Muraali-projektin kehittely alkoi syksyllä 2020. Ideointi oli alkanut jo paljon aikaisemmin. Tuolloin minä ja Hyvinvoiva asukas –hankkeen projektipäällikkö Annastiina Vesterinen pohdimme, mikä voisi olla konkreettinen jälki, joka jää hankkeen jälkeen Peitsariin ja olisi samalla peitsarilaisten yhteinen juttu. No tietenkin muraali! Sellainen oli jo tehty Vesitorninkadulle Mikalon kiinteistöön Upeart-nimisen katutaidetiimin toimesta syksyllä 2019. Projekti oli saanut paljon hyvää palautetta, joten lähestyimme Mikaloa uudella muraali-idealla. Pienen kommenttikierroksen jälkeen sieltä näytettiin asialle vihreää valoa.

Sitten ryhdyimme toimeen. Teimme kartoituksen potentiaalisista suomalaisista toimijoista oman taiteilija-asiantuntijaverkostomme avulla, jonka jälkeen aloimme sorvata kilpailutusta. Muraalin kilpailutuksen käynnistämiseen liittyy monia huomioonotettavia asioita. Tehtävä ei ole mahdoton, kuten jokainen voi varmasti arvata käynnissä olevasta projektista, mutta jonkun verran siihen liittyy selvittelyä, soittelua ja postailua. Tällä hetkellä projekti on siinä vaiheessa, että sovimme raakoja käytännönasioita. Olemme puhuneet seinän pohjustamisesta, taukotilosta, nostimista, työmaasähköjen vedoista ja aika paljon monesta muusta. Suunnitteluprosessin jälkeen päällimmäisenä tunteena on ilo. Ihanaa, että teos oikeasti toteutuu.

Ai niin. Halusimme, että yhteisöllisyys on jotenkin mukana muraalin aiheen ideoinnissa. Keräsimme aihetta varten huikea määrän tarinoita ja muistoja entisiltä ja nykyisiltä peitsarilaisilta. Tässä niistä muutama:

”Peitsari on mainettaan parempi alue ja peitsarilaiset ovat selvästi ylpeitä kaupunginosastaan. Peitsarissa on asennetta, ripaus urbaaniutta, mutta myös luonnonläheisyyttä. Minusta Peitsari edustaa hyvin tyypillistä suomalaista asuinaluetta kerrostaloillaan, rivitaloillaan, luhtitaloillaan ja omakotitaloillaan. Paikalliset palvelut tuovat oman osansa yhteisöllisyyteen.”

”Kun asuimme Peitsarissa, se oli hyvä paikkaa asua ja naapurit olivat ihmisläheisiä, eikä ollut mitään nahinaa. Kaikilla oli yhteisymmärrystä ja lämpöä. Hyvät naapurit ja hyvä ja rauhallinen paikka. Kun mieheni täytti 50-vuotta, juhlat pidettiin lastentarhassa. Kaikki naapurit tulivat juhlimaan.”

Peitsari kuvastaa kotia. Täällä on sama henki tässä porukassa. Täällä vedetään yhtä köyttä. Peitsari tuo lämmön minulle. Olen asunut täällä monta kertaa ja palannut aina tänne.”

 

Aki Lintumäki, TKI-asiantuntija-yhteisömanageri

Hyvinvoiva asukas –hanke

(Valokuva: Aki Lintumäki)