Koulunuorisotyö asettuu taloksi

 

Mistä koulunuorisotyö on löytänyt paikkansa? Millaiset käytännöt ja toimintatavat ovat saatelleet nuorisotyötä osaksi koulun arkea?

Näihin kysymyksiin etsittiin ratkaisuja koulunuorisotyön työpajassa Itä-Suomen AVI:n alueellisilla nuorisotyöpäivillä 22.9.2022 Rautavaaran Metsäkartanolla. Työpajaan osallistui 31 aiheesta kiinnostunutta nuorisotyön ammattilaista. Ryhmissä tapahtui kouriintuntuvaa askartelua ja rakentamista. Tehtävänä oli rakentaa koulu, johon koulunuorisotyö on soluttautunut. Uuden, menestysformaatin nimi on Koulunuorisotyön rakennusmestarit.

Nopean työskentelyn ideana oli kuulla, kertoa, keskustella ja ajatella – yhdessä luovuuden hengessä. Rakennusperiaatteena taas oli improvisaatio ja bensana koneessa suhtautuminen syntyviin ideoihin: innostua toisten ehdotuksista ja ideoista, viedä konkreettiseen rakentamiseen rohkeasti mahdollisimman paljon sitä, mistä keskustellaan ja mitä kuullaan. Materiaalivarastolla kävi kova kuhina ja ehkä kyynärpäitäkin käytettiin.

 

rakentaminen eteni vaiheittain:
  1. Valupäivänä rakennettiin talolle perustukset. Mitkä ovat koulunuorisotyön olemassaolon edellytyksiä ja mikä on kaiken perusta?
  2. Pystytettiin seinät ja talon runko. Pohdittiin, miksi juuri nuorisotyö on koulussa ja millä tavoitteella toimitaan.
  3. Seuraavaksi rakennettiin sisäänkäynti. Millainen tie on tultu, kenen kanssa on kuljettu, mitä rappuja on noustu ja mistä ovesta on päästy sisään?
  4. Sisustuksen viimeistelyvaiheessa tarkennettiin, mitkä ovat koulunuorisotyön toimintatavat ja niiden erityispiirteet.
  5. Lopuksi koulu sai katon (tai sitten ei). Mitkä ovat koulunuorisotyön tulevaisuuden näkymät ja unelmat?

Työpajan pikaprojekti päättyi Itä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Kirsi Kohosen tekemään tarkastukseen. Erityiskiitokset kaikille koulunuorisotyön rakennusmestareille!

 

Innostunutta ja villiä työstöä on ilo seurata videolta, olkaa hyvä!

Koulunuorisotyön rakennusmestari (xamk.fi)

Kirjoita kommentti

*