Meillä kaikilla on vastuu itsestämme ja omasta toiminnastamme jokaisella elämänalueella, myös työelämässä ja työhyvinvoinnissa. Hyvä tiimihenki on avainasemassa.

Time2Grow-hankkeen kaikissa hoivayksiköissä työntekijät kehuvat ihania työkavereita. Hyvä jengi, jonka kanssa työ sujuu, tukee työhyvinvointia ratkaisevasti.

Tietenkään työ ei aina suju. Välillä toisen naama ärsyttää ja toimintatavat riitelevät omien kanssa. Se on elämää. Kuitenkin on työntekijän voimavara, jos hän pääasiallisesti viihtyy työssään. Se auttaa jaksamaan huonompinakin aamuina.

Yhteishenki ja viihtyisyys ratkaisevat monesti enemmän kuin palkka, vaikka emme välttämättä suoranaisesti niin ajattelekaan. Jos työstään ei pidä eikä tule toimeen työkavereiden kanssa, ei työtä jaksa tehdä paremmallakaan palkalla.

Jupinaa ja kiukuttelua

Jos työkaverille pitää antaa palautetta, olisiko mahdollisuus tehdä se rakentavassa hengessä? Usein palaute jää jupinaksi selän takana, tai se ilmenee aiheettomana kiukutteluna toista kohtaan. Tärkeää ei ole, mitä sanoo, vaan MITEN sen sanoo. Miten haluaisin minua itseäni kohdeltavan vuorovaikutustilanteissa? Rakentavan palautteen antamistakin voi harjoitella.

Kaikilla on vastuu viestinnästä. Usein kuultuun lauseeseen “ei minulle ole kerrottu” voisi vastata “mikset ole kysynyt”. Minullakin on vastuu myös etsiä tietoa eikä vain odottaa, että se tarjoillaan nenän alle.

Aspa-hymy

Hoitajilla on ns. aspa-hymy. Sen hymyn jokainen asiakaspalvelutyötä tekevä tietää. Vaikka mitä tapahtuisi, hymy ei hyydy asiakkaan edessä. Voi olla, että ennen asiakaskohtaamista on itketty työpaikan vessassa omaa väsymystä tai murheita. Asiakkaan edessä tämä hymy on kuitenkin huulilla, aina.

Kerran eräs iäkäs asiakas katsoi minua ja sanoi, ettei pitäisi kantaa kaikkia maailman murheita hartioillaan. Siinä piti vähän nieleskellä, koska oli rankka päivä takana ja tämä viisas vanhus näki aspa-hymyni taakse. Usein asiakkaat aistivat hoitajien mielentilat, vaikka kuinka yrittäisi sen peittää. Ehkä se on elämänviisautta.

Etenkin muistisairaat huomaavat, jos hoitaja on kireä, vaikka ei omasta mielestään näytä sitä. Hoitajan kireys voi heijastua asiakkaan käyttäytymiseen yhteistyöhaluttomuutena. Silloin mikään ei suju. Joskus auttaa, kun joku työkaveri kysyy: Miten jaksat? Toisen pienikin huomioiminen työn lomassa voi pelastaa kollegan päivän ja auttaa yli vaikean hetken.

Ankeuttajat ympärillämme

Harry Potter -kirjoissa oli ankeuttajia, jotka imevät ihmisestä sielun. ”Ankeuttajien läsnäolo tekee ympäristön ilmastosta kylmän ja pimeän. Vaikutukset riippuvat siitä, kuinka monta ankeuttajaa lähettyvillä on.” (https://harrypotter.fandom.com/fi/wiki/Ankeuttaja.)

                                                                        Kuva: http://marinamurr.blogspot.com/2018/  

Jokaisessa työyhteisössä näkee ankeuttajia. Mitä enemmän niitä on, sitä huonommin työyhteisö voi. Valitus ja ankeutus tarttuu herkästi ja luo negatiivisen ilmapiirin. Negatiivinen asenne johtuu yleensä yksilön omista ongelmista tai lähtökohdista. Taustalla voi olla jaksamisen vaikeutta tai muuta murhetta.

Ankeuttajille ei kuitenkaan pidä antaa valtaa. Yksi tai kaksi ankeuttajaa saadaan pidettyä aisoissa ja ehkä jopa parannettua. Hyvä ja positiivinen asennekin tarttuu. Se on ase ankeuttajia vastaan.           

Positiivisuuden superfood

Tiedätte tunteen, kun oma aamu on ollut pelkkää suossa tarpomista ja toimistolle pölähtää Iloinen Aamuvirkku. Ärsyttävää. Hän kertoo, kuinka on aamulla tehnyt joogat, syönyt superfoodinsa ja hölkännyt kissansa kanssa viisi kilometriä. No hyvät sille.

Kuitenkin hänen energiansa välittyy muillekin, ärsytyksestä huolimatta. Mitä enemmän ihminen innostuu ja on positiivinen, sitä enemmän hän tartuttaa sitä muihinkin. Hänen hyvä tuulensa tarttuu ja päivästä tulee pikkaisen parempi, koska hän toi superfood-gojimarjojaan sinullekin.

Yritetään siis mekin olla positiivisia, joskus ihan ärsyttävyyteen asti!

Kirjoittaja on positiivinen pessimisti Minna Nieminen, joka toimii apukätenä Time2Grow-hankkeessa.

                                                              Kuva: https://pxhere.com/fi/photo/1431645