Perusasteen, nivelvaiheen ja oppilaitosnuorisotyön tarkoituksena on edistää nuorten osallisuutta ja vaikuttamista luomalla valmiuksia ja mahdollisuuksia toimia yhteiskunnassa. Nuorisotyö vahvistaa oppilaitosten kasvattajayhteisöä, jonka tehtävänä on tukea nuorten kasvua, itsenäistymistä, yhteisöllisyyttä sekä niihin liittyvien tietojen ja taitojen oppimista. Osaamiskeskus Nuoska kartoittaa nykytilan ja kehittää sen perusteella alueellisesti ja valtakunnallisesti sovellettavia toimintamalleja.
Nuoska on yksi opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamasta kuudesta osaamiskeskuksesta, jotka muodostavat valtakunnallisen nuorisotyön ja -politiikan ohjelman tavoitteiden toimeenpanoa tukevan kokonaisuuden. Osaamiskeskukset kehittävät ja edistävät nuorisoalan osaamista, asiantuntijuutta ja tiedonkulkua nuorisolain mukaisesti.
TOIMINNALLISET KOKONAISUUDET
1. Koulutustarvekysely nuorisotyöntekijöille ja muille nuorisoalan ammattilaisille nuorisotyö koulussa –teemasta.
2. Tarvekysely kuntayhtymien ja yhteenliittymien edustajille oppilaitoksissa tehtävän nuorisotyön toimintamalleista. Kerätään tietoa, millainen valtakunnallisesti yhtenäinen malli olisi toimivin.
3. Koulutusten ja kehittämispäivien organisointi tarvekyselyjen tulosten pohjalta.
4. Oppilaitosympäristöön sijoittuvien nuorisotyön toimintamallien kartoittaminen.
5. Hyvien toimintamallien levittäminen.
6. Oppilaitoksissa tehtävän nuorisotyön laatukriteerien tarkentaminen.
7. Yhteistyöverkostojen luominen.
8. Kouluissa ja oppilaitoksissa toimivien nuorisotyöntekijöiden tehtäväkuvista ja nuorisotyöntekijä-opettaja työparitoiminnasta oppilaitoksissa –mallin luominen.
9. Koulussa tapahtuvan nuorisotyön vaikuttavuuden arviointiin tarkoitettujen indikaattorien kehittäminen ja käyttöön ottaminen.
10. Osaamiskeskusten ruotsinkielisen toiminnan koordinoiminen.
NUOSKAN TOTEUTTAJAT
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juvenia koordinoi Nuoskan toimintaa, ja kehittää malleja toisen asteen oppilaitoksiin. Osatoteuttajia on valtakunnallisesti yhdeksän.
- Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry
Monialaiseen yhteistyöhön liittyvien tomintamallien kehittäminen ja menetelmäkoulutus - Folkhälsan förbund rf
Ruotsinkielisen toiminnan verkoston ja tiedonvälityksen ylläpitäminen - Förening Luckan rf
Ruotsinkielisissä toimintaympäristöissä tapahtuvan yhteistyön vahvistaminen ja kiusaamisen ehkäisyn toimintamallien kehittäminen - Mieli Suomen Mielenterveys ry
Konkreettisten välineiden ja koulutusten tarjoaminen mielenterveystaitojen vahvistamiseen - Nuorisotutkimusseura
Vaikuttavuuden arviointi, indikaattorien- ja laatukriteerien luominen - Kehittämiskeskus Opinkirjo
Hyvinvointia ja viihtyvyyttä parantavien menetelmien ja toimintamallien kehittäminen ja levittäminen - Kunnallisen nuorisotyön osaamiskeskus Kanuuna
Opetussuunnitelmaan nojaavan nuorisotyön kartoittaminen ja kehittäminen sekä verkostojen ja lähiyhteisön välisen yhteistyön kehittäminen - Vantaan kaupunki
Koulutusten, tapahtumien ja vertaistapaamisten toteuttaminen sekä ammattilaisten vuoropuhelun toimivuuden kehittäminen - Åbo Akademi
Tutkimuksiin ja selvitystyöhön osallistuminen ruotsinkielisten toimijoiden näkökulmasta
Voit seurata videojulkaisujamme Youtube-soittolistalta:
Hankkeen budjetti tarkentuu ja vahvistuu vuosittain, jolloin muutokset mahdollisia.