Koska kirjoitit viimeksi kirjeen? Koska sait kirjeen ja miltä se sinusta tuntui? Lapsuuden kirjeystäväajoista on iäisyys ja käsin kirjoitettujen kirjeiden lähettäminen on kokonaisuudessaan vähentynyt. Me organisoimme kirjeitä tuntemattomille ja nyt toimintaa jatkavat Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry ja Etelä-Savon Muistiluotsi.

Käsin kirjoitetun kirjeen saaminen liikauttaa yleensä lämpimästi. Ei ihme, että menneinä vuosina kirjeitä vaalittiin aarteina ja luettiin moneen kertaan. Ne kertoivat toisen ihmisen käyttäneen aikaa sekä kirjoittamiseen että minun ajattelemiseeni.

Kokeilimme Parasta Etelä-Savoon kansainvälisesti ja kansallisesti suosittua Kirje tuntemattomalle –konseptia osana hankkeen työpajaohjelmaa. Me Parasta Etelä-Savoon -hanketiimi  organisoimme operaation, jolla muistimme kirjeillä Essoten koronan vuoksi eristyksessä olevia vanhuspalveluiden asiakkaita. Saimme liki sata kirjettä, joiden jakelun organisoi Jaana Koinsaaren Essotella luotsaama Vetovoimainen kotihoito –hanke. Kirjeet jaettiin kaikkien kotihoidon tiimien kesken tasan. Tiimejä on noin 40 ja jokaiseen tiimiin meni kaksi kirjettä. Työntekijät pohtivat, ketkä asiakkaista hyötyisivät kirjeistä ja veivät kirjeet saajille kotihoidon työntekijän kotikäynnillä.

KIRJE TEKEE HYVÄÄ

Hyvän tekeminen lisää sekä tekijän että kohteen hyvinvointia. Yhden keskeisen motivaatioteorian eli itseohjautuvuusteorian mukaan hyvinvointi kasvaa kolmen psykologisen tarpeen eli autonomian, pätevyyden ja yhteenkuuluvuuden täyttymisestä. Muun muassa Frank Martelan ja Tapani Riekin tutkimuksessa neljänneksi perustarpeeksi on noussut hyvän tekeminen ja myönteisesti vaikuttaminen toisten ihmisten elämään. Ensimmäinen kirjekampanja tuotti selkeästi hyvää kaikille siihen jollain tavalla liittyneille ihmisille. Me järjestäjinä tunsimme tekevämme tärkeitä asioita, kirjoittajat kirjoittivat lämpimin ajatuksin ja itse iloiten, kirjeitä jakaneet työntekijät jakoivat postin hyvällä mielellä. Saajien kanssa he lukivat kirjeitä jopa kyyneleet silmissä. Toiminnalle kaivattiin jatkoa.

KIRJOITA KIRJE VAIKKA HETI

Jatkoa onkin tulossa – me toivomme myöhemmin tästä ihan pysyvää toimintaa. Seuraavan askeleen ottavat nyt samantien Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry ja Etelä-Savon Muistiluotsi, jotka toteuttavat ideaa omaishoitoperheiden kanssa. Lue ohjeet alla olevasta kuvasta ja laita kirje liikkeelle. Se ilahduttaa!

Tuulevi Aschan
Parasta Etelä-Savoon-hanke (ESR)
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK
tuulevi.aschan@xamk.fi
Twitter: @tuulevia
#parastaes

Parasta Etelä-Savoon – taide-, kulttuuri- ja luonto-osaamista sote- ja nuorisoalojen toimijoille -hanketta toteuttavat 1.1.2019–31.12.2020 Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu, Diakonia-ammattikorkeakoulu, Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä ESSOTE ja Savonlinnan Seudun Kolomonen ry. Toteutusta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta. 

Lisätietoja:
www.xamk.fi/parastaes
www.facebook.com/parastaes 
seuraa somessa #parastaes