Paljastamatta tarkkaa ikääni voin kertoa, että ysärimuodin olen jo kertaalleen kokenut. Työkokemustakin on 17 vuodelta. Ennen kuin aloitin liiketalouden opiskelut Xamkissa, toimin aluepäällikkönä. Olin ajautunut kaupan alalle ja vaikka toimenkuvani oli monen unelma-ammatti, en kokenut sitä omakseni. Syventävä harjoittelu on ollut mahdollisuus työskennellä ja hankkia kokemusta osana Xamkin viestinnän ja markkinoinnin tiimiä alalla, joka minua aidosti kiinnostaa.

…vaikka toimenkuvani oli monen unelma-ammatti, en kokenut sitä omakseni

 

Kieltämättä, aluksi tuntui vähän nololta esitellä itsensä harjoittelijana. Motivoivin kommentti tuli eräältä Xamkin kv-tiimin työntekijältä, kun hieman häpeillen esittelin itseni ja kerroin, että olen vasta tässä vaiheessa elämääni suorittamassa syventävää harjoittelua: ’Ei kai sille harjoittelulle ole mitään ikärajaa asetettu!’.

Niinpä, ei olekaan ja joka päivä olen oppinut jotakin. Jo heti ensimmäisenä päivänä opin, että suomessa työaikaan sisältyy lakisääteinen kahvitauko ja sen voimilla olenkin pärjännyt monta pitkää harjoittelu päivää.

Mitä harjoittelija sitten tekee? Saatoin käyttää kokonaisen työpäivän liimaten tarroja tuhansiin hakijan oppaisiin valittaen puutuneista pakaralihaksista. Seuraavana päivänä seisoinkin työn puolesta Laura Voutilaisen perässä narikkajonossa Emma Gaalan VIP-alueella. Onko tämä nyt sitä kuuluisaa työelämän tasapainoa?

 

 

Olemalla avoin kokeilemaan uusia asioita olen päässyt mukaan todella mahtaviin monipuolisiin tehtäviin ja tapahtumiin. Olen ollut mukana järjestämässä toisen asteen opiskelijoille suunnattuja kampuspäiviä, Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arenen vuosikokousta sekä Xamkin osallistumista Studia-messuille Helsingissä ja moniin muihin rekrytapahtumiin. Minulla on ollut myös aivan ainutlaatuinen tilaisuus olla mukana Emma Gaalan VIP-järjestelyissä.

Mahtavinta kaikessa on ollut se, että minulle ei annettu mitään yksityiskohtaista tehtävälistaa, vaan olen voinut hyödyntää aiempaa kokemustani parhaalla mahdollisella tavalla.

 

Olen esimerkiksi kääntänyt markkinointimateriaaleja suomesta englanniksi ja laatimut Xamkin promoottoriopiskelijoille asiakaspalvelumallin messu- ja yleisötapahtumia varten.

Toisaalta olen myös päässyt kokeilemaan uutta. Esimerkiksi halusin ymmärtää paremmin digimarkkinointia sekä oppia tuottamaan sosiaalisen median sisältöjä. Tähän on annettu mahdollisuus. Oli melkoinen kokemus some-sukupolveen kuulumattomalle ottaa Xamkin Instagram Story haltuun viikoksi. Siinä meni jonkin aikaa, että totuin hölisemään kameralle ja tuijottamaan omaa naamaani. Tuon kokemuksen ja saamani palautteen seurauksena ryhdyin lopulta käyttämään myös henkilökohtaista Instagram Storyani.

Enkä ole unohtanut että olen myös opiskelija. Olen suorittanut opintojani harjoittelun lomassa yli 30 opintopistettä lukukaudessa. Joinakin viikkoina pidin vapaata, kun palautettavat tehtävät ja tentit ahdistivat. Toisinaan taas tein enemmän työtunteja, jos opintojen saralla oli hiljaisempi jakso (jos niitä onkaan?!). Keskimäärin olen tähdännnyt olemaan töissä pari päivää viikossa.

Harjoitteluni loppusuoralla huomaan olevani siten harvinaisessa tilanteessa, että en rehellisesti muista, että minulla olisi ollut harjoittelun aikana yhtään huonoa työpäivää. Kaikki ei aina ole mennyt nappiin, mutta kaikesta on selvitty huumorin ja tiimihengen avulla. Nyt voinkin sanoa että olen   #ylpeästiharjoittelija.

Anna-Maija Hunter
Tradenomi (AMK) -opiskelija