Halusin ympäristöalalle, koska se ollut on minulle yksi niistä haaveammateista, mitä olisi mukava tehdä isona.

Maiju Valkeinen on kotoisin Alahärmästä Etelä-Pohjanmaalta ja pohjakoulutuksena hänellä lukio.

Miksi valitsit ympäristöteknologian koulutuksen?
– Halusin ympäristöalalle, koska se on minulle ollut yksi niistä haaveammateista, mitä olisi mukava tehdä isona. Ja kun kerran tällainen koulutus oli tarjolla, niin miksi jättää hakematta. Xamk ei alun perin ollut ensimmäinen vaihtoehtoni opiskelupaikaksi, mutta myöhemmin havaitsin tänne tulemisen oikeaksi ja paremmaksi valinnaksi. Lisäksi työelämässä kerrottiin, että ympäristöterveydenhuollossa Xamkista valmistuneet ovat yleensä hieman halutumpia kuin muulla opiskelleet.

Millaista oli opiskella Xamkissa?
– Opettajat ovat olleet todella joustavia ja ymmärtäväisiä meidän suhteemme. Ensimmäinen vuosi oli suurimmalle osalle hankalin, kun käytiin pelkästään insinöörien perusopintoja eli matikkaa, kemiaa ja fysiikkaa. Mutta opettajat onneksi järjestivät opetuksen niin, että kaikki pysyisivät kärryillä vaikka ei olisi lukenutkaan pitkää matikkaa lukiossa. Tarpeen tullen osa tunneista käytettiin siihen, että kerrattiin hankalimpia asioita. Samalla systeemillä hommat hoidetaan myös sitten kun opiskeltiinn ammattiaineita. Aina sai kysellä tyhmiä, varsinkin silloin jos opetustyyli ei itselle ollut sopinut.

– Erityisen paljon pidin myös siitä, ettei opetus rajoittunut vain oman koulutuksen piiriin. Saimme ottaa muilta aloilta kursseja, kunhan ne mahtuivat lukkariin. Koska kaikki alat opiskelivat samalla kampuksella, oli helppo hyppiä tiloista toiseen. Toisinaan kävin LVI- tai sähkötekniikan labroissa ihan vain mielenkiinnosta.

Kuinka viihdyit Mikkelissä?
– Mikkeli on todella kaukana kotipaikkakunnastani (oikeasti, junamatka kestää 5-6 h), mutta viime kädessä se on ainoa todellinen huono puoli mitä olen neljän vuoden aikana havainnut. Mikkeli on ns. kesäkaupunki eli kaikkein eloisimmillaan se on kesäaikaan. Mutta se ei meinaa, ettei täältä löydy tekemistä lukuvuoden aikana. Koulu ja opiskelijajärjestöt järjestivät valtavasti tapahtumia, niin että tekemistä löytyi parhaimmillaan joka viikolle jos kiinnosti.

– Löytyi Mikkelistä myös tekemistä, joka ei liittynyt opiskelijakulttuuriin. Xamkissa pyörii vuosittain erilaisia harrasteryhmiä liikkuville ja luoville ihmisille. Itse olin mukana opiskelijoiden pyörittämässä partioryhmässä ja kaverini aloittivat avoimen bändin kampuksen bänditiloissa. Mikkelissä toimii myös useita aktiivisia harrasteseuroja, kuten Mikkelin urheilusukellus ry ja Mikkeli Full Contact jne. Googlatkaa!

Missä suoritit työharjoittelusi?
– Tein harjoitteluni kahdessa osassa kesätöiden ohessa. Ensimmäisen harjoitteluni olin Pohjanmaan vesi ja ympäristöyhdistyksellä jätevesineuvojana Jässi-nimisessä hankkeessa. Toisen harjoitteluni olin apulaisterveystarkastajana JIK-liikelaitoskuntayhtymässä. Molemmat harjoittelut olivat alan töitä, mutta ensimmäinen edusti ympäristöalaa ja toinen ympäristöterveydensuojelua.

Kirjoita kommentti

*