Tuusulan Keudaan kokoontui viime viikolla sparrattavaksi joukko opiskelijoita eri toimialoilta liikeideoineen. Osa opiskelijoista aloitti ideoinnin nollasta, osalla oli jo valmiita ideoita jalostettaviksi. Ilmassa oli todellista sähkön tuntua kun Keudan ja Hyrian 70 opiskelijaa aloittivat 24 h boot camp –kilvoittelun Yrittäjyysleirillä.  Päivien ohjelma oli hyvin aikataulutettu kattavine alustuksineen.

Yksi mielenkiintoisimmista puheenvuoroista kuultiin tradenomiopiskelija Joel Lehtoselta, joka oli kulkenut Haaga-Heliaan ammattistartin ja Keudan kautta. Joel jakoi oman tarinansa siitä, miten pääsi avustamalla eteenpäin – löysi juttunsa, jossa on hyvä. Joel painotti sitä, että esteet ovat vain pään sisällä, eikä aina tarvitse olla varma siitä, mikä on oma ala. Opiskelu kannattaa aina. ”Ammattinimike ei määrittele teitä; teillä voi olla vaikka neljä ammattia.” – Joel rohkaisi kuulijoita. Keudassa opiskellessaan hänellä oli ollut mahdollisuus tutustua ammattikorkeakoulun lähiopetukseen viikon ajan tunnustellakseen olisiko amk-opinnot hänen juttunsa. Vastoin yläkoulun opettajalta kuulemaansa lyttäystä osaamisestaan, löysi Joel pian itsensä ammattikorkeakoulusta tutkintotavoitteisena opiskelijana. Häntä motivoi se, että hän halusi hyvän duunipaikan ja kodin –  hyvän elämän.

Mikko Järvinen ja Ifijenia Georgopoulos-Xipolias Haaga-Helian Start Up Schoolista, jonka leiriantina oli vastata pitching camp –osuudesta.

Mikko Järvinen Haaga-Helian Start Up Schoolista kertoi, että tulevaisuuden työelämässä tarvitaan yrittäjämäisiä taitoja. Kaikista ei tarvitse tulla yrittäjiä, mutta tavoitteena on auttaa löytämään näitä taitoja. Start Up Schoolissa osallistujalla on idea, jota kirkastetaan myyntipuheella. Järvinen täsmensi tarkoittavansa yrittäjämäisillä taidoilla enemmän pehmeitä taitoja kuin mitä yleisesti näistä taidoista ajatellaan. Hän näkee tiettyjä ominaisuuksia, kuten optimismi ja sitkeys, ja lainalaisuuksina kamppailun omista resursseista askeleittain (efectual thinking) sekä vastuullisesti. Järvinen painotti, että yrittäjämäisyyden tekeminen ei ole tulevaisuuden ennustamista. Hän haastoi pikemminkin pohtimaan, onko sinusta yrittäjäksi juuri nyt.

 

Keudan opiskelijat Emma Boman ja Anniina Kärki

Keudan opiskelijat Emma Boman ja Anniina Kärki uivat kuin kalat vedessä yrittäjyysaiheen ympärillä. He olivat suorittaneet kaikki mahdolliset yrittäjyyteen ja liiketalouteen liittyvät opinnot jo yläkoululta alkaen. Keudan tarjonnasta he olivat ottaneet niin ikään kaiken irti, ja edellisenä vuonna he olivat osallistuneet NY Vuosi Yrittäjänä –ohjelmaan. Anniinan ja Emman ryhmän tuoteideana oli tarjota ratkaisu lähes päivittäin esiintyvään käytännön ongelmaan: mitä tehdä, kun taas akku loppui puhelimesta? Heidän ryhmänsä ideoi sovelluksen, jonka avulla voi varastoida varavirta-akkua samalla kun lataa puhelinta. Kyseessä on siis varavirta, jota voi tarvittaessa myös lähettää kaverille.

Emma ja Anniina suuntaavat mitä todennäköisimmin ammattikorkeakouluun. He kokevat saaneensa yrittäjyysopinnoista todella paljon erityisesti henkistä pääomaa. Yrittäjämäisinä taitoina he luettelevat oma-aloitteisuuden, itsenäisyyden, rohkeuden, ongelmanratkaisutaidot ja avoimen asenteen. Jos uudelle opiskelijalle tarjotaan maistiaisia yrittäjyysopinnoista, he suosittelevat aloittamaan mielenkiintoisella Yrittäjätarinat-opintokokonaisuudella, jossa opiskelija pääsee itse tarinaan mukaan kehittämään sitä eteenpäin.

Yrittäjyysleiriä kannatteli ajatus rohkeasta heittäytymisestä ja oman menestystarinan löytämisestä. Tavoitteena oli innostaa opiskelijat yrittäjyyteen sekä tarjota vertaussparrausta eri tahoilta. Leiri oli esimerkillinen näyttö oppilaitosten sekä opiskelijoiden yhteistyöstä.

Yrittäjyysleirin järjestivät yhteistyössä Keuda, Hyria, Haaga-Helian Ammatillinen opettajakorkeakoulu ja Haaga-Helian Start Up School. Leiri kokosi yhteen liki 100 osallistujaa 12.-13.4.2018.

 

Seija Huttunen, Jatkoväylä-hankkeen projektityöntekijä

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu