Matkalla oman toiminnan syövereihin

Savon Taitajat Oy eli SaTa lähtee palvelumuotoilukoulutuksessa matkalle oman toiminnan syövereihin, samalla tavoin kuin kaikki muutkin koulutukseen osallistuvat yhtiöt. Me lähdetään ajattelemaan toimintaamme ruohonjuuritasolta, tai sitäkin alempaa, mullan alta. Koulutus haastaa meidät miettimään, miksi olemme perustaneet juuri tällaisen yhtiön ja kenelle se toiminta on kohdennettu. Meille annetaan mahdollisuus katsoa toimintaa asiakkaidemme silmin, tavalla, jolla emme välttämättä ole aikaisemmin katsoneet. Palvelumuotoilukoulutuksessa meille annetaan siihen aikaa ja opastusta. Me katsotaan toimintaamme ja pyrimme näkemään, miksi me tehdään sitä, kenelle se on tarkoitettu ja minkälaisia asioita me halutaan toiminnallamme saavuttaa.

Ilman tämän kaltaista koulutusta, emme välttämättä koskaan löytäisi samalla tavalla aikaa oman yhtiön syövereihin tutustumiselle. Sille pitkälle ja ajatuksia sekä aikaa vaativalle matkalle, joka vie meidät lopulta siihen satamaan, tiedon ja ymmärtämisen satamaan ja tästä vieläkin eteenpäin, lisävauhtia kaupankäynnille, avomerelle, missä kaikki on mahdollista. Koulutuksessa sukelluksemme syvälle toimintamme ja yhtiömme syövereihin tuottaa monenlaisia uusia ajatuksia ja nostaa pinnalle, meidän tietoomme sellaisiakin mitkä ovat itsestään selvyyttään uponneet syvyyksiin, ajattelumme tason alapuolelle.

 

TUTU-hankkeen pyörteissä

Tukea Tuottavuuteen eli TUTU-hankkeen palvelumuotoilukoulutukseen meiltä osallistuu oikea huippuporukka, joka saa aikaan paljon ja onnistuu oikean asian ohella myös ajautumaan sivuraiteille keskusteluissaan. Jokaisesta Savonlinnan Toimintakeskuksen hankkeesta on yksi koulutuksessa yksi osallistuja sekä toiminnanjohtaja ja talousvastaava mukana. Viisi henkilöä on paljon yhteen koulutukseen, mutta jokaisen omalainen näkökulma niin työn kannalta kuin muutenkin antaa koulutuksen saavutuksille aivan uudenlaisen tuloksen. Me voimme yhdessä lyödä viisaat päämme yhteen ja saada aikaan jotain ennennäkemätöntä, jotain mikä nostaa Savon Taitajat ja Savonlinnan Toimintakeskuksen aivan uudenlaiselle tasolle. Tai sitten ei ihan niin isossa mittakaavassa, mutta varma on se, ettemme tyhjin käsin koulutuksen loputtua jää. Olemme koulutuksen lähipäivien aikana ehtineet miettiä Savon Taitajien asiakkaita, erilaisia ostajia ja luoda heille palvelupolun. Me olemme saaneet koulutuksesta myös kotitehtäviä, mitkä olemme tehneet vähän vaihtelevalla menestyksellä, pakko myöntää. Onneksi ainakin yksi meistä on ainakin tehnyt kotitehtävät tunnollisesti, vaikka muilla se olisi vähän unohtunutkin kaiken kiireen keskellä. Tämä on myös yksi ison työryhmän hyviä puolia. Me toimimme koulutuksessa niin kuin muussakin työssämme, toinen toistamme tukien.

 

Maisema, joita saimme ihailla Savonlinnan XAMKilla järjestetyssä palvelumuotoilukoulutus -päivässä. Kuvan keskellä pilkistää Savonlinnan ilo ja ylpeys, Olavinlinna.
Suuntana: suuri ja tuntematon

Edellisellä koulutuskerralla käsittelimme asiakasymmärrystä ja sitä, mitä se tarkoittaa meidän yhtiöllemme. Tämä puolestaan haastaa meidät ajattelemaan asiaa Savon Taitajien näkökulmasta, ei Savonlinnan Toimintakeskuksen tai Hyvä Kiertää Oy:n, meidän toisen yhtiömme, eikä myöskään eri hankkeidemme näkökulmasta. Savon Taitajien näkökulma erilainen, emmekä ole kovinkaan usein ajatelleet siltä kantilta. Niinpä meidän täytyy oikeasti laskea irti kaikista muista rooleistamme, työtehtävistämme ja keskittyä todella siihen, mitä tämä kaikki SaTan kannalta merkitsee. Sukellamme omaan työhömme ja pyrimme näkemään asiakkaan silmin. Asiakkaan silmin katsominen saattaa paljastaa meille työstämme jotain sellaista, mitä emme ole aiemmin huomanneet tai tajunneet katsoakaan. Se näyttää meille toisenlaisen näkökulman, joka parhaimmillaan pystyy antamaan meille työhön lisää ulottuvuuksia ja mahdollisuuksia. Pystymme luomaan toiminnastamme asiakasystävällisempää ja parempaa.

Koulutusta on takana vasta pari hassua koulutuskertaa ja nyt jo tuntuu, että se on avannut meille uuden ihmeellisen maailman, nyt näemme horisontissa aivan uudenlaisen saaren, joka voi muuttaa matkamme kulun ihan totaalisesti. Koulutus jatkuu vielä vuoden loppuun asti ja uskon vahvasti siihen, että se tulee avaamaan silmiämme vielä useille saarille matkan varrella. Tuskin maltan odottaa, millaisia aarteita tulevilta saarilta löydämmekään. Hiiohoi siis vaan ja tuulta purjeisiin! Ohjataan aluksemme kohti horisonttia, ja pysähdytään ihmettelemään ja etsimään aarteita vastaan tulevilta saarilta. Pysähdytään ajattelemaan koulutuksessa tulevia pohdintoja ja aiheita ja luodaan itsellemme mahdollisuus aarteiden löytämiselle. Luodaan itsellemme ja yhtiöllemme tulevaisuus, jota joskus vain uskalsimme toivoa.

 

Blogitekstin kirjoittaja Iiris Kukkola toimii ohjaajana Savonlinnan Toimintakeskuksen Majakka-toiminnassa www.toimarisln.fi. Savonlinnan Toimintakeskuksen omistama yhtiö SaTa eli Savon Taitajat on yksi Tukea tuottavuuteen – sote-alan yrityksen uudelle aikakaudelle (TUTU) –hankkeessa mukana olevista yrityksistä, joka myy ammattitaitoisia palveluita, kuten asiantuntijapalveluita tai ohjaajia. Osakeyhtiö on luotu parantamaan yhdistyksen omarahoitusosuutta. Palvelumuotoiluun keskittyvä työpajatyyppinen koulutus on yksi hankkeen keskeisistä toimenpiteistä.

TUTU-hanketta rahoittaa Etelä-Savon ELY-keskus Euroopan sosiaalirahastosta. Hankkeen kesto on 1.1.2019-31.12.2020.

 

Kuvassa Savon Taitajat Oy:n osallistujia palvelumuotoilukoulutukseen. Jari Markkanen, Carita Röpelinen, Juho Tanskanen ja Outi Rahikainen.

Kirjoita kommentti

*