Leikkiä, laulua, hömppää ja hassuttelua? Ajatteletko sitä, kun kuulet puhetta taide- ja luontolähtöisestä toiminnasta. Vai vaeltavatko ajatuksesi taiteen, kulttuurin ja luonnon hyvinvointivaikutuksiin. Oletko kuullut esimerkkejä terveyttä edistävistä taidekonsteista ja kulttuurikeinoista?

Usein aihepiirin tämän aihepiirin lehti- ja nettijuttuja kuvitetaan vaikkapa sivellintä pitelevällä ja värikkäitä kaaria paperille maalaavalla kädellä. Kuva saattaa johtaa ajatukset päiväkodin taidetuokioon sen sijaan että alkaisit pohtia taustalla olevia syvempiä merkityksiä. Sitä me olemme tehneet Parasta Etelä-Savoon –hanketta valmistellessamme.

Se tekee hyvää!

Tiedämme nimittäin lukuisten tieteenalojen tutkimusten perusteella, että taide, kulttuuri ja luonto
edistävät ja hoitavat terveyttä
vaikuttavat hyvällä tavalla mielen hyvinvointiin, subjektiiviseen hyvinvointiin ja elämänlaatuun
lisäävät sosiaalista osallisuutta ja osallistumista
ovat erottamaton osa inhimillistä elämää ja arkea
Taide toimii myös kriittisenä sosiaalisena käytäntönä ja edistää aktiivista kansalaisuutta. Näiden teemojen tarkempaa tarkastelua löytyy muun muassa Liisa Laitisen teoksesta ”Vaikuttavaa. Taiteen hyvinvointivaikutusten tarkastelua” Julkaisun voi ladata nimestä aukeavasta linkistä.

Osa ammattitaitoa

Me haluamme siirtää tätä tietoa voi siirtää osaksi arkista ammattityötä. Missiomme on vauhdittaa taide-, kulttuuri- ja luontolähtöisten menetelmien käyttämistä sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa että kasvatus- ja nuorisopalveluissa – lisätä tämän aihepiirin osaamista. Tutkimme osallistujien kanssa käytännössä siitä, miten paljon taiteen, kulttuurin ja luonnon avulla voi hyvinvoinnin eteen tehdä niin yksittäisinä ihmisinä, ammattilaisina kuin erilaisissa yhteisöissä ja tehtävissä. Lisäksi tavoitteena on kerätä tietoa osaamista lisäävien valmennusmallien toteuttamisen edellytyksistä, kehitettävistä mallin osa-alueista ja toimivista käytännöistä. Teemme tätä työtä yhteiskehittämisen pajoissa, jotka ovat jo käynnistyneet, mutta joihin voi vielä hypätä mukaan. Ilmoittaudu mukaan täällä: Mikkeli ja Savonlinna. Löydät linkeistä tarkempaa kuvausta, päivämäärät ja ohjelmasisältöä. Pajat ovat maksuttomia.

Lisäksi räätälöimme sekä Savonlinnassa että Mikkelissä yksikkökohtaisia pajoja. Kysy näistä Mikkelissä Jatta Juholalta tai Tuulevi Aschanilta ja Savonlinnassa Asta Vaittiselta.

KEINOJA ON

Keinoja on, jos henkilökunta ei vaikka sinne luontoon asiakkaan kanssa pääse. Tähän tarkoitukseen me olemme jo kokeilleet muun muassa aistimatkalaukkua. Yhden yksikön  fysioterapeutti peitteli muistisairaat asukkaat lämpöisen viltin alle, himmensi valoja ja laittoi laukun varustuksen kuuluvalta levyltä soimaan kesäisiä luonnon ääniä. Joku mukana olleista muisti lapsuuden kiipeilykiven ja meni mielessään sinne. Hyvä mieli helpotti oloa ja teki myös loppupäivän hoitotoimet edellisiä päiviä helpommaksi.

Tuulevi Aschan
Parasta Etelä-Savoon-hanke (ESR)
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK
tuulevi.aschan@xamk.fi
Twitter: @tuulevia
#parastaes

Parasta Etelä-Savoon – taide-, kulttuuri- ja luonto-osaamista sote- ja nuorisoalojen toimijoille -hanketta toteuttavat 1.1.2019–31.12.2020 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Diakonia-ammattikorkeakoulu, Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä ESSOTE ja Savonlinnan Seudun Kolomonen ry. Toteutusta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta. 

Lisätietoja:
www.xamk.fi/parastaes
www.facebook.com/parastaes 
seuraa somessa #parastaes