Neljännessä Hedelmätarha-työpajassa palattiin aikaisempien työpajojen teemoihin sekä pysähdyttiin nauttimaan luovasta tekemisestä.

 

Virittäytymistehtävässä valittiin kuva, jolla kerrottiin oman työn nykyhetkestä. Kuvien avulla kuvauksista tuli eläviä ja myös työhön liittyvät tunteet välittyivät kuulijoille. Myöhemmin nykyhetken kuva ketjuttui toiveeseen tulevasta, ja tavoista päästä tavoitteeseen.

 

Marika Taskinen palautti mieliin, kuinka eri työpajoissa on etsitty vastauksia kysymykseen, mistä työhyvinvointi koostuu. Matkalla on syvennytty voimavaroihin, yhteisöllisyyteen, työn merkityksellisyyteen, palautumiseen ja myötätuntoon. Nämä kaikki ovat hyvän työelämän rakennuspalikoita. Marika totesi yhteenvetona, että työhyvinvointi edellyttää psykososiaalista turvallisuutta ja kognitiivista ergonomiaa.

 

Ensimmäisessä luovassa harjoituksessa kuviteltiin omassa mielessä hyvinvoinnin, innostuksen tai ilon tilanne työpaikalla ja millaisia tunteita siihen liittyi. Tämän jälkeen tehtiin mielikuvasta oma tekoälykuva. Menetelmä oli osallistujien mielestä hauska ja tekemiseen pääsi uppoutumaan täysin. Tekoälyllä osa olisi halunnut leikkiä paljon pitempäänkin. Kuvissa toistuivat hyvät kohtaamiset, yhteisöllisyys, yhdessä tekeminen ja yhteiset naurut.

 

Harjoituksen jälkeen palattiin yhteisöllisyyden teemaan ja työn merkityksellisyyteen. Teemoja syvennettiin tekemällä maalaus- / piirustusharjoitus, jossa kuviteltiin oma työpaikka taloksi. Talo kuvasi työtilaa ja yhteisöllisyyttä siellä. Vaihtoehtoisesti sai piirtää talon pohjapiirroksen. Maalauksia reflektoitaessa tehtiin havaintoja, että oli hyvin erilaisia tapoja ja tekniikoita piirtää talo. Toiset keskittyivät talon sisäisiin toimintoihin, toiset enemmän talon ulkopuolisiin asioihin kuten ympäristöön, joka voi olla hyvin satoisa ja runsas. Yhteisiä tekijöitä useammalle talolle tuntui olevan yhteisöllinen, yhteisen tekemisen paikka ja toisaalta oma rauhallinen tila. Monesta talosta löytyi iso kuisti ja olipa yksi talo saanut junanvaunujen muodonkin.

Kuva: Miikka-Petteri Lesonen & NightCafe AI

Lopuksi palauteltiin mieliin, mitä palautumistaidot ovat. Marika muistutti, että ne ovat taitoja, joita voi opetella ja oppia lisää. Palautumistaitojen kehittäminen perustuu hyvään itsetuntemukseen, toimintaympäristön havainnointikykyyn sekä haluun kehittyä. Palautumisesta tehtiin runo hyödyntäen XAMKin Peliklaani -hankkeessa kehitettyä Magneettirunous -peliä. Oman runon sai halutessaan lukea ääneen – kuulimme muutaman aivan ihanan luomuksen 🤩

 

Kuva: Miikka-Petteri Lesonen & NightCafe AI

 

Tarja Kyllönen, työyhteisövalmentaja, 3K Savo

tarja@3ksavo.fi, puh- 050 569 4777

www.luovanoste.fi

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/tarjakyllonen/

Kirjoittaja fasilitoi työpajaa

 

Oivallus – Jääkaappirunous

 

Jääkaappirunojen tekeminen on helppo keino suoda itselleen luova tauko vaikka työpäivän aikana. Jääkaappirunouteen voi käyttää Peliklaani -hankkeessa kehitettyä jääkaappirunous -peliä, joka löytyy osoitteesta https://xamkminna.itch.io/magneettirunous. Peli arpoo sinulle sanapilven runoasi varten. Jos et ole tyytyväinen sanapilveen, voit arpoa uuden. Kannattaa ottaa runot talteen kuvakaappauksella 😉