluun hän perehtyi Kouvolan kampuksella.

”Tykkäsin opiskelusta hirveästi. Viestintä auttaa ihmisläheisessä työssä. Johtaminen taas on pitkälti viestintää. Motivaatio oli tosi hyvä, kun tiesi mitä haluaa.”

Opiskeluun kuului paljon asiantuntijavierailuja ja verkkokursseja keskusteluineen. Kaikki opiskelumateriaali löytyi sähköisestä Moodle-oppimisympäristöstä.

Opinnäytetyössään hän tutki ammatillisessa koulutuksessa olevien nuorten kokemaa seksuaalista häirintää. Työ syntyi liki 100 nuoren haastattelututkimuksen pohjalta.

Opinnot valmistuivat ennätysajassa 1,5 vuodessa. Aluksi Pauliina Frouin etsi töitä, joissa saisi tehdä asioita nuorten hyväksi.

”Opiskelukavereilta löytyi vinkkejä työpaikoista eli opintojen aikana sain myös verkostoiduttua yhteisöpedagogien kanssa ja kuulin, minkälaista alalla on tehdä töitä.”

YAMK-tutkintotodistuksen hän sai käteen ennen joulua, ja asiantuntijatehtävät TE-toimistossa alkoivat heti tammikuun alussa. Asiakkaat ovat aikuisia.

”Tutkinnon jälkeen oli paljon varmempi olo hakea töitä, ja kaikki kävi lopulta tosi nopeasti.”

Kohti kipinää

YAMK-tutkintoa hän suosittelee vilpittömästi kaikille muillekin, jotka miettivät jatko-opintoja.

”Voi kuulostaa lattealta, mutta kun kipinä syttyy, sitä kohti kannattaa mennä. Asiat voivat tapahtua nopeasti tai hitaasti, mutta kivet kannattaa kääntää. Olen supertyytyväinen, että aloitin opiskelut.”

Pauliina Frouin vakuuttaa, että käytännön asiat järjestyvät, kun opiskelupäätös on tehty.

”Ihmiset saattavat ajatella, että on jonkin ulkoisen asian syytä, ettei opintoja tule aloitettua. Uskon, että enemmän sitä katuu, ellei kokeile.”

Parhaillaan Pauliina Frouin tekee toista määräaikaista työsuhdetta TE-toimistossa.

”Tavoitteenani on nyt virka. Ihastuin Mikkeliin niin, että katselen joskus toisella silmällä paikkoja myös sieltä.”

 

Teksti ja kuvat: Päivi Kapiainen-Heiskanen

Kirjoita kommentti

*